Nyheter

Prisdryss fra FFUK

Eldbjørg Raknes (bildet), Susanna Wallumrød og Jan Erik Kongshaug var blant mottakerne av Rolf Gammleng-prisene i går kveld.

Det er Fond for utøvende kunstnere som deler ut prisen med navn etter mannen som i sin tid fikk opprettet fondet. Fondets styre velger prisvinnerne blant forslag fra alle utøverorganisasjonene og Ifpi og Fono. Prisvinnerne får et diplom og et pengebeløp.

Jazzprisen til Eldbjørg Raknes
Tildelingen av Jazzprisen til Eldbjørg Raknes begrunner juryen på følgende måte: «Årets prisvinner i klassen jazz kunne for så vidt fått prisen for barneplater. Eller samtidsmusikk… Det meste hun gjør er nemlig prisverdig. Eldbjørg Raknes er opprinnelig fra Otterøya utenfor Molde. Hun markerte seg tidlig som en særpreget og allsidig utøver. Etter studier på jazzlinja i Trondheim har hun vært tilknyttet NTNU som pedagog, og er nå førsteamanuensis ved Jazzlinja med ansvar for sang, formidling og entrepenørskap.  Eldbjørg var med på å etablere vokalensemblene Kvitretten og Trondheim Voices. Hun har også samarbeidet med Elin Rosseland og Sidsel Endresen i bandet ESE. De siste årene har hun jobbet mye med soloimprovisasjon i samarbeid med bl. A. Eirik Hegdal og Stian Westerhus. Bredden i Eldbjørgs repertoar gjør det vanskelig å sette henne i bås, men hennes røtter ligger nok i jazzens verden. I 2011 mottok hun både Radka Toneff Minnepris, og norsk jazz’ høyeste utmerkelse; Buddy-prisen. Hun har medvirket på innspillinger med ensemblene Bodega band, Kvitretten, Tingeling og ESE, på plater med Lars Martin Myhre, Torgeir Rebolledo Pedersen og Ketil Bjørnstad for å nevne noen, i tillegg til kritikerroste egne utgivelser.»

Studiomusikerpris til Jan Erik Kongshaug
Fondet deler hvert år ut to priser til studiomusikere, en yrkesgruppe som ikke nødvendigvis synes så godt, men som er veldig viktige for et godt resultat. I år gikk prisene til Tove Kragset og Jan Erik Kongshaug. I begrunnelsen for prisen til Kongshaug står det følgende:
«Når navnet Jan Erik Kongshaug nevnes så forbinder hele verden det navnet med utsøkt lyd. Han er mannen som verdensstjernene søker til når de vil ha den beste lyden på sine innspillinger. Coverpåskriften «Recorded at Rainbow Studio, Oslo. Engeneer: Jan Erik Kongshaug» selger faktisk av seg selv – uavhengig av artist.  At han også selv er musiker er muligens mindre kjent. Men Jan Erik Kongshaug har faktisk deltatt på 533 enkeltinnspillinger – ifølge Gramos spillelister. Dette fordelt på innspillinger i eget navn – Jan Erik Kongshaug Quartet, og et forskrekkelig antall innspillinger hvor han har deltatt som studiomusiker eller bandmedlem. Som med Asmund Bjørken, Frode Thingnæs, Sven Nyhus, Arild Andersen, Frode Alnæs – for å nevne noen. Alle med god lyd!»

Susanna Wallumrød mottok prisen i Åpen klasse
Juryen sier følgende om tildeling av prisen i Åpen klasse: «Susanna Wallumrød med sølvstemmen er selvfølgelig fra sølvbyen Kongsberg. Hun har studert sang med Solveig Slettahjell og musikkvitenskap med Torgrim Sollid og Elin Rosseland. I tillegg til å være vokalist er hun også komponist, tekstforfatter og orkesterleder. Med Susanna & the Magical Orchestra har hun gitt ut tre kritikerroste album. Som solist har Susanna gitt ut tre plater, på den siste som kom i 2011 tolker hun tekster av Gunvor Hofmo. Hun har gitt ut egne verk, men er også kjent for sine tolkninger av andres sanger – av så forskjellige artister som ABBA, Lou Reed og Thin Lizzy.  Susanna Wallumrød er en sanger som forbindes med de smale sjangre, men som likevel favner vidt.»

Veteranprise til skuespiller
Den gjeveste prisen – Veteranprisen – har tidligere vært forbeholdt musikere, men i anledning prisens 30-års jubileum inviterte styret i år også Norsk Skuespillerforbund og Norske Dansekunstnere til å komme med forslag til verdige veteranprismottakere. Veteranprisen gikk derfor i år til den prisbelønte norsk skuespilleren og instruktøren Lise Fjeldstad.

Fra forsiden

Meld deg på vårt nyhetsbrev