Reportasje

Jazztrivsel i Tønsberg

Norges største jazzklubb nærmer seg 1000 medlemmer.

TEKST OG FOTO: TERJE MOSNES

TØNSBERG, 7. FEBRUAR: Tidlig lørdagsettermiddag, milde løfter om vår i solveggene og egentlig for fint ute til å trekke innendørs.
Likevel er det akkurat dét et par hundre godt voksne kvinner og menn gjør, der de benker seg i Quality Hotel Osebergs Restaurant Lindahl. Velkommen til Tønsberg Jazzklubbs ukentlige Jazzkafe, en suksesshistorie som stadig er under skriving.

Arvid Jespersen leder Norges største jazzklubb, Tønsberg Jazzklubb, på tredje året, og tar gjenvalg også inn mot 10-årsjubileet i 2016. (foto: Terje Mosnes)
Arvid Jespersen leder Norges største jazzklubb, Tønsberg Jazzklubb, på tredje året, og tar gjenvalg også inn mot 10-årsjubileet i 2016. (foto: Terje Mosnes)

– I FJOR hadde vi 923 betalende medlemmer og jevnt over om lag to hundre mennesker på Jazzkafe hver lørdag. Hittil i år har over 850 betalt årskontingent, og jeg tror vi kommer til å runde 1000 i løpet av året. Vi er fortsatt Norges største jazzklubb, sier Arvid Jespersen. Han er klubbleder på tredje året og valgkomiteens innstilte lederkandidat når årsmøtet skal velge nytt styre kommende lørdag, umiddelbart etter Jazzkafeen med Aspheim Oldtimers.

– 1000 medlemmer i en by med ca 40 000 innbyggere er mye etter bare ni års jazzklubbdrift. Har Jazzkafeen etablert seg som et populært sosialt møtested også for folk som ikke nødvendigvis er jazzfans?

– Det kan nok være. Men samtidig får vi hele tiden tilbakemeldinger fra musikerne som spiller her at vi har et kjempebra publikum, sier Jespersen og fortsetter:
– Folk er lydhøre under konserten. De legger praten til pausen og klapper på de rette stedene. Omtrent alle band som har spilt her ringer tilbake og spør om når de kan få komme tilbake, og sånt er veldig hyggelig for oss.

DENNE lørdagen er det Harald Bergersen Kvartett som har trukket om lag en fjerdedel av medlemsmassen til Jazzkafeen. Medlemmene, som har betalt 200 kroner i årskontingent, slipper unna med en femtilapp i inngangspenger, mens ikke-medlemmer må ut med det dobbelte. Ungdom under 25 år slipper inn gratis, men utgjør ingen stor synlig del av publikumsmassen der grått er den dominerende hårfargen.

– Nei, det stemmer. Publikumet vårt ligger nok stort sett på 60 pluss i alder, og de fleste foretrekker gladjazzkonstellasjoner med tre blås og banjo. Men vi kan ikke bare ha dét, sier Jespersen. Han viser til et komplett 2015-program med over 50 konserter der swing og mainstream også er godt inne, mens de nyeste jazzformene stort sett er overlatt til Urijazz, regionens andre jazzklubb med historie tilbake til 1979.
– Vi samarbeider når det er naturlig, og oppfatter ikke hverandre som konkurrenter, sier Jespersen. – Vi har vårt publikum og forsøker å etterkomme deres smak, og det er jo også sånn at aldergruppa over 60 år og de under 18 er de som har det dårligste tilbudet i dag.

Klubbledelsen pr. 7. februar 2015 var godt representert på jazzkafeen før årsmøtet kommende lørdag.  F.v. bookingsjef Jan Erik Carlsen (ikke styremedlem), kasserer Mona Skagen, klubbleder Arvid Jespersen, vara til styret Knut Berg, styremedlem Tom Sonberg, sekretær Liv Imset, styremedlem Erik Skau og styremedlem Harry Nylen. (foto: Terje Mosnes)
Klubbledelsen pr. 7. februar 2015 var godt representert på jazzkafeen før årsmøtet kommende lørdag. F.v. bookingsjef Jan Erik Carlsen (ikke styremedlem), kasserer Mona Skagen, klubbleder Arvid Jespersen, vara til styret Knut Berg, styremedlem Tom Sonberg, sekretær Liv Imset, styremedlem Erik Skau og styremedlem Harry Nylen. (foto: Terje Mosnes)

MENS Harald Bergersen, Arild Berger, Svein Briså og Olav Gustavsson leverer årgangsjazz av klasse – Johnny Hodges, Sonny Rollins m.m. – fra podiet, viser publikum alle tegn på trivsel der de følger oppmerksomt med. Mange har latt seg friste av tilbudet om buffé til rimelige 150 kroner, noen nøyer seg med et glass eller en kaffekopp med eller uten kake, og selv om det lyse og luftige lokalet bryter med myten om godt innrøkte jazzbuler, er klubbstemningen upåklagelig.
– Vi har et godt samarbeid med både dette hotellet og Hotel Klubben, sier Jespersen.
– Da JaZZmaZZørene fra Trondheim trakk 350 publikummer og Magnolia satte rekord her 3. januar med 525, kunne vi bare flytte inn i Storsalen. Det er fint å kunne være fleksible på den måten.

– Har Tønsberg Jazzklubb arrangementer utenom Jazzkafeene?

– I fjor og i forfjor arrangerte vi utflukt til Mjøsa med Skibladner-tur, og det var populært. To fulle busser det første året, tre det andre. I år lar vi utflukten bero, men kommer sterkere tilbake i jubileumsåret 2016. Halve klubbprogrammet er allerede klart, og nå skal vi nedsette en komité som skal arbeide med selve feiringen. Vi har lite gjennomtrekk i styret, solid økonomi og stor dugnadsvilje, så det skal bli en bra 10-årsmarkering.

Fra forsiden

Nyheter

Årets unge jazzmusikere kåres på Moldejazz

Noen av landets mest lovende, unge musikere møtes i Jazzintro-finalen under Moldejazz onsdag 17. juli. Fire band skal spille om tittelen Årets unge jazzmusikere 2024, samt en lanseringspakke fra Norsk jazzforum med festivalturné og et tilrettelagt mentorprogram.

Meld deg på vårt nyhetsbrev