Nyhet

Knut Borge 1949 – 2017

Etter en lang og smertefull batalje med en stadig mer sliten kropp døde Knut Borge i natt, 67 år gammel. Med det stilnet den norske jazzoffentlighetens mest unike stemme gjennom nesten 50 år for godt.

Bildet: Knut Borge på Kongsberg Jazzfestival 2014 (foto: Terje Mosnes)

Knut Conrad Borge hadde sin base i jazzen, men savnet vil bli følt langt ut over jazzfolkets enemerker. Knuts kjernepublikum var muligens dem som delte hans entusiasme for og svære kunnskaper om jazzmusikk, jazzhistorie, jazzmytologi og jazzhumor, men via radio, fjernsyn og scene nådde han langt bredere med sin form og stil der store allmennkunnskaper, frodig, godlynt humor og verbal virtuositet gikk opp i en høyere enhet. På sitt beste kombinerte han rollene som informerende underholder og underholdende informator som ingen andre, og det er typisk at han gjennom sine ti år som konferansier ved Moldejazz på 1980-tallet utviklet konsert-introduksjonene til monologer der miksen av presis faktainformasjon og ofte absurd humor etter hvert ble til små stand up-seanser. Det er neppe en overdrivelse å si at mange blant publikum imøteså «Borges introer» med like høye forventninger som de hadde til konsertene.

Multi-medial
Som jazzskribent førte «Gjett på jazz»-europamester Knut Borge gjennom 70-, 80- og halve 90-tallet en proper penn i bl.a. VG, Dagens Næringsliv og Jazznytt, der han i flere år var redaktør/medredaktør. I radio, mest NRK, vant han lytterskarer med «Swing & Sweet» sammen med sin svenske kollega Leif «Smoke Rings» Anderson, «Studio Sokrates» sammen med Lars Nilsen og «Bluesasylet» sammen med Knut Reiersrud, og radiokarrieren omfattet også bl.a. programledelse av «Nitimen» og «Reiseradioen» samt den mangeårige suksessen «Borgulfsen» sammen med Torkjell Berulfsen.
Også fjernsynet ble en arena for Knuts formidlingsevne. Han ledet underholdningsprogrammer for både NRK og TVNorge, var i flere år konferansier for «Spellemannprisen» og oppnådde store seertall sammen med sine kolleger da den gamle radiosuksessen «20 spørsmål» fikk nytt liv som tv-program. Han skrev humorbøker, og hvor mange event- og andre oppdrag han hadde utenfor medielyset, aner vel knapt noen.

Tomrom
Men det kan trygt sies at Knut Borge var en mann som mange gjerne ville ha med på laget, det være seg som reiseleder, på quiz-laget eller på scenen når noe spesielt skulle skje. De årlige utdelingene av Kongsberg Jazzfestivals store pris, for eksempel, var slike anledninger, der Knuts introduksjonstaler, med sine detaljerte redegjørelser for juryens uselviske arbeid, til tider overgikk det meste av det som ellers ble servert på festivalen.
Knut var en sosial person i mange sammenhenger, og når han nå er borte, er vi mange både i og utenfor jazzmiljøet som i kommende uker og måneder kommer til å oppdage hvor mange store og små tomrom han etterlater seg. Så godt vi kan skal vi fylle dem med minnene om et blidt smil, en krampelattervekkende replikk, en tynn blå røyksøyle og et løftet glass. Vær trygg på at du er fortsatt med oss, Knut, også når du forhåpentligvis hviler i stille swingende fred.

Terje Mosnes

Fra forsiden

Nyhet

Bergen Jazzforum klar med vårprogrammet

Siste helgen i januar arrangeres landets høyestliggende jazzfestival, Finsejazz, med blant annet Rohey og Tore Brunborg & Steinar Raknes på programmet. Billy Cobham åpner jazzsesongen på USF Verftet i Bergen 2. februar.

Meld deg på vårt nyhetsbrev