Intervju

På felles funky familiefrekvens

35 års aldersforskjell spiller ingen rolle når Eberson Funk Ensemble byr opp til dans.

Av TERJE MOSNES (tekst/foto)

Eberson Funk Ensemble er langt fra det første bandet som bærer gitarist/komponist/musikkhøgskoleamanuensis Jon Ebersons navn. Men når ensemblet nå kommer med albumet «Do The Dance» (21. november), handler det for første gang om et Eberson-band med to blad Eberson i besetningen, pappa Jon (61) og datter Marte Maaland Eberson (26).

– Jeg planla verken å bli profesjonell musiker eller å spille i band med faren min. Det bare mer eller mindre ble sånn, sier Marte, jazzpianistutdannet ved Griegakademiet i Bergen, Sildajazzpris-vinner i 2012 og kjent fra diverse band, i særdeleshet Highasakite.
– Det begynte med at Pål Thowsen, Kim-Erik Pedersen, Sigurd Hole og jeg hadde et band som spilte standarder og noen av mine låter, fortsetter Jon. – Etter hvert fikk jeg lyst til å skrive noen jazzrocklåter for kvartetten, og Marte hjalp meg med å prøve dem ut. En gang  Pål, Kim-Erik, Sigurd og jeg hadde øvd, sier Pål: «Dette skriker etter el-piano». Og da ble det liksom klart hvordan vi skulle gjøre dette, at her måtte vi ha med Marte.

Mye etterarbeid
– Vi gjorde studioinnspillingen i august i fjor. Siden har vi holdt på med etterarbeid i mange omganger, sier Marte, som var med både da Eberson Funk Ensemble pluss gjester og strykere feiret Jons 60-årsdag med konsert på Nasjonal jazzscene for et år siden, og da ensemblet, med Paolo Vinaccia som gjest, spilte på Kongsberg Jazzfestival i juli.
– 10. desember spiller vi releasekonsert for «Do The Dance» på Nasjonal jazzscene.  Og da blir Paolo med igjen, sier Jon, mens Marte tilføyer at hun jobber med å booke ensemblet for konserter i 2015, i perioder der ikke Highasakite er på veien et eller annet sted i en verden som til de grader har åpnet seg for bandet.

FUNKY FAMILIE: Pappa Jon Eberson og datter Marte Maaland Eberson nærmer seg plateslepp og releasekonsert for «Do The Dance», det første albumet til Eberson Funk Ensemble (foto: Terje Mosnes)
FUNKY FAMILIE: Pappa Jon Eberson og datter Marte Maaland Eberson nærmer seg plateslepp og releasekonsert for «Do The Dance», det første albumet til Eberson Funk Ensemble (foto: Terje Mosnes)

– Hvorfor utgir dere cd i en tid der både albumet som sådan og cd som format erklæres for mer eller mindre dødt?
Marte: – Det er vel ikke så mange som handler cd over disk lenger, men når jeg er ute og spiller med Highasakite, opplever jeg at mange kjøper cd’ene våre. Og vinyl også. Og så er det nok en litt symbolsk greie.
Jon: – Det er det samme som jeg har opplevd de siste åra når Jon Eberson Group har vært på jobb. For meg som er litt nostalgisk og fullstendig dataukyndig, er det veldig hyggelig å ha en cd eller et vinylalbum som dokumentasjon på det vi har gjort.
Dere er travle musikere begge to, hva mer har dere på blokka for de nærmeste månedene?
Marte: – Highasakite og Eberson Funk Ensemble er hovedprosjektene mine nå. Men jeg spiller også i Morning has occurred, som var med i JazzIntro, og vi skal i platestudio sammen med en strykekvartett fra Ålesund utpå nyåret. Og så har jeg et soloprosjekt der jeg synger, spiller synther og piano og litt gitar, og jeg håper jeg klarer å fullføre det.
Jon: – I tillegg til jobben på Musikkhøgskolen holder jeg på med et nytt Jon Eberson Group-album. Hilde (Marie Kjersem aka Marie Munro, red. anm.) skriver tekster, på norsk denne gang. Og så er det et prosjekt der Marte og jeg lager musikk til tekster som storesøster/eldstedatter Marie har skrevet. Marte synger dem, og meningen er at det skal spilles inn og bli til en cd med tid og stunder.

(Se stort intervju med Jon Eberson og Marte Maaland Eberson i Jazznytt som utkommer i begynnelsen av desember).

Fra forsiden

Nyhet

Gjenforenes på åpningen av OsloJazz

Legendariske Masqualero gjenforenes med åpningskonserten på Oslo Jazzfestival i Operaen søndag 11. august. - Dette blir en kveld for den norske jazzhistorieboka, sier festivalsjef Line Juul.

Nyhet

Jaga Jazzist åpner Victoria-høsten

Jaga Jazzist sesongåpner Nasjonal jazzscene i Oslo med to konserter, fredag og lørdag 30. og 31. august. - Vi har den store gleden av å åpne høstsesongen med et band vi har ønsket på scenen siden vi flyttet inn på Victoria, sier direktør Øyvind Larsen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev