Onsdag 27. sep 2017 kl. 19:30

Carminho

Bærum Kulturhus / Bærum kulturhus
Sandvika

Fadoens frelser

Vi trenger tradisjonalister som Carminho, som ikke bare viderefører forhistoriens musikkarv med bravur, men også argumenterer for dens fortsatte relevans. I 32-åringens tilfelle har faktisk fado – elegant og fløyelsmyk kammermusikk datert tilbake til 1820-tallet – bokstavelig talt gått i arv. I sin tid var nemlig hennes mor, Teresa Siqueira, blant Portugals fremste fado-sangere.

Inspirert av foreldrenes favorittalbum, samt alle fadoistene som besøkte deres hjem i barndommen, albumdebuterte Carminho i 2009 med talende titulerte Fado. I årene som har passert har hun utgitt enda to fullengdere, hvor de begge har vært et merkbart steg i retning av et mer raffinert og velbalansert uttrykk.

En av våre favorittlåter er den blendende vakre duetten “Chuva no Mar” – fra hennes foreløpig siste album, Canto (2014) – hvor Carminhos skjønne stemme, i tråd med tittelen (oversatt: “regn på havet”), danser som fredfullt yr på vannspeilingen. Det er lyden av en søndagsspasertur der alt føles perfekt i sin alminnelighet.

Det kan man strengt tatt si om hele katalogen til det unge stjerneskuddet. Når Carminho likevel ikke er noen alminnelig artist, skyldes det evnen til å bringe denne musikken til et bredere og yngre publikum. I hjemlandet lå andrealbumet Alma svimlende 109 uker på bestselgerlisten.

Sånn sett er hun å regne som en portugisisk, mer edruelig søster av Adele.

Konserter

Meld deg på vårt nyhetsbrev