Nyheter

Spennende Moldejazzslipp

Branford Marsalis Quartet with Kurt Elling, Esperanza Spalding, Joshua Redman/Ola Kvernberg, Marilyn Mazur’s Shamania og Kaja Draksler/Susana Santos Silva (bildet) er klare for Moldejazz 2016.

Kurt Elling møter mestersaksofonisten Branford Marsalis’ kvartett til eksklusiv konsert på Moldejazz. Dette er en av mange konserter man kun får oppleve i Molde til sommer. Blant disse er også Esperanza Spalding og Joss Stone som sammen med Ane Brun utgjør en sterk trippelkonsert på Romsdalsmuseet torsdag 21. juli. Eksklusivt er det også når Joshua Redman gjør duokonsert med årets Artist In Residence, Ola Kvernberg. Tilbake på Moldejazz for første gang siden hun var Artist In Residence i 2008 er Marilyn Mazur, denne gang med det 11-kvinners sterke bandet Shamania. Det legendariske fusionbandet Steps Ahead er også klare for Moldejazz. Det samme er Kristoffer Eikrem, Nate Wooley Quintet og duoen Kaja Draksler/Susana Santos Silva.

Trippelkonsert på Romsdalsmuseet
Romsdalsmuseet vil være en viktig arena for Moldejazz også i 2016 og 21. juli blir det en trippelkonsert med tre artister som komplementerer hverandre musikalsk; Esperanza Spalding, Joss Stone og Ane Brun.
Esperanza Spalding kommer med sitt nyeste musikalske prosjekt, Emily’s D + Evolution. Spalding, som mottok den første av hittil 5 Grammy-priser i 2011, er kjent for sitt kreative og stødige basspill og sin særegne og klokkeklare sang. Hun har de siste to årene trukket seg noe tilbake, men nå er hun igjen på scenen, og denne gangen er kontrabassen er byttet ut med den elektriske. Hun er en ny versjon av seg selv: Emily, sitt mellomnavn men også alter ego. Ifølge Spalding selv bruker hun dette alter egoet til å gjenoppdage lekenheten og kreativiteten hun hadde som barn. På den nye platen blander hun neo-soul med røff funkgitar og ekspansive jazzrytmer, og viser det hele gjennom en teatralsk linse som ifølge Spalding selv vil ta opplevelsen til et helt annet nivå når musikken framføres live.

Joshua Redman og Ola Kvernberg i duomøte
Da Ola Kvernberg fikk oppdraget som Artist in Residence på Moldejazz var det klart at han i løpet av uka skulle utfordres både gjennom å videreføre tidligere prosjekter og skape nye konstellasjoner. Blant det siste er et helt spesielt duomøte med Joshua Redman, saksofongiganten som også har vært Artist in Residence i Molde (2006). Kvernberg forteller at det på mange måter var et naturlig valg å plukke ut Redman til et slikt prosjekt, blant annet fordi «han er en av de musikerne jeg kjenner som er mest grenseløs. Han kombinerer et romantisk forhold til musikk med å være en intelligent musiker – han er uhyre skarp. Samtidig er han en åpen og lite selvhøytidelig fyr. Joshua er en virkelig spellemann.»

Shamania: Christina von Bülow – saksofon, Josefine Cronholm – vokal og perkusjon, Sissel Vera Pettersen – saksofon og vokal, Hildegunn Øiseth – trompet, Lis Wessberg – trombone, Makiko Hirabayashi – tangenter, Ellen Andrea Wang – bass og vokal, Anna Lund – trommer, Lisbeth Diers – perkusjon og danser Tine Erica Aspaas.
Marilyn Mazur’s Shamania: Christina von Bülow – saksofon, Josefine Cronholm – vokal og perkusjon, Sissel Vera Pettersen – saksofon og vokal, Hildegunn Øiseth – trompet, Lis Wessberg – trombone, Makiko Hirabayashi – tangenter, Ellen Andrea Wang – bass og vokal, Anna Lund – trommer, Lisbeth Diers – perkusjon og danser Tine Erica Aspaas.

Marilyn Mazur’s Shamania
23 år etter sitt legendariske innhopp i Miles Davis-konserten og åtte år etter at hun var Artist In Residence kommer Marilyn Mazur tilbake til Moldejazz med det knallsterke prosjektet Shamania, et nytt ensemble med ti skandinaviske musikere og danseren Tine Erica Aspaas. Dette er et band som «tar deg med på en reise i et viltvoksende rituelt landskap, til et møte med urkraften i stemmer, musikk, rytme og bevegelse.»

Kristoffer Eirem Quintet feat Jimmy Halperin
Shells Jazzstipendvinner 2015 Kristoffer Eikrem får sin drøm oppfylt når han under årets Moldejazz skal spille konsert sammen med den amerikanske cooljazzvirtousen Jimmy Halperin. Kristoffer Eikrem hørte sommeren 2001 duoen Jimmy Halperin og Sal Moscas album «Psalm» noe som ga inspirasjon til duoplata «Feeling / Emotion» sammen med pianist Kjetil Jerve. Albumet fikk strålende mottagelse og som de nyeste arvtagerne i pianist, komponist og pedagog Lennie Tristanos univers, høstet de en gjensidig respekt hos Jimmy Halperin. Han har vært aktiv jazzmusiker i New York siden 1970-tallet, og studerte under Lennie Tristano og senere Sal Mosca. Selv om Jimmys tid hos Tristano har satt tydelige spor, har hans kunstneriske utvikling og integritet vært sikret ved egne kunstneriske valg i moderne jazz.

Kaja Draksler / Susana Santos Silva
Kaja Draksler og Susana Santos Silva er to meget lovende og spennende musikere, komponister og improvisatorer, noe de har bevist i flere ulike sammenhenger siden de hver for seg dukket opp på den europeiske jazzscenen rundt midten av 2000-tallet.
Kaja Draksler er en slovensk pianist som i de siste årene har vært basert i Amsterdam. Likt pianister og åndsfrender som Kris Davis og Eve Risser har Draksler arbeidet frem et uttrykk som kombinerer temaer og elementer fra jazz så vel som klassisk med elementer fra samtidsmusikk. Portugisiske Susana Santos Silva, også hun for tiden med base i Nederland, spiller trompet og flygelhorn og trives like godt i avantgarde-landskap som i mer mainstream-sammenhenger. Hun har en varm og konsentrert tone, og håndterer det melodiske og lyriske like selvfølgelig som mer abstrakte mønstre. Hun har spilt med folk som Lee Konitz og Kurt Rosenwinkel samt vært en del av en europeisk-influert versjon av fantastiske Adam Lane’s Full Throttle Orchestra.

Draksler og Silva hadde opptrådd sammen som duo før de spilte inn og ga ut This Love i 2015, en utgivelse som ble svært godt mottatt. Musikken beveger seg fra det kontrollerte og balanserte til det utforskende og søkende, det lekne og ettertenksomme.

Mer om Moldejazz-porgrammet her.

Fra forsiden

Now's the time

NTT: Jazzparagrafen lever!

Zakarias Meyer Øverli tolker Steve Grossman og JazzArkivets eksistens var truet etter at Stavangers jazzparagraf ble foreslått fjernet. La jazzlørdagen leve, sier nå vi!

Nyhet

Nattjazz-suksess og ny pengegave

Nattjazz melder om publikumssuksess på årets festival. En ny og sjenerøs gave fra Trond Mohn sikrer også overskudd i regnskapet, forteller festivalen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev