Nyheter

Halv million til likestilling

Sju prosjekter fikk tilskudd på til sammen 500 000 kroner ved Norsk kulturråds første tildeling fra forsøksordningen for likestillingsprosjekter på musikkområdet. Blant tiltakene som får støtte er Improbasens prosjekt «Balanse nå!» og INFI Camp.

Forsøksordningen er på en million kroner, og er opprettet for å støtte og stimulere strategisk arbeid mot en bedre kjønnsbalanse i musikklivet. Dette er en av to tildelingsrunder i 2013. Neste søknadsfrist er 1. juni.

Prioritert gode initiativ
Til denne søknadsrunden har flere av prosjektene hatt fokus på kjønnsbalansen innenfor utøverfeltet, og særlig innenfor de rytmiske musikksjangrene. Det har også kommet noen søknader med formål å utjevne kjønnsbalansen innen musikkproduksjon, musikkteknikk og musikkjournalistikk. Flere av prosjektene retter seg mot barn og unge, og har rekruttering og holdningsskapende arbeid som hovedformål.

– Vi har prioritert gode initiativ som fremmer likestilling i alle ledd av musikkbransjen, samt arbeid som direkte problematiserer holdninger til kvinners rolle og deltakelse i musikken, sier utvalgsleder Malika Makouf Rasmussen i en pressemelding.

Blant prosjektene som har fått støtte er det blant annet gitt kr 100 000 til «The Girls Camp Norway» i regi av Musikk og Ungdom og AKKS, kr 100 000 til Improbasens prosjekt «Balanse NÅ!» og «INFI camp» i regi av International Network for Female Instrumentalists. Prosjektene er rettet mot barn og unge, og skal bidra til rekruttering og bevisstgjøring rundt instrument- og sjangervalg.

AKKS Trondheim får kr 50 000 til gjennomføring av produksjonskurs for jenter. Kursdeltakerne vil bli opplært i rigging og gjennomføring av lyd- og lysproduksjon, og formålet med prosjektet er å rekruttere jenter innen musikkteknikk.

Holdningsskapende arbeid
– Etter en gjennomgang av de første søknadene til ordningen, er vårt inntrykk at den største utfordringen ligger i holdningsskapende arbeid; vi vet at det i dag foreligger et stort rekrutteringsgrunnlag blant kvinner til musikkbransjen, men at mange, f.eks. arrangører og produsenter, ikke leter nok blant dem. Her må det en holdningsendring til, sier Makouf Rasmussen.

Av prosjekter som skal bidra til refleksjon, normkritisk tenkning og holdningsendringer, er det bevilget kr 60 000 til «Full pop» som gjennom konsertkvelder og debatter vil problematisere kjønnsroller innenfor musikkritikk, artistpromotering og instrumentvalg. Kr 50 000 er bevilget til et likestillingssymposium under prosjektet «=IMPRO» hvor formålet er økt bevissthet rundt likestillingsproblematikk innen improvisert musikk.

«Mamacitasprosjektet», som retter seg mot unge jenter innenfor hip hop-miljøet, får kr 90 000. Prosjektet ønsker å skape et nettverk for utøvere innenfor alle undersjangrene av hip hop (rap, sang, dans, skate, gatekunst og tekstskriving).

Stort spenn i søknadene
Det kom inn 41 søknader med samlet søknadssum på 4,7 mill kr til den første søknadsfristen 15. mars. Kulturrådet la vekt på å ha relativt åpne kriterier for å få inn prosjektsøknader med ulike vinklinger når midlene ble lyst ut tidligere i vår.  Blant søkerne finner man både institusjoner, organisasjoner, band, musikere og arrangører fra ulike sjangre over hele landet.

Neste søknadsfrist er 1. juni!

(Arkivfoto INFI Camp: Pål Buset)

Fra forsiden

Nyhet

Tysk prestisjepris til Bendik Giske

Bendik Giske ble nylig kåret til årets artist under German Jazz Prize. En saksofonist og komponist som kontinuerlig flytter grensene, uttaler juryen i sin begrunnelse.

OJKOS spiller: Andrine Dyblie Erdal - Victoria, Nasjonal jazzscene - 23. april 2024

Prima fra ungdommen

Andrine Dyblie Erdals komposisjoner gir OJKOS nye numre og adresser å levere på.

Meld deg på vårt nyhetsbrev