Lørdag 17. jun 2023 kl. 19:00

Motvind i Oslo – lørdag

Motvind Kulturlag / Nasjonal jazzscene
Oslo

19.00 – Bristol Silence (spilles på Hotel Bristol)

Komponist og bassist John Andrew Wilhite-Hannisdal flyttet fra New York til Oslo i 2014, og har siden det etablert seg som en usedvanlig interessant og allsidig kunstner. Wilhite-Hannisdal er opptatt av å skape stykker i tydelige filosofisk-politiske kontekster. Dette har blant annet ledet han til å få oppført en opera om Pariserkommunen, og til å lage musikk med torsk i samarbeid med Havforskningsinstituttet.
Wilhite-Hannisdal skal nå ta for seg historien til Bristolorkesteret, som ble stiftet i 1930-tallet og fungerte under den tyske okkupasjonen av Norge, og senere ble til Kringkastingsorkesteret. Verket fokuserer på tematikker som inspirerer refleksjon rundt musikernes roller (aktive eller passive) under krigstiden –høyaktuelle spørsmål med hensyn til dagens situasjon i Europa. Med et ensemble bestående av 11 favorittmusikere med på laget vil «Bristol Silence» urfremføres i den store festsalen på Hotel Bristol. En for historiebøkene!

Robyn Steitz, Sofia Jernberg – sopran, Klaus Holm – saksofon, Julie Kjær – saksofon, Torben Snekkestad – saksofon, Erik Kimestad Pedersen – trompet, Hans P. Kjorstad – fiolin, Ferdinand Bergstrøm – gitar, Ayumi Tanaka – piano, Ane Marthe Sørlien Holen – perkusjon, Andreas Winther – perkusjon, John Andrew Wilhite-Hannisdal – kontrabass & komposisjon.

21.00 – Christer Bothén 3

Den svenske mesteren Christer Bothén har spilt klarinett siden 1953. På 60- og tidlig 70-tall tilbragte han mye tid i Nord-Afrika, og begynte å spille både Guimbri og Donso n´Goni. Da den legendariske trompetisten Don Cherry flyttet til Sverige, oppsøkte han Bothén for å lære. Som man kan høre på flere av Cherry sine 70-tallsplater, kom de to svært godt overens. I senere år har man blant annet kunnet høre Bothén med Fire! Orchestra og Goran Kajfes Tropiques, som solist og ikke minst med sin egen trio. Plata «Omen» fra 2021 er et mesterverk, som på mange måter kan sies å oppsummere et usedvanlig langt, aktivt og variert musikerliv. Det er denne trioen vi får besøk av på Motvind i Oslo!

Christer Bothén – bassklarinett, Donso n´goni & komposisjoner, Vilhelm Bromander – bass, Konrad Agnas – trommer

22.00 – [Ahmed]

Den amerikanske bassisten, oud-spilleren og komponisten Ahmed Abdul-Malik ga på 50- og 60-tallet ut en rekke revolusjonerende plater. Dypt influert av musikkstiler fra Midtøsten og Nord-Afrika, høres de fortsatt usedvanlig friske og fremadretta. Den europeiske supergruppa [Ahmed] tar utgangspunkt i Abdul-Malik sin musikalske arv; heldigvis ikke i et forgjengelig forsøk på å kopiere, men som et springbrett for å skape og utforske nye former av såkalt «jazzmusikk». [Ahmed] har fått rykte på seg for å være et av de heftigste live-banda rundt omkring. Det er en stor glede at de gjør sin Norges-debut på Motvind i Oslo!

Seymour Wright – saksofon, Pat Thomas – piano, Joel Grip – bass, Antonin Gerbal – trommer

23.00 – Asmâa Hamzaoui & Bnat Timboktou

Asmaa Hamzaoui vokste opp med den tradisjonelle Marrokanske gnawa-musikken rundt seg. Faren hennes, Mâallem Rachid Hamzaoui, regnes for å være en av tradisjonens fremste utøvere, og Asmâa begynte å akkompagnere han fra tidlig alder. I 2012 stiftet hun sin egen gruppe Bnat Timboktou, og har siden det etablert seg som en av de fremste ambassadørene for gnawa-musikken internasjonalt.
Mange mener at Hamzaoui og bandet hennes har revolusjonert gnawa-musikken på flere vis; musikalsk, men også som foregangsfigurer for likestilling i en tradisjonelt strengt patriarkalsk musikkultur.

Asmâa Hamzaoui & Bnat Timboktou gjør sin debut i byen ved å avslutte den siste Motvind i Oslo-festivalen.

Konserter

Meld deg på vårt nyhetsbrev