Nyheter

Samarbeider om bestillingsverk

Nattjazz, Festspillene og DNS samarbeider om årets åpningskonsert på festivalen, torsdag 28. mai på USF Verftet i Bergen, med ny musikk av Jon Balke (bildet).

– Konsertforestillingen OBRA er et stort og historisk samarbeidsprosjekt mellom Nattjazz, Den Nationale Scene (DNS) og Festspillene i Bergen, med Vestnorsk Jazzsenter som hovedprodusent, forteller Nattjazz i en pressemelding.
Konserten bygger videre på Jon Balkes bestillingsverk, OBRA Reflejante, som ble urfremført på Nattjazz i 2012. Balke har igjen komponert ny musikk for blåseensemble, men i denne dramatiserte utgaven får han i tillegg kunstnerisk assistanse av instruktør Alan Lucien Øyen og tekstforfatter Andrew Wale, kjenpert fra teaterkompaniet Winter Guests. Dramaturg Solrun Toft Iversen og skuespillere som Wenche Kvamme og Sverre Røssummoen fra DNS får også en sentral rolle i arbeidet med forestillingen. Musikerne fra Bergen Big Band, egne solister og perkusjonistene fra Jon Balkes band Batagraf utgjør på sin side den musikalske kjernen i denne samproduksjonen.

– Olav Dale tok både initiativ til videreføringen av OBRA og det historiske samarbeidet mellom institusjonene, og jobbet mye med prosjektet frem til han gikk bort i oktober. Vi ser nå frem til å fullføre dette unike verket, som for oss blir et levende minne etter Olav, sier festivalsjef i Nattjazz Jon Skjerdal.

Bergen Big Band
Bergen Big Band

I 2012 var finanskrisen og resesjonen i Europa på sitt dypeste. I OBRA Reflejante fra samme år ble blant annet et spansk arbeidssøkende par i Bergen en viktig del av konserten. I årets konsertforestilling videreføres mange av de samme problemstillingene, men med større fokus på tekstmaterialet. På scenen utforskes historiene til mennesker hvis liv har blitt drastisk påvirket av den globale økonomiske (u)orden, i en konsertforestilling der musikere og skuespillere spiller på årsak og virkning – i en verden som ikke lenger ser ut til å kjenne seg selv igjen. I løpet av en tragikomisk kveld preget av sosial og personlig politikk spør vi – hvem gjorde det, hvem kan klandres og hvem skal betale for det? For en ting er sikkert, noen har gjort et kupp.

I forkant av urpremieren på OBRA presenterer Festspillene samtalen ”Europas nye nomader” på Litteraturhuset, med Christian Borch som debattleder.

pressemelding: Nattjazz
pressefoto Jon Balke: Colin Eick

Fra forsiden

Vossa Jazz 2024 - dag 3

Mowday! Mowday!

FESTIVAL: Ekstatisk, politisk og rørende verk fra underkjente Shannon Mowday toppet årets Vossa Jazz. Les Audun Vingers siste rapport fra festivalen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev