Nyhet

Fri Resonans i Trondheim

Fra torsdag 10. november og tre dager framover får publikum i Trondheim presentert blant annet fremadstormende norsk popmusikk, transe-psykedelisk musikk fra Niger og franske lydkunstnere på en og samme scene.

Fri Resonans startet opp i 2005 som et mindre, musikerdrevet arrangement med tidløst, sjangerfritt festivalprogram.  Siden har Fri Resonans vokst seg bare større og større, og fjor fikk festivalen Pauline Hall-prisen som er Ny Musikks ildsjelpris.

I år arrangeres Fri Resonans fra 10. til 12. november på de to Trondheimsscenene Dokkhuset og Blæst.


TORSDAG 10. NOVEMBER, DOKKHUSET, kl.20.00:

Else Olsen Storesund – leketøysorkester
Else Olsen Storesund er en norsk pianist og komponist. Hun har tidligere jobbet mye med John Cages musikk, og annen samtidsmusikk som lener seg mot det improvisatoriske. Med seg på denne konserten har hun med seg sitt eget orkester, et imaginært leketøysorkester, bestående av; kazoo, fløyter, harmonica, e-bow, spilledåser, en klovn, fugler som kvitrer og syngende skruer.

Robin Hayward (UK)  solo tuba
Tubapioneren Robin Hayward kommer til Fri Resonans med sitt imponerende soloprosjekt “states of rushing”. Hayward (født og oppvokst i Brighton, England) har siden 1998 vært basert i Berlin. Her har han vært en sentral del av det rike improvisasjons- og samtidsmusikkmiljøet. Hayward har hele tiden fokusert på å utvikle tubaens lydrepertoar, og i kveld vil publikum få oppleve et arsenal av ulike støylyder. Fra subtile klikk langt inne i tubaens kropp, til vegger av hvit støy som fyller rommet.

Thomas Ankersmit (NL) altsaksofon og elektronikk
Med en Serge modular synthesizer, laptop og altsaksofon har Ankersmit videreført og utviklet tradisjonene for solo saksofon. Med dette føyer han seg inn i en rekke av storheter som Evan Parker, John Butcher og Mats Gustafsson.  Siden 2003 har han regelmessig turnért og spilt med den New York baserte komponisten Phil Niblock. Andre samarbeidskonstellasjoner inkluderer; Tony Conrad, Jim O’Rourke, Kevin Drumm, Axel Dörner, Jérôme Noetinger, Keith Rowe og Borbetomagus.

Robbie Avenaim (AUS) motoriserte trommer
Robbie Avenaim har i løpet av de siste 25 årene kombinert tradisjonelle og utvidete spilleteknikker med en fysisk modifisering av trommene. Dette innebærer blant annet ulike motoriserte, perkussive mekanismer. Avenaim er også en av grunnleggerne av What is Music-festivalen. Australias største festival for internasjonal eksperimentell musikk. Avenaim har gjennom årenes løp samarbeidet med størrelser som John Zorn, Oren Ambarchi, Otomo Yoshihide og Keiji Haino. På Fri Resonans får vi høre hans sagnomsuste solosett.

I samarbeid med Rikskonsertene og Ny Musikk Trondheim
Gratis for medlemmer av Ny Musikk

FREDAG 11. NOVEMBER, BLÆST, kl.21.00:

Your Headlights Are On
I løpet av 2010 og 2011 har Your Headlights Are On tatt Trondheim, og resten av Norge med storm. Plata som kom ut i mars i år fikk terningkast 6 i Adressa, og ble omtalt som “tiårets beste debutalbum fra Trondheim”. Gjengen i Your Headlights Are On har i flere år vært en sentral del av frivilligapparatet rundt Fri Resonans, og det er med stor stolthet vi nå kan presentere disse utrolig bra folka på Blæst i kveld!

eRikm (FR)
Den franske virtuose DJen og lydkunstneren eRikm har siden 1992 vært med på å flytte grense for improvisert elektronisk musikk. Hans uttrykk er improvisert, live lydkunst hvor han benytter turntables og field recordings av levende vesner. Gjennom denne uttrykksformen – og et politisk fokus på ny teknologi, nettverk og nye samfunnsstrukturer – forener han høy- og lavkultur, det intime og det politiske, på en naturlig måte, og veksler mellom plutselige innfall og fokuserte øyeblikk. eRikms improvisasjoner appelerer både til fornuft og følelse, alvor og komikk, forventninger og instinkt. Gled dere!

Group Inerane (NIG)
For å avslutte festkvelden på Blæst i år har vi virkelig slått på stortromma. Group Inerane er utgitt på det Seattlebaserte selskapet Sublime Frequencies (Omar Suleyman, Group Doha++) Etter at plata “Guitars from Agadez Vol.1” kom ut for fire år siden, og ble utsolgt på rekordtid kommer nå Group Inerane til Europa og Trondheim for første gang.
Rett fra hjertet av Tuaregs radikale gitarscene er Group Inerane som et grovhugd, transe-psykedelisk troll som lever i grøftekanten av de musikalske stiene som deres landsmenn Tinariwen og Group Bombino har tråkket opp. På deres ferd oppdager vi fortryllende paralleller til band som Link Wray, Velvet Underground og til og med Creedence Clearwater Revival(…) Bygd opp rundt bandleder og seksstrengs-guden Bibi Ahmed, kommer Inerane fra Agadez i Niger, en av de livligste byene i Vest-Afrika. Fra dette store og karrige landet, tidligere kjent for mye politisk uro, er Group Inerane klar for å bringe uhemmet glede til en hvilken som helst fest på kloden. Ekstatiske og elektrifiserte ørkenskalaer snirkler seg rundt messende vokaler og suggererende trommer. Geniunt rocka og rått som bare pokker!

LØRDAG 12. NOVEMBER, DOKKHUSET, kl.20.00

The Necks (AUS)
“One of the greatest bands in the world” New York Times
Fri Resonans er utrolig stolte av å presentere The Necks for første gang i Norge. Bandet har iløpet av 25 år og 15 utgivelser blitt et av Australias aller mest sagnomsuste band. Umulig å sette i bås og alltid med improvisasjonen i fokus har the Necks fått hele verdens pressekorps for sine føtter. The Necks er uten tvil en av verdens beste pianotrioer. Kjenn din besøkelsestid!

Sheriffs of Nothingness
Duoen består av fiolinisten Kari Rønnekleiv og Ole Henrik Moe jr på bratsj. Tidligere i år ga de ut plata “A summer’s night at the crooked forest” på SOFA. Ole Henrik Moe er en av Norges mest anerkjente komponister, og albumet “Ciaconna/3 Persephone Perceptions” med Rønnekleiv som solist vant i 2007 spellemannpris i klassen samtidsmusikk.

Susanna
Susanna Wallumød bør være et kjent navn for mange. Som sanger/musiker og låtskriver har hun gjennom duoen Susanna and the Magical Orchestra, og sitt eget soloprosjekt Susanna gitt ut tilsammen 5 album på det velrennomerte plateselskapet Rune Grammofon. Vi får høre et utvalg fra hele katalogen hennes, og med seg på laget har hun den unge, fremadstormende bassisten Jo Berger Myhre (Splashgirl, Solveig Slettahjell++)

Fri Resonans 2011 er støttet av:
Norsk Kulturråd, Trondheim Kommune, Sør Trøndelag Fylkeskommune, Fond for Utøvende Kunstnere, Dokkhuset og Ny Musikk Trondheim

Fra forsiden

Meld deg på vårt nyhetsbrev