Nyhet

Velmiksa blandingsjazz

UKAS PLATETIPS: Frijazzrock med trøkk og pop på Pixels platedebut.

TEKST: PÅL BUSET

Du har hørt det før – de kombinerer det beste av to eller flere verdener. I dette tilfellet ikke bare en klisjé. Pixel makter faktisk å kombinere svingende post-bop med en dæsj rockementalitet og poppa melodilinjer. Og det framstår faktisk friskt. Det gjør Reminder til en interessant plate. Her er Harald Lassen, melankolsk, melodiøs som i ”She Knows”. Her er Ellen Andrea et sted mellom Mingus og Zeppelin. Ellen Andrea kan skrike, hun kan også synge – sveve med saksen til Harald og trompeten til Jonas Kilmork Vemøy før det flyter over i dramatisk postrock, slik som i smått pompøse ”Wake Up”. Skiva starter med bare Andrea og bassen, etter hvert synger hun. De to neste låtene, ”Home” og ”Esset” er tidvis hardtslående, tidvis offbeat dronejazz med saks og trompet i sentrum. Fraværet av piano, eller annet akkordbærende instrument, gir stort spillerom til bassen og blåserne. De svarer hverandre, harmonerer, går etter tur i front. Eller de bygger opp under vokalen, svarer Ellen Andrea slik som i ”Call Me”. En lettere desperat roping bakkes opp av trillende trompet. Hvorfor ringer du ikke? Her er plata på sitt mest poppa og catchy. Hadde jeg kommet over denne låta som singel, kunne jeg ikke i min villeste fantasi forestilt meg at resten av plata, i hvert fall mye av det, er så, ja, frijazza, så nedtona og oppjaga og melankolsk og intenst jazza. Alt på en tid, men i akkurat passe doser. ”Hvor ble den av” er milevis fra ”Wake Up”, men det er ikke en utfordring. Innen jeg har lytta meg fram til skivas tredje siste låt, har jeg forandra meg i takt med musikken. Jeg skvetter ikke, det bare glir av sted, slik det skal og må.
Pixel er Ellen Andrea Wangs hjertebarn. Kanskje kjenner du Ellen Andrea for et av de andre prosjekta hun er involvert i, for eksempel Dag Arnesens Norwegian Song-serie. I tillegg til å være Pixels første plate, er Reminder Ellen Andreas eksamensoppgave på Musikkhøyskolen. Med seg har hun Harald Lassen (saks), Jonas Kilmork Vemøy (trompet), og Jon Audun Baar (trommer). Reminder er en av de mest interessante eksamensoppgavene jeg har hørt.

Fra forsiden

Nyhet

Nattjazz-suksess og ny pengegave

Nattjazz melder om publikumssuksess på årets festival. En ny og sjenerøs gave fra Trond Mohn sikrer også overskudd i regnskapet, forteller festivalen.

Konsert

Ungjazzfest på Victoria

Helgen 15. og 16. juni markerer et hundretalls ungjazzere at det er ti år siden etableringen av Østnorsk jazzsenters første regionale ungdomsjazzorkester.

Meld deg på vårt nyhetsbrev