Torsdag 19. sep 2019 kl. 19:30

MonicaZ Vals – en hyllest til Monica Zetterlund

Asker Jazzklubb / Lancelot
Asker

MonicaZ Vals – en hyllest til Monica Zetterlund. Stina Stenerud – vokal, Palle Wagnberg – Hammond B3, Erik Berg Svela – gitar og Erik Jøkling – trommer.
«Ett lingonris som satts i cocktailglas», «En blond negress från Värmlands huldraskogar», skrev humoristen og tekstforfatteren Tage Danielsson om Monica Zetterlund i diktet «Det eviga». Den blonde jenta med den svarte stemmen fant veien fra Hagfors til Paris og New York, og ble en av Sveriges aller største stjerner med en karriere som strakk seg over fire tiår. Mest folkekjær for oss i Norden ble hun ved egne tolkninger av svenske folkemelodier, jazz på svensk og som skuespiller i filmer og revyer med blant annet Hasse & Tage.

«MonicaZ vals – en hyllest til Monica Zetterlund», kaller de seg – og en sann hyllest er det! Ikke bare har denne kvartetten funnet sammen på grunn av sine kvaliteter som musikere, men de samles også rundt sin felles kjærlighet til den svenske verdensartisten, noe man føler fra første tone.

Stina Stenerud tar deg med sin sensuelle, varme stemme med på eventyr fra første akkord; man føler teksten når Stina, tonesetter de historiene som disse låtene er. Ikke bare synger hun med innlevelse og lekenhet. Hun er like mye en historieforteller.

Palle Wagnberg – Hammond B3-magikeren, som med sin kunnskap om Zetterlunds liv, og ikke minst hennes låtskrivere og tekstforfattere, fungerer som en fakta-sufflør. Palle er perfeksjonist, og hans inspirerende spillestil og varme sound, gjør denne kvartetten helt unik.

Eirik Berg Svela er gitarist og arrangør, og han trakterer sin nydelige Victor Baker-gitar på særdeles smakfullt vis. Han pakker inn melodiene med vare og vakre harmonier med tilsynelatende stor enkelhet og tar akkurat den plassen som dette repertoaret fortjener.

Erik Jøkling er limet i forestillingen. Sømløst samler den svært rutinerte trommeslageren det hele med sin eventyrlig evne til å lytte til de andre i bandet, og gjøre lytteropplevelsen helt unik på hver eneste konsert.

Mer om Monica Zetterlund(1937-2005)
Hun gjorde stor suksess både i Norden og i verden for øvrig, ikke bare som sanger, men også som filmskuespiller, og gjennom teater, revy og varieté.

Etter at hun hadde begynt å spille i svenske og danske jazzbands på slutten av 50-tallet, ble hun i 1960-årene verdensberømt gjennom samarbeidet med amerikanske musikere som Thad Jones, Zoot Sims og Bill Evans, og senere også Louis Armstrong, Stan Getz og Quincy Jones. Mange av plateinnspillingene hennes innen jazzsjangeren er blitt stående som historiske klassikere, ikke minst den legendariske platen «Waltz for Debby» (1964) sammen med Bill Evans Trio. Den ble en av jazzhistoriens mest kritikerroste jazzplater. Ved siden av amerikanske jazzstandards var hun også kjent for jazztolkninger av svenske folkemelodier og andre sanger med svensk tekst. Hun gjorde seg bemerket med låter som «Sakta vi går genom stan», «Monicas Vals» og «Visa från Utanmyra», og hadde et tett samarbeid med låtskrivere som Evert Taube og Olle Adolphson, samt jazzpianisten Jan Johansson.

Konserter

Meld deg på vårt nyhetsbrev