Nyhet

Sidsel Endresen kurator på Nasjonal jazzscene

Sidsel Endresen har fått frie hender til å sette sammen et program til serien Fristil på Nasjonal jazzscene denne våren.

Som navnet tilsier er Fristil en serie som gjerne setter fokus på nye uttrykk og nye sammensetninger, og vokalinnovatør og sangdronning Sidsel Endresen var et naturlig valg for Nasjonal jazzscene. Endresen er forankret i den sjanger- og tabufrie improvisasjonsmusikken i alle dens nåtidige former og fasonger, og hun har derfor valgt å fokusere på sterke representanter innen disse formene.

– Jeg har satt sammen et program bestående av noen av mine helter og heltinner, og har valgt å fokusere primært på norske improvisasjonsmusikere (med et hederlig unntak av Anthony Pateras og Thomas Lehn), fordi det i mange år har foregått et grunnbrottsabeid her innenfor den sjangerfrie improvisasjonsmusikken,og fordi det er så mange norske utøvere med uhyre sterk egenkarakter og originalitet, sier Sidsel Endresen i en pressemelding.

– Ingen tilfeldighet at mange av dem jeg har forespurt også er mine nåtidige og tidligere samarbeidspartnere som blant annet Helge Sten og Stian Westerhus. I tillegg har jeg invitert andre grensesprengende utøvere og komponister som Martin Taxt, Tanja Orning solo, Kari Rønnekleiv og Ole Henrik Moe, forteller Endresen videre.

Alle de inviterte er blitt spurt om å enten gjøre solokonsert eller sette sammen en duo eller trio som de har ønsket å realisere. Det blir derfor en uroppføring med duoen Jon Balke og Asle Karstad, og en ny duo med Helge Sten og Stian Westerhus.

– Programmet for Fristil denne våren består av uhyre sterke og markante musikere og komponister, og jeg er veldig stolt over å få lov til å presentere dem, avslutter Sidsel Endresen. Det ligger an til en spennende fristilt jazzvår!

Program:
16.02: Jon Balke og Asle Karstad duo + Jan Bang og Eivind Aarset duo
02.03: Anthony Pateras og Thomas Lehn
30.03: Christian Wallumrød solo + Håkon Kornstad og Hild Sofie Tafjord duo
13.04: Tanja Orning solo + Stian Westerhus og Helge Sten duo
04.05: Sheriffs of Nothingness + Microtub

Mer informasjon om programmet finner du på Nasjonal jazzscenes hjemmesider.

Fra forsiden

Nyheter

Årets unge jazzmusikere 2024 er kåret

Det var Sondre Moshagen Lightning Trio som stakk av med seieren under Jazzintro-finalen på Moldejazz onsdag 17. juli. Komposisjoner av høy klasse med mye rytmisk autoritet, og med melodiske og harmoniske ideer som gir trioen en egenartet identitet, sier juryen blant annet i sin begrunnelse.

Moldejazz 2024 - dag 2

Jacob Colliers første møte med Molde blandakor

FESTIVAL: Det britiske unikumet Jacob Collier er seg selv lik foran et ekstatisk og fullstappet Bjørnsonhus, Bill Frisell Trio og Immanuel Wilkins lister seg inn og ut av øyeblikket, og det åndelige i jazzen dyrkes av Jimetta Rose & The Voices of Creation og Irreversible Entanglements.

Meld deg på vårt nyhetsbrev