Nyheter

Gruvejazz på Kongsberg

I Kongsberg Jazzfestivals jubileumsår blir det gjensyn med en av festivalens grunnleggere og en artist som spilte på den aller første festivalen i 1965. Konserten finner sted 342 meter inn i fjellet i Kongens Gruve.

Festivalgrunnlegger og saksofonist Kjell Gunnar Hoff (foto: Kongsberg Jazzfestival)
Festivalgrunnlegger og saksofonist Kjell Gunnar Hoff (foto: Kongsberg Jazzfestival)

Det var de to ungdommene Per Ottersen og Kjell Gunnar Hoff som startet eventyret Kongsberg Jazzfestival i 1965, og som drev festivalen videre i mange år. Per Ottersen døde i 2003, men Kjell Gunnar Hoff har fulgt festivalen til denne dag, mest som konferansier de seinere åra, men han har også spilt konserter. Blant de musikerne som var på den første festivalen, er vokalisten Karin Krog en av de få som fremdeles er aktiv og minst like god som i -65. Både Kjell Gunnar Hoff med «A Tribute to Hank Mobley» og Karin Krog med Morten Gunnar Larsen blir å høre på en helt spesiell dobbelkonsert langt inne i fjellet, 342 meter under dagslyset, i Kongens Gruve – et spillested som var et særtrekk ved de første festivalene.

Norsk jazz’ førstedame
Karin Krog har en helt spesiell posisjon, ikke bare i norsk jazz, men i høy grad også internasjonalt. Hun var banebryter og pioner. Hun var den første norske jazzmusiker som ga ut en egen LP, By Myself (1964). Hun var blant de første norske jazzartister som deltok på utenlandske jazzfestivaler. Hun fikk tidlig et imponerende godt rykte internasjonalt, og hun turnerte over hele verden. Hun har håvet inn en haug med priser, som norsk jazz’ mest prestisjetunge pris, Buddy-prisen og en rekke Spellemannspriser, seinest nå i vinter. Spellemanns Hederspris fikk hun i 2012. Til årets jubileumskonsert tar hun med seg den pianisten Morten Gunnar Larsen. Også han er Buddy- og Spellemannsprisvinne, og har en  imponerende, internasjonal merittliste. Han er først og fremst kjent som utøver av ragtime og  eldre jazz, men utfolder seg uanstrengt i de stilarter som er aktuelle i øyeblikket. De to kaller  samarbeidet sitt for «From Ragtime to Our Time». Dermed skulle det ligge til rette for en  konsert med et attraktivt jazzhistorisk spenn.

Festivalgrunlegger
Kjell Gunnar Hoff er ikke bare festivalgrunnlegger, han er også en utmerket saksofonist. Til årets festival har han satt sammen et band der tre av musikerne er blant Latvias mest anerkjente. Dessuten får vi høre den fine trompeteren Roy Nikolaisen, som mange vil huske fra Tine Asmundsens David Murray-konsert i Kongsberg kino i 2010, og gitarveteranen Halvard Kausland. Dette prosjektet kaller Hoff «Tribute to Hank Mobley». Dermed er vi garantert melodisk, rytmisk og swingende jazz med røtter i 1960-tallet.

Fra forsiden

Now's the time

NTT: Jazzjam House Rules

Tullkattesnutene tar med barn ut i verden, Audun Ellingsen knipser klingende jazzmynt, ferske videoer, bookingnyheter og konsertinntrykk pluss et Jazznytt-intervju med Amalie Dahl!

Nyhet

Tysk prestisjepris til Bendik Giske

Bendik Giske ble nylig kåret til årets artist under German Jazz Prize. En saksofonist og komponist som kontinuerlig flytter grensene, uttaler juryen i sin begrunnelse.

Meld deg på vårt nyhetsbrev