2. mai 2024

Klakegg Guttormsen Renvåg
Nattevandrer

Om utgivelsen

Rune Klakegg forteller litt om trioen og innspillingen:
Klarinett har fascinert meg i mange, mange år, og jeg har ventet på at den skulle komme tilbake i jazzen. Så da idéen falt ned i hodet på meg om å spørre Guttorm Guttormsen om han ville være med og BARE spille klarinett i en ny trio, var det noen brikker som falt på plass. Guttorm begynte som klarinettist i Mo i Rana før han ble kjent som en glimrende fløytist og saxofonist. Vi har kjent hverandre siden tidlig 70-tall, og den aller første plateinnspillingen jeg medvirket på var «Albufeira» med Guttorm Guttormsen kvartett (1979).
Bassisten Jan Olav Renvåg og jeg har spilt sammen i mange sammenhenger, bl.a. i «Jazz på norsk» og «Lush life», og han var et naturlig valg til trioen. Også fordi han har teknikk og timing til å drive bandet uten trommer. Alle tre var med i Scheen Jazzorkester sammen til jeg ga meg i 2022.
Når det gjelder meg selv, var jeg kommet tilbake til mitt første instrument: pianoet. Synther, trekkspill og orgel fikk ligge denne gangen. Det er deilig å spille piano, og uttrykket blir rent med tre akustiske instrumenter uten noen fiksfakserier. Og dette dyrket vi i studioet til Åsgeir Grong i Skien, der vi alle spilte i samme rom. (Åsgeir spiller basstrombone i Scheen jazzorkester, og gjør for tida opptak av alle Shostakovitsj´symfonier med Oslofilharmonien under Klaus Mäkele. Så han kan dette med lyd.)

Et utgangspunkt for trioen var sounden i Jimmie Guiffres trio på tidlig 60-tall, med Guiffre på klarinett, Paul Bley piano og Steve Swallow bass. (Jeg hadde noen samtaler med Paul Bley, og en ting han sa var: «make it easy on yourself!», altså ikke spill for lange, intrikate låter, la improvisasjonen være det viktigste. Han fortalte om en konsert på en arena i Europa, hvor et vindkast feide alle notene opp i lufta. Det var et lykketreff for han, og siden den gang hadde han ikke brukt noter. Dette har jeg tenkt på mange ganger, men er altfor glad i å komposisjon til å følge rådet hans) Vår trio har et helt annet og mye straightere utgangspunkt, der komposisjonene er overordnet improvisasjonen. Klassisk musikk, særlig fransk, inspirerer meg, og selvsagt har jeg med meg jazz- og pophistorien fra over 40 år som jazz- og allroundpianist. Låtene er skrevet i løpet av de siste fem årene, med unntak av Riddervold, som er fra 1980. Dette er min fjerde trioinnspilling, de tre andre er med piano(keyboards), bass og trommer:«Anaerobics» (1992), «Fuzzy Logic» (1996) og «Romantic Notions (2012). Så jeg tar meg tid….

Musikere

Rune Klakegg - Piano
Guttorm Guttormsen - Klarinett
Jan Olav Renvåg - Kontrabass

Lenker

Fra forsiden

Moldejazz 2024 - dag 3 og 4

Folkefesten og jazzen møtes i kveldssola

FESTIVAL: Moldejazz på onsdag og torsdag går fra sur vind til godvær, Jaap Blonk fascinerer både ute og inne, Lightning Trio, Bliss Quintet, Schemes og Coincidences møtes i Jazzintro-finalen, Bill Frisell finner vrengpedalen og den store og den lille festivalen møtes på takterrassen i ellevetiden om kvelden.

Meld deg på vårt nyhetsbrev