Lørdag 10. feb 2024 kl. 14:00

NORIAKI – KRYSSOVER JAZZFEST MOSS 2024

Kryssover Jazzfest Moss / Moss kulturhus, Samfunnshuset
Moss

Endre Ruset – leser egne dikt
Stian Omenås – trompet, perkusjon, glassboller og div
Jon Balke – piano

Molde-forfatter Endre Ruset har hatt stor suksess med sin poesibok, Noriaki, som ble utgitt på Flamme Forlag i 2017. Hopp-poesi har den blitt kalt, siden diktene gjennomgående bruker navnet Noriaki, etter den legendariske japanske skihopperen Noriaki Kasai. Siden 2014 har Noriaki også vært en te-seremoni og et kunstprosjekt i levende utvikling sammen med musiker Stian Omenås.

I 2022 bestemte Endre og Stian seg for å lage en plateinnspilling av Noriaki-boken. De fikk med seg pianist Jon Balke og spilte inn platen over to dager i Hov Kirke i innlandet. Resultatet ble en lekker reise i ulike klanger og stemninger, fra eksperimentell minimalisme til storslåtte lyriske partier. Energisk, lyttende og fokusert. En drømmende poetisk reise fra Molde til Japan, gjennom de ulike årstidene og alle dens sanser. Diktene er korte, men full av storhet. Musikken tar umiddelbart tak i ordene og gir fart inn i det ukjente, men finner alltid vei, trygghet og landing –som et stødig skihopp.

en super konsert på Moldejazz i juli 2023. Her hadde de også med seg scenografi og klær designet av kunstner Karin Augusta Nogva. De nye Noriaki-T- skjortene ble revet bort og utsolgt rett etter konserten. Nye skjorter vil ble produsert til konsertene våre i 2024.

Platen har faått gode kritikker og her er noen utkast fra plateanmeldelsene:

«Endre Ruset og trompeter Omenås har samarbeida siden 2014 med dette prosjektet og at de har funnet en flott balanse i svevet, hersker det absolutt ingen tvil om. her er det ikke et eneste overflødig ord, slik det skal være i hopp-haiku. Dessuten sørges det for at det er masse luft og rom slik at både dikta og musikken får puste og leve. Omenås har jeg hørt ved flerre anledninger og her fortsetter han å ta nye lange og stilsikre hopp i retning seg sjøl. Pianist i særklasse, klangmester Jon Balke, til å omkranse, løfte frem og forsterke budskapet på et vis kun han, så har dette blitt en høyst unik og spennende seanse med en strålende utgang og et perfekt nedslag». (Terningkast 5, Tor Hammerø/Nettavisen, juni 2023)

«20 i stil og innhold. Lytteren ga°r ikke glipp av en eneste verslinje. Det nøkterne i deklamasjonen til Ruset har sitt motsvar i minimalismen til Omenås og Balke. Det er sjelden dikt og musikk smelter sammen med så stor innsikt som her». (Dag og Tid/Lars Mossefinn, juli 2023)

Kort om utøverne:

Endre Ruset (41) er idag en stor skikkelse innen det norske litterære miljø, både som poet, skribent, anmelder og samtaleleder på festivaler, tv og radio. «Kims Lek» og «Noriaki» er noen av utgivelsene hans som har fått gode kritikker og solgt godt. Han har også vært kunstnerisk leder på Norsk Litteraturfestival på Lillehammer sent på 2000-tallet.

Stian Omenås (43) er musiker, komponist og pedagog. Utdannet ved Jazzlinjen i Trondheim. Har spilt konserter verden over med Parallax og en rekke andre band. Jobber innen moderne jazz og samtidsmusikk. Spiller idag i Skarbø Skulekorps, Noriaki trio og i sitt nye soloprosjekt; Beauty in Darkness.

Jon Balke (68) er en bauta i norsk musikkmiljø. Musiker, komponist og pedagog. Gir ut sin musikk på det legendariske tyske plateselskapet ECM. Kjent fra band som Radka Toneff Kvintett, Masqualero, Magnetic North Orchestra, Batagraf og Jøkleba. En ettertraktet og unik musiker og kunstner på internasjonalt toppnivå.

Konserter

Meld deg på vårt nyhetsbrev