Nyhet

Minimalistisk storband- elektronika

En av landets mest spennende vokalister, Mari Kvien Brunvoll, møter Ensemble Denada i nytt bestillingsverk signert Jaga-veteraner. Verket urframføres under Kongsberg jazzfestival 3. juli.

Artikkel hentet fra Kongsberg Jazzfestivals eget magasin.
Tekst: Pål Buset/pressefoto: Aase Holte

Maris minimalisme.
Mari Kvien Brunvoll har i mer enn et halvt tiår utforska krysningspunktet mellom egen stemme og elektronikk. De som har opplevd Brunvoll live eller på plate vet at adjektiv som særegent og gripende er spesielt relevant. Et sted mellom messende blues og (Sidsel) endresensk ikkespråk legger hun seg selv og assorterte musikalske rekvisitter i lag på lag på lag til hele små orkestre oppstår på scenen. Ingen gjør live sampling på en langt nær like interessant måte som Brunvoll.

Jaga jazzist.
De som kjenner fortellingen om de entusiastiske Horntveth-søsknene fra Tønsberg som starta elektro-prog-rock-jazzband på midten av 90-tallet, har antagelig allerede forstått at det her er snakk om et prosjekt det er nært livsnødvendig å få med seg. Lars Horntveth og Erik Johannessen, to av veteranene fra det nå mer enn tjue år gamle, og for norsk pop, elektronika og jazz så toneangivende, storbandet Jaga Jazzist, har funnet sammen for å komponere for et annet storband, og det med utgangspunkt i Brunvolls gripende minimalisme.
– Publikum kan forvente et verk som spenner fra det lavmælte og minimalistiske til eksplosiv storbandmusikk, sier Johannessen. Dessuten skriver Lars og jeg som alltid musikk som blander dynamisk jazz med leken elektronika. Vi vil ta utgangspunkt i Maris uttrykk og skape et melodisk og harmonisk univers der vi beveger oss fra Maris live sampling til fullt storbandtrøkk.

Progressivt storband.
Ensemble Denada har under ledelse av komponist og musiker Helge Sunde gitt ut to kritikerroste plater med moderne storbandmusikk. Her er et band med opp mot femten i seg selv sterke solister som i kombinasjon nærmest roper ’dynamikk’. Et stort band med et utall mindre komboer som kommer og går gjennom Sundes komposisjoner.
– Det er moro å komponere for Denada, forteller Johannessen. – Et band bestående utelukkende av svært dyktige solister. De skal alle få komme til sin rett, men reint klanglig jobber vi fram mot et litt annet uttrykk enn hva du kanskje er vant med fra Denada. Lars og jeg kan jazz, men er også svært opptatt av og har brei erfaring fra andre sjangre. Det er i utgangspunktet en del elektroniske elementer i Denadas musikk, nå vil det bli enda mer elektronisk lek og dessuten en vokalist som sømløst vil gli mellom lavmælt vokalimprovisasjon og utadvendt storbandvokal.

I tillegg til Horntveth og Johannessens nykomponerte verk, vil vi få rykende ferskt materiale signert Helge Sunde. Om Ensemble Denadas seineste skive, Windfall (2013), kom Terje Mosnes med følgende godord: ”Snedig arrangerte ensemblepassasjer og substansfylte soli avløser hverandre i et presist og pågående samspill fra et musikerlag som ikke står tilbake for noe annet i sjangeren.”

Spennende møte
– For meg er det stort å få delta i et nyskrevet verk på Kongsberg jazzfestival, forteller Mari Kvien Brunvoll. – Ikke minst er det moro å få jobbe med så mange dyktige folk. Akkurat hvordan uttrykket blir er det for tidlig å si noe om, men jeg regner med at jeg vil ha med meg noen elementer fra soloprosjektet opp på scenen. Det blir ganske sikkert innslag av mine egenartede cazoo- og vokalarrangementer.

Medvirkende på Kongsberg Jazzfestival:
Vokal/elektronikk: Mari Kvien Brunvoll
Trompet: Frank Brodahl, Marius Haltli, Anders Eriksson
Sopransax: André Roligheten
Altsax, fløyte: Børge-Are Halvorsen
Tenorsax, bassklarinett: Atle Nymo
Bassax, kontra-alt klarinett, tubax: Nils Jansen
Tromboner: Even Kruse Skatrud, Erik Johannessen, Helge Sunde (mus. leder)
Gitar: Jens Thoresen
Piano: Olga Konkova
Bass: Mats Eilertsen
Trommer: Håkon Mjåset Johansen

Fra forsiden

Nyhet

Tysk prestisjepris til Bendik Giske

Bendik Giske ble nylig kåret til årets artist under German Jazz Prize. En saksofonist og komponist som kontinuerlig flytter grensene, uttaler juryen i sin begrunnelse.

OJKOS spiller: Andrine Dyblie Erdal - Victoria, Nasjonal jazzscene - 23. april 2024

Prima fra ungdommen

Andrine Dyblie Erdals komposisjoner gir OJKOS nye numre og adresser å levere på.

Meld deg på vårt nyhetsbrev