Nyheter

Sidsel Endresen hylles

I sommer fylte Norges ledende vokalkunstner, Sidsel Endresen, 60 år. Dette markeres i november med en to-dagers minifestival på Nasjonal jazzscene med både Endresen selv på scenen og en rekke av vår største musikere.

Sidsel Endresen omtales som Norges vokaldronning og har i en årrekke hatt en svært sentral posisjon på den norske så vel som den internasjonale jazzscenen. Hun har vært banebrytende innenfor vokalimprovisasjon, og anses som en av de viktigste stemmene og stilskaperne innenfor såkalte utvidete vokalteknikker. Endresen er i dag, ved siden av sin karriere som utøvende musiker, ansatt som professor ved Norges Musikkhøgskole. Hun har i mange år jobbet der som pedagog, og har undervist og inspirert kjente navn som Solveig Slettahjell, Live Maria Roggen, Kristin Asbjørnsen, Beate Lech og Lisa Dillan.

Prisbelønt vokaldronning
Sidsel Endresen startet sin karriere i soulbandet Chipahua og i Jon Eberson Group, og har etter dette hatt flere egne band og jobbet mye i soloformat. Duoprosjektet med Bugge Wesseltoft gjorde stor suksess og resulterte i flere plater, og i bandene Merriwinkle med Christian Wallumrød og Helge Sten, og ESE med Eldbjørg Raknes og Elin Rosseland, begynte Endresen virkelig å briljere som vokalkunstner. Videre har Endresen gitt ut to solo-utgivelser på ECM med Nils Petter Molvær, Django Bates og Jon Christensen og «Undertow» med bl.a. Audun Kleive og Roger Ludvigsen. Hun har gjort diverse friimproviserte duo- og triosamarbeid samt plateutgivelser med Jan Bang og Erik Honoré, Humcrush, Håkon Kornstad, Jim Black og Bram Stadthouders, Speeq og i seneste tid i duo med Stian Westerhus, (kritikerrost utgivelse Didymoi Dreams /Rune Grammofon 2012.) Hun har også stått for 5 større bestillingsverk og laget musikk til 11 danse- og teater-oppsetninger.
Sidsel Endresen har i sin karriere fått mange utmerkelser og priser, blant annet Buddyprisen, Radka Toneffs minnepris, 4 Spellemannspriser, Kongsberg Jazzfestivals Store Musikerpris og hun har vært nominert til Nordisk Råds Musikkpris i 2001 og 2011.

Sidsel Endresen med improensemble
Sidsel Endresen har alltid vært en artist som tenker framover og som utvikler og videreutvikler musikalske uttrykk. Den 8. november har hun invitert med seg både tidligere og helt nye samarbeidspartnere til en konsert med stort improensemble. På tangenter finner vi Christian Wallumrød som tidligere har jobbet med Endresen i bandet Merriwinkle. Wallumrød er en av våre mest respekterte musikere og komponister med utallige musikalske prosjekter og spennende samarbeid i bagasjen. I tillegg finner vi Eivind Lønning på trompet, Eivind Reinertsen på saksofon samt den unge strykerduoen Vilde og Inga.

Noen av landets største musikere hyller Endresen
Den 9. november vil Nasjonal jazzscene virkelig feire vokaldronningen, og har invitert flere av Endresens samarbeidspartnere og musikalske venner. Det vil bli mange hyggelige gjensyn og gjenhør, og fine musikalske innslag. Hvem som står på programmet denne kvelden holdes foreløpig hemmelig både for Sidsel Endresen og resten av publikum, men arrangøren røper at noen av våre største musikere vil dukke opp.

Se Nasjonal jazzscenes nettside for billettinformasjon.

Fra forsiden

Nyheter

Årets unge jazzmusikere kåres på Moldejazz

Noen av landets mest lovende, unge musikere møtes i Jazzintro-finalen under Moldejazz onsdag 17. juli. Fire band skal spille om tittelen Årets unge jazzmusikere 2024, samt en lanseringspakke fra Norsk jazzforum med festivalturné og et tilrettelagt mentorprogram.

Meld deg på vårt nyhetsbrev