Torsdag 16. nov 2023 kl. 20:00

The Source

Kullebunden Jazz / Kolben Kulturhus
Kolbotn

Legendariske The Source er en jazzkvartett med lang fartstid. Faktisk startet bandet opp allerede I 1993, med utgangspunkt i besetningen Øyvind Brække,Trygve Seim, Ingebrigt Haaker Flaten, bass og Per Oddvar Johansen , trommer. Alle studerte ved jazzlinja ved konservatoriet I Trondheim på den tiden. I 1996 overtok Finn Guttormsen bassrollen, mens dagens besetning med Mats Eilertsen som bassist har vært konstant siden 2004.
I løpet av sin lange historie har The Source utgitt 8 album , derav 2 utgivelser på ECM: “The Source and Different Cikadas” fra 2002 og “The Source” fra 2006: Bandets første utgivelse var Olemanns Kornett fra 1994. Allerede da hadde bandet staket ut en kurs med en blanding av frijazz, rock og klassiske elementer.
Bandet laget i begynnelsen mye musikk av Ornette Coleman, men også den nordiske sounden, – spesielt da representert ved Jan Garbareks 70-talls trio Triptykon med Edward Wesala var også viktig, i likhet med annen 60 talls-jazz, som Miles Davis`60-talls-kvintett, Mingus, Monk, Ayler og David Murray. Bandet utviklet etterhvert en egen måte å forholde seg fritt med utgangspunkt i eget låtmateriale, og den senere tid har bandet faktisk til og med gått på scenen uten settlister, og dermed formet konserten spontant!
Bandet turnerte hyppig i årene 1993-1995 i Norge og på kontinentet. Etterhvert utover på 2000–tallet ble musikerne også inspirert av orientalsk/arabisk musikk, gjennom de spektakulære julekonsertene med bl. andre egyptiske Fathy Salamas orkester og raï-sangeren Cheb Hocine, backing-storband og Forsvarets Musikk. Fra 2007 ble det indiske bandet Shankara; med Jai Shankar og Rohini Sahajpal og sangeren Sunanda Sharma i spissen, også sentrale på disse konsertene. Attpåtil har vi også inkludert den egyptiske derwish-danseren Raed AbdElghany på disse showene i de senere år. I årene 2007-2013 lagde vi også en sommervariant av dette, med tilsvarende artister, med utgivelsen «The Source: of Summer» (Grappa) fra 2013 som høydepunkt.
I årene 2007-2013 har bandet vært å høre på ulike festivaler i Norge og Europa- men fra 2016 har hovedvirksomheten dreiet seg rundt de spektakulære julekonsertene – som ofte kan inkludere opp mot 20 gjesteartister! Fra det store og orkestrale vokste det likevel frem et behov for å kinne tilbake til kjernen i bandet og det rene kvartettformatet vi startet med.
The Source har derfor siden høsten 2019-trappet opp turnévirksomheten som kvartett, med turneer over hele Østlandet/ Vestlandet, og det på tross av pandemien! Høydepunkter i perioden var opptredener på Oslojazz 2020 og Moldejazz 2021. I 2019 kikk vi i stand to studioprosjekter som ren kvartett: Den første var riktignok med Helge Lien, piano, som forsterkning, i en innspilling av lydsporet for dokumentaren «Sorry brødre, det ble meg» initiert og produsent Elsa Kvamme.
Senere det året reiste bandet til Hallibakken Lydstudio på Nesbyen for innspilling av sitt nye kvartett- album med hovedsakelig nytt materiale skrevet av alle bandets medlemmer! Denne platen ble utgitt oktober 2021 på selskapet Odin/Grappa. Albumet kikk tittelen: « … but swinging doesn ?t bend them down to stay».
Våre konserter i 2023 vil også ta utgangspunkt i musikken fra denne platen, foruten noe nyere materiale utviklet det siste halvåret. The Source, på konsert anno 2023 vil reklektere alle de ulike tingene bandet har gjort opp gjennom historien, fra jazz – via folk, til arabisk musikk og til … Ja, hvem vet hva?
The Source er: Øyvind Brække, trombone, Trygve Seim, saksofoner, Mats Eilertsen , bass, Per Oddvar Johansen , trommer.

Det blir Ung Scene med unge jazztalenter fra kl. 19.30-20.00. The Source går på ca. 20.00.

Konserter

Meld deg på vårt nyhetsbrev