Nyheter

Jubileumskonsert med BBB

Bergen Big Band feirer 25 år og fredag 25. november arrangeres det stor jubileumskonsert i Bergen.

Et av landets fremste storband fyller 25 år. Bergen Big Band består av 17 profesjonelle musikere hvor de aller fleste er aktive på jazzscenen regionalt, nasjonalt og flere av dem også internasjonalt. Nå har de holdt sammen i et kvart århundre og det markeres med jubileumskonsert på USF Verftet i Bergen. Det er en lang gjesteliste med tidligere samarbeidspartnere og musikere som også blir å finne på scenen, blant dem Karin Krog, John Surman, Erlend Skomsvoll, Action the Man og Øyvind Dale. For å holde orden i rekkene har ensemblet invitert Lars Erik Gudim til å lede orkesteret. Det vil bli servert utvalgte smakebiter fra prosjektene bandet har vært involvert i tidligere samt frempek til hva som er i vente.

Røtter tilbake til 70-tallet
Bergen Big Band har eksistert siden 1991, men har røtter helt tilbake til Bergen Band på 70-tallet. Storbandet er en blend av musikere fra vidt forskjellige musikkmiljøer, både freelance jazzmusikere, musikere fra Bergen Filharmoniske Orkester og musikere fra Sjøforsvarets Musikkorps. I dag består BBB av 17 musikere, hvorav mange har vært med siden starten, i tillegg har bandet noen faste vikarer. Saksofonist og komponist Olav Dale var musikalsk leder helt siden oppstarten og fram til han gikk bort 10. oktober 2014. Nå er det pianist Dag Arnesen og bassist Magne Thormodsæter som leder bandet. Det er Vestnorsk Jazzsenter som administrerer bandets prosjekter.

Nykomponerte verk
Repertoaret til BBB består ikke bare av tradisjonell storbandmusikk. Å være pådriver for innovativ musikk er en uttalt målsetning, og Bergen Big Band har tatt initiativ til en rekke nykomponerte verk. Det skjer som regel ved at bandet knytter til seg en komponist som skriver et verk spesielt for Bergen Big Band, og at verket framføres med komponisten som solist. De siste årene har de blant annet fremført bestillingsverk på Vossajazz og Nattjazz sammen med Lars Jansson, Knut Kristiansen, Andy Sheppard og Jon Balke og turnert med Terje Rypdals ”Crime Scene” og nå sist John Surmans «Another Sky».

På plate
Det har vært tett mellom de musikalske høydepunktene i Bergen Big Bands 25-årige historie. Terje Rypdal og John Surman er allerede nevnt, blant andre storheter de har samarbeidet med kan nevnes Phil Woods, Joe Henderson, Maria Schneider, Diana Krall, Karin Krog og Paquito DeRivera. Samarbeidene har også resultert i flere plater. Den første, ”Seagull”, kom i 2005, og var et samarbeid mellom BBB, Karin Krog og John Surman, en utgivelse som ble nominert til Spelemann. I 2007  kom ”Meditations on Coltrane” i samarbeid med The Core og med arrangement av Vidar Johansen. Året etter gav de ut ”Som den gyldne sol frembryter” ei plate med religiøse folketoner arrangert for storband med vokalsolister, og i 2010 kom ”Crime Scene” på ECM, med BBB og Terje Rypdal.

Etter noen års stillhet på platefronten ble bestillingsverket ”Another Sky” utgitt på plate av Grappa i august 2014, og JazziNorges Terje Mosnes kalte det et suverent samarbeid.  Verket er komponert av John Surman, som også er solist, og ble urframført i Parma i Italia høsten 2011. Albumet ble fremført under London Jazz Festival i 2014 når John Surman feiret 70-årsdagen sin sammen med Bergen Big Band. Da var også Karin Krog med som gjestevokalist. Et annet bestillingsverk, «Kuria Suite», som ble urfremført på Vossa Jazz i 2012, ble sluppet på plate i 2016. Neste år vil Bergen Big Band spille inn arrangementer av Dag Arnesen, som en videreføring av suksesskonseptet Norwegian Song.

Fra forsiden

Nyhet

Gjenforenes på åpningen av OsloJazz

Legendariske Masqualero gjenforenes med åpningskonserten på Oslo Jazzfestival i Operaen søndag 11. august. - Dette blir en kveld for den norske jazzhistorieboka, sier festivalsjef Line Juul.

Nyhet

Jaga Jazzist åpner Victoria-høsten

Jaga Jazzist sesongåpner Nasjonal jazzscene i Oslo med to konserter, fredag og lørdag 30. og 31. august. - Vi har den store gleden av å åpne høstsesongen med et band vi har ønsket på scenen siden vi flyttet inn på Victoria, sier direktør Øyvind Larsen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev