Nyheter

Storslipp fra Moldejazz

Vijay Iyer blir Artist In Residence, Pat Metheny gjør tre konserter med norske musikere og Herbie Hancock kommer med nytt band til Moldejazz 2017, forteller festivalen i dagens store programslipp.

på bildet over: Vijay Iyer (pressefoto: Barbara Rigon)

Den innovative pianisten Vijay Iyer blir årets Artist In Residence og vil gjøre fem konserter, blant annet et spennende samarbeid med den norske Cikada-kvartetten. Pat Metheny gjør tre konserter med norske samarbeidspartnere, triokonsert med Arild Andersen og Gard Nilssen, klubbnatt med Jaga Jazzist og en storslått konsert i Bjørnsonhuset med Trondheim Jazzorkester. I tillegg presenterer Moldejazz det nye spennende prosjektet Ladies! med vokalist Cécile McLorin Salvant i front og sist, men ikke minst så kommer jazzambassadør og pianolegende Herbie Hancock med nytt band. Les mer om hele programmet her.

Vijay Iyers AiR-konserter:
Vijay Iyer & Mike Ladd
Holding it Down: Veterans’ Dreams Project
Selv om Vijay Iyer primært er kjent for sin særegne stil innen moderne jazz, har han ofte jobbet med andre uttrykk, som i sin tur har satt spor i den mer jazzrelaterte musikken. Iyer har blant annet hatt et lengre samarbeid med produsenten, DJ-en, rapperen og poeten Mike Ladd. Det har resultert i tre album med et overhengende samfunnsengasjert og politisk ladet tema. Det siste, Holding It Down: Veterans’ Dreams Project, tar for seg krigsveteraner og mer spesifikt fargende veteraner og deres opplevelser, tanker og drømmer i fra krigene de har vært med å kjempe i Irak og Afghanistan. Tekstene på utgivelsen skrevet av ekte krigsveteraner, og noen av disse tekstene fremført egenhendig og overbevisende av to av disse veteranene, tidligere marinesoldat og nå poet Maurice Decaul og tidligere soldat i den amerikanske luftstyrken, Lynn Hill. Resultatet er gripende, tankevekkende og skremmende, men også håpefullt.  Musikken fremføres av Iyer sammen med sjangeroverskridende jazzmusikere og vi kan oppleve jazzens fleksibilitet og spontanitet i et særegent møte med hiphop-inspirerte rytmer og elektroniske innspill, som i tur blir en fascinerende plattform for vokal-fremføringene. Det blir en annerledes og spennende åpningskonsert på Moldejazz i 2017.

Viyay Iyer & Craig Taborn
Duoformatet er noe jazzlyttere møter på i mange slags former, men heller sjeldent hører man et improvisatorisk møte mellom to pianister. I dette tilfellet to pianister som begge gjennom sin interesse for improvisasjon og komposisjon med bred palett, er to enestående representanter for det jazzpiano er i nåtiden. Craig Taborn ble født i 1970 i Minneapolis, og har siden begynnelsen av 1990-tallet vært en sentral del av New Yorks jazzscene med både orgel, synther og piano som instrument. Siden 2011 har han på lik linje med Vijay Iyer spilt inn plater for ECM, blant annet som solopianist og med sin egen trio. 

Vijay Iyer & Wadada Leo Smith
Da Vijay Iyer og den eksepsjonelle trompetisten og komponisten Wadada Leo Smith – som gjestet Moldejazz med sin første konsert i Norge noensinne i fjor sommer – gikk sammen for å spille inn A Cosmic Rhythm With Each Stroke for ECM, var det slett ikke første gangen de hadde jobbet sammen. Iyer har kalt den 30 år eldre Leo Smith for sin «helt, venn og læremester», og han spilte også en periode i Leo Smiths Golden Quartet før hans egen karriere skjøt fart. Man opplever da også fort at disse to har en spesiell gjensidig forståelse for hverandre når de spiller sammen. Musikken er impresjonistisk og meditativ, men også fascinerende og fengslende. Utgivelsen ble svært godt mottatt da den kom på vårparten i fjor og kom blant annet på topp 10 i NPRs 2016 Jazz Critics Poll, og det har gått gjetord om konsertene de har holdt sammen etterpå, senest en Europa-turne i januar 2017.

Vijay Iyer Sextet
Vijay Iyers hovedplattform har en god stund vært trioformatet med piano, bass og trommer, som med sin nåværende besetning, men Iyer har ved flere anledninger ekspandert dette formatet når han sitter på musikalske ideer som krever det, og i livesammenheng har han ofte benyttet seg av en glitrende sekstett som utover trioen har med trompetisten Graham Haynes, den Jamaica-fødte tenorsaksofonisten Mark Shim og ikke minst Steve Lehman på altsaksofon. Når sekstetten nå skal opptre i Molde blir det med batteristfenomenet Tyshawn Sorey i stedet for Gilmore på trommer. Dermed får sekstetten enda en nyanse, siden Iyer sammen med Sorey og Lehman lenge har spilt sammen som den fremragende trioen Fieldwork. Det ligger således til rette for at det kan dukke opp mange muligheter for samspill, krysninger og finurlige og overraskende innspill innad i så vel som samlet i denne sekstetten, og det blir en unik mulighet til å høre Iyer i et mer ekspansivt format enn de han har turnert med i Europa de seneste årene.

Vijay Iyer & The Cikada String Quartet
I 2014 kom Vijay Iyers første utgivelse i eget navn på ECM under tittelen Mutations – for strykekvartett, piano og elektronikk. Prosjektet er klart drevet av hans matematiske fasinasjon for mønster, den friheten som ligger i pianoimprovisasjon, og også hans fortid som kammerfiolinist. Mutations engasjerer både klassisk orienterte og jazzelskere, og når Cikada-kvartetten utfører strykeoppgaven, er vi garantert en presisjon og nerve som i seg selv er verdt stunden. På Moldejazz fremføres “Mutations I-X” fra Mutations – albumet samt stykket “Time, Place, Action” som Vijay Iyer tidligere har fremført sammen med Brentano String Quartet. Konserten lørdag 22. juli i Teatret Vårt vil bli en spennende avslutning på Iyers residency.

Fra forsiden

Nyheter

Mangfoldige Smeltedigelen

Smeltedigelen Musikkfestival i Mo i Rana åpner onsdag 18. oktober med Flere farger, en flerkulturell forestilling med barn og unge fra skoler og flykningmottak. Camilla Susann Haug, Bendik Hofseth m/Helge Iberg og Behop er blant andre på årets festivalprogram.

Meld deg på vårt nyhetsbrev