Torsdag 07. feb 2019 kl. 21:00

Helge Lien og Knut Hem – Kryssover Jazzfest Moss

Arena, Moss kirke- og kultursenter / Arena, Moss kirke- og kultursenter
Moss

To virtuoser fra to verdener

En weissenborn fra Hawaii, en slovakisk dobro fra Amerika og et tysk C. Bechstein flygel, en gammel drøm og en haug med låter. Dette er hovedingrediensene i den ferske utgivelsen Hummingbird.
Knut Hem og Helge Lien kommer fra vidt forskjellige musikalske verdener, men fant fort tonen da de begynte arbeidet med dette prosjektet for omtrent ett år siden.
Jeg har lett etter pianist til låtene mine i mange år, sier dobroist Knut Hem.
Han kommer fra blues og americana, Reidar Larsen, Øystein Sunde, Hellbillies, sigarettrøyk, cowboyhatter og polsk hasselnøttvodka. Pianist Helge Lien er jazzmusiker, improvisator og klangforsker, spiller som regel i dress og vil helst ha eget bestikk til forretten.
Da disse to møttes i Propeller Studios i Oslo, var det bare å trykke på knappen for lydtekniker Michael Hartung.
Låtene til Knut er utrolig sterke, de spiller seg nesten selv, sier Helge Lien.
Lien hadde selv med et par låter som passet fint inn, blant annet tittelsporet Hummingbird, som paradoksalt nok er den mest langsomme låta på plata.
Resultatet kaller de nordisk, lyrisk americana. Her er vakre folkemusikkpregede partier, heftige bluegrass-rytmer og elegante og fortellende melodier.
Knut Hem er landets ubestridte ener på weissenborn og dobro. Weissenborn er den opprinnelige Hawaii-gitaren fra tidlig 1900 tallet, dobro er et slovakisk-amerikansk instrument også fra samme tids epoke. Felles for instrumentene er at plasseres på fanget og ikke i vanlig gitarstilling, og det blir brukt et stål med venstre hånd, for mange kjent som lap steel-måten å spille på. Knut har medvirket på et hundretalls plateinnspillinger med folk som Øystein Sunde, Hellbillies, Kurt Nilsen og Lillebjørn Nilsen, og har en rekke ganger vært nominert til Spellemannprisen. De siste årene har han vært fast dobroist i Øystein Sundes band, Meget i Sløyd. Han er også kjent som trommeslager blant annet i Reidar Larsens band The Storytellers.
Helge Lien er en av Norges mest profilerte pianister, kjent fra en rekke utgivelser og prosjekter. I kjernen av hans virksomhet finner vi Helge Lien Trio, som har gitt ut åtte kritikerroste album. Han har også markert seg som komponist, blant annet gjennom sitt arbeid med å sette nye toner til Alf Prøysens tekster. Han er hedret med Spellemannprisen, Kongsberg Jazzfestivals store musikerpris og Hansaprisen.

Konserter

Meld deg på vårt nyhetsbrev