Nyheter

Jan Garbarek åpner Oslo Jazzfestival 2016

Jan Garbarek Group featuring Trilok Gurtu skal åpne Oslo Jazzfestival i Den Norske Opera & Ballett i anledning festivalens 30-årsjubileum i 2016.

pressefoto: Guri Dahl

I tillegg til at åpningskonserten blir Garbareks første konsert i Den Norske Opera & Ballett, er det også første gang han spiller på Oslo Jazzfestival.

– Vi er veldig glad for endelig å kunne presentere Jan Garbarek på Oslo Jazzfestival. Garbarek er en av vår tids største musikere. Han har evnet å utvikle sitt eget musikalske uttrykk og tonespråk samtidig som han holder ørene åpne for impulser fra alle musikksjangre, sier Edvard Askeland, daglig leder i Oslo Jazzfestival, i en pressemelding.

Til Oslo Jazzfestival kommer Garbarek med Rainer Brüninghaus (Keyboards), Yuri Daniel (el.bass) og Trilok Gurtu (perkusjon). Konsertens tidspunkt er søndag 14. august k. 18:00.  Billettene legges ut for salg tirsdag 24. november kl 09.00.

Jan Garbarek har, siden han vant NM for jazzamatører i 1962 i en alder av 15 år, opparbeidet seg en enestående posisjon som en av våre virkelig store internasjonale stjerner. Han er en inspirasjonskilde for mange musikere verden over og har en imponerende merittliste som komponist og musiker.

”Garbarek har vært en viktig portåpner for den interessen norsk jazz har internasjonalt i dag. Hans åpne musikalske univers har bidratt til å gjøre publikum nysgjerrig på den nye norske improvisasjonsmusikken.”  Dette stod i begrunnelsen da han ble tildelt Norsk Kulturråds  ærespris i 2004.

Garbarek spilte på festivaler i Warszawa og Praha med Karin Krog allerede i 1966. Med sin egen kvartett med Terje Rypdal, Arild Andersen og Jon Christensen spilte de inn plater og turnerte på klubber og jazzfestivaler. Han jobbet også med den amerikanske jazzmusikeren George Russell som uttalte at Garbarek var ”den største europeiske stilskaperen siden Django Reinhardt”.

Fra 70-tallet minnes mange med stor glede samarbeidet med Jan Erik Vold, kvartetten med Bobo Stensson, Palle Danielson og Jon Christensen samt kvartetten med Keith Jarrett. Andre musikalske prosjekter inkluderte navn som  Charlie Haden, Eberhard Weber og Agnes Buen Garnås. Etterhvert satte Garbarek mer og mer fokus på samarbeidet med The Hillard Ensemble og sitt eget band.

Garbarek har aldri stått på stedet hvil musikalsk og uansett hvilken musikalsk sammenheng han befinner seg i er den personlige ”Garbarektonen” lett gjenkjennelig. Han har lyttet og latt seg inspirere av de største innen jazz, klassisk og folkemusikk fra ulike verdensregioner og hele tiden arbeidet målbevisst med sitt eget uttrykk.

Fra forsiden

Ukas Jazzprofil

UKAS JAZZPROFIL: Iver Christopher Cardas

Gitarist Iver Christopher Cardas stakk nylig av med førsteprisen i Jarek Śmietana Jazz Guitar Competition i Krakow. Denne høsten flyttet han til New York og startet studier ved prestisjetunge Manhattan School of Music.

Nyheter

Debatt og samtale om unge kunstneres hverdag

Torsdag 2. desember skal samtaleserien SAMT undersøke hvordan unge kunstneres hverdag og yrkesliv ser ut etter pandemien. I panelet sitter blant annet unge musikere og komponister og kulturbyråden i Oslo. Arrangør er nyMusikk i samarbeid med Norsk jazzforum.

Meld deg på vårt nyhetsbrev