Søndag 24. nov 2019 kl. 19:00

Gershwin in Concert feat Maiken Kroken & Georg Reiss @Cosmopolite

Prime Time Orchestra / Cosmopolite
Oslo

Prime Time Orchestra inviterer til et nytt prosjekt på Cosmopolite Scene i Oslo hvor vi hyller musikken til Gershwin med nye bekjentskap Maiken Kroken på vokal og Georg Reiss på klarinett som kveldens solister.

George Gershwin født 26. september 1898 i Brooklyn i New York City, og død 11. juli 1937 i Hollywood i California var en amerikansk komponist og pianist.
Han oppnådde tidlig suksess fra 1921. Gerswhin’s første orkestrale verk var Rhapsody in Blue, urfremført med Paul Whitmans orkester i 1924, under tittelen Experiments in Jazz . Flere musikal-oppsetninger fulgte, hvorfra man fikk en serie med kjente melodier som Embracable You og I Got Rhythm. Et flertall er ansett som amerikanske klassikere og med i «The Great American Songbook». Hans bror, Ira Gershwin, figurerte som tekstforfatter på de fleste av disse. Folkeoperaen «Porgy & Bess» opptok ham i over ett år, fra 1934, og fikk sin urfremføring i New York i 1935 med den amerikansk-norske Anne Brown i en av hovedrollene.
Mange av hans verker fikk stor popularitet utenfor Amerikas grenser. En del av hans komposisjoner ble benyttet som filmmusikk. Andre gjelder for jazz-standarder; de ble tolket av en rekke kjente skikkelser fra den amerikanske og internasjonale underholdningsmusikkens verden, som Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Frank Sinatra, Judy Garland, Peter Gabriel, Ray Conniff, Percy Faith og Barbra Streisand. Andre ble jazzifisert for eksempel ved tolkninger av Herbie Hancock eller Miles Davis, eller fremført som rock, for eksempel med versjoner av Janis Joplin «Summertime».

Maiken Kroken har bred erfaring innen rytmisk sang og sceneopptreden. Hun er med i trioen «Underholdningsvogna» som nylig var aktuelle i TV-Norges storsatsing «All Together Now» 2019. Hun har gjestet «Beat for Beat», sunget i flere livesendinger av «Sommeråpent» på NRK og deltatt med jazzvokalgruppen «Miss Fitz» i den britiske Eurovision finalen som ble sendt Live på BBC 2010. Maiken bor nå i Gjerdrum og jobber som free-lance musiker med ulike prosjekter som bl.a. «The Bacharach Delight» og «Jazz On A Summers Day». I tillegg til dette er hun utdannet sangpedagog og driver sin egen sangskole.

Reiss, Georg Michael Klarinett, saxofon, tárogáto fra Oslo
Selv om Georg Reiss i dag er kjent som treblåser, var hans første jazzjobber som pianist i gruppen Halle/Reiss kvartett. Gruppen eksisterte fra 1974-1977, og bestod foruten Reiss av Morten Halle på saksofon, Peter Knudsen på bass og Carl Størmer på trommer.
Reiss er klassisk utdannet klarinettist fra Norges Musikkhøyskole og Guildhall School of Music i London, og har spilt i Den Norske Operas orkester og Kringkastingsorkesteret. Han har helt fra starten i 1977 vært med i pianisten Morten Gunnar Larsens Ophelia Ragtime Orchestra, og har med denne gruppen deltatt på CD-innspillingene “Echoes from the Snowball Club” (1985), “Ophelia Ragtime Orchestra” (1991), “In New Orleans” (1995), “From Ragtime to Radio” (2001) og “Treemonisha” (2003) og ”Sound and Smoke” (2005). Sammen med Larsen har Reiss også gjort duoinnspillingen “Rhapsody” (2000) Reiss’ andre hovedprosjekt innenfor tradjazzen er Magnolia Jazz Band, der han har vært medlem siden 1981.
I tillegg til tradjazzen har Reiss også deltatt i en rekke andre jazzmusikalske sammenhenger. Fra 1988 – 1992 var han med i fiolinisten Nils Øklands gruppe “Skinn og bein”, som ofte arbeidet i et grenseland mellom moderne jazz og folkemusikk. Gruppen utga Cd-en “Knaus” i 1988 og gjorde også konsertopptredener sammen med bassisten Bjørnar Andresen og pianisten Svein Finnerud. Reiss deltar også som altsaksofonist på trombonisten Jens Wendelboes to innspillinger med storbandet “Big Crazy Energy Band” (1991), og var sammen med bl.a. pianisten Anders Aarum med i sangerinnen Majken Christiansens band, som ga ut Cd-ene “Song for my father” (2001) og “Re:Porter” (2003).
Reiss har fra 2005 ledet sin egen kvartett sammen med Håkon Gjesvik (piano), Audun Ellingsen (bass) og Torstein Ellingsen (trommer). Han ga i 2004 ut duoCDen “Two of a kind” sammen med kirkeorganisten Ulf Nilsen, og spiller i Tor Einar Bekkens “Dr. Bekken & the Bookerizers”, som i 2003 ga ut CD-en “Got milk if you want it”. Reiss er også ofte å høre i folkemusikksammenhenger, der han bl.a. leder sin egen gruppe “Streif” og deltar i fiolinisten Gjertrud Øklands Sigøynerorkester .

Prime Time Orchestra ( https://prime-time.no/ ) fra Sandvika er arrangør av konserten og er i dag et av Norges ledene store orkester i full drift.

Prime Time Orchestra er 38 år i 2019 og er av politikerne i Bærum Kommune utpekt til et av kommunens Kulturfyrtårn fra 2015 til 2019.

Konserter

Meld deg på vårt nyhetsbrev