Nyheter

Smeltedigelen i Mo i Rana

Onsdag 21. oktober åpner Smeltedigelen Musikkfestival, og på årets festivalprogram står blant andre Anja Eline Skybakmoen, Tord Gustavsen Kvartett og Guro Von Germeten (bildet).

Smeltedigelen Musikkfestival arrangeres i Mo i Rana i oktober hvert år, og i 2015 for ellevte gang. På åpningsdagen onsdag 21. oktober arrangeres Smeltedigelen Ung hvor det blir konserter med elever fra Gruben barneskole sammen med KammeRana med gjestemusikere og dansere samt Rana Kulturskoles Storband. Torsdag åpner Jeff Lorber Trio med Therese Ulvan og bysbarnet Håkon Skog Erlandsen sin Europaturne under Smeltedigelen.  Guro Von Germeten (se video nederst i saken), Elle Marja Eira, Anja Eline Skybakmoen, Tord Gustavsen Kvartett, Marie Bergman med Sigrid Brennhaug og Ingrid Olava & Andreas Ulvo er andre kjente navn som står på scenen under festivalen i Mo i Rana. Hele programmet finnes her.

Smeltedigelen Akademia
I Smeltedigelens målsetting heter det at «festivalen skal formidle tilhørighet til industribyen Mo i Rana, Nord-Norge og Barentsregionen og bidra til å bygge vennskap og forståelse på tvers av landegrensene.»
– En måte å gjøre dette på er at artister og publikum møtes i felles musikalske opplevelser, men vi tror også at det er viktig å formidle disse verdiene på andre måter. Under tittelen Smeltedigelen Akademia vil vi arrangere seminarer på dagtid hvor vi gjennoom foredrag, diskusjoner og musikalske eksempler forsøkte å belyse musikkens samfunnsmessige betydning, sier festivalleder Hilde Høgseth.
Jan Gunnar Hoff, musiker, komponist og professor i jazzpiano, skal holde et foredrag om improvisasjon, “reell” kreativitet og søken etter egenart som musiker og komponist. Artisten Namgar Lhasaranova skal holde foredraget «Fra folkemusikk til jazz i grenselandet mellom Europa og Asia»  om burjansk historie og musikktradisjoner. Jan Ditlev Hansen er invitert til festivalen med sitt kåseri Nordlands Trompet, om nordnorsk jazz fra den spede begynnelse fram til i dag.

Festivalkunstner
Årets festivalkunstner er Trude Lind Oftedal. Hun er oppvokst på Helgeland og er for tiden bosatt i Andøy. Oftedal startet sin kunstnerkarriere med dekormaling, men har siste to årene jobbet mye med tegning. Under festivalen stiller hun med sine detaljerte og utrykksfulle tegninger på Bakeribygget.
– Jeg lar meg inspirere av herlige, orginale mennesker jeg møter på min vei. Det å kunne fange et uttrykk/ord som blir sagt i løpet av noen sekunder , for så å feste det til tegneblokken med mine streker. Inspirasjon henter jeg også fra mitt eget daglige liv, forteller Oftedal.
Salgststillingen starter med vernissage torsdag 22.oktober kl. 1500 på Bakeribygget og vil være tilgjengelig for publikum på dagtid mellom kl. 1000-1500 under festivalen.

Fra forsiden

Konsert

Ungjazzfest på Victoria

Helgen 15. og 16. juni markerer et hundretalls ungjazzere at det er ti år siden etableringen av Østnorsk jazzsenters første regionale ungdomsjazzorkester.

Nyhet

Festivalidyll i skogen

Motvind i Middelalderskogen byr på store navn innen jazz og impro så vel som marokkansk gnawa, indisk klassisk musikk, norsk folkemusikk og dans ut i de sene nattetimer. Joe McPhee er årets Artist i Residence under festivalen som arrangeres 21. - 23. juni.

Meld deg på vårt nyhetsbrev