Lørdag 30. sep 2023 kl. 20:00

Bergen Big Band – Røter II med Knut Vaage, Frode Grytten & Anne Marthe Dyvi

BrassWind / Åsane Kulturhus
Bergen

Laurdag 30. september kl. 20:00 spelar Bergen Big Band under årets BrassWind-festival.

Dei skal framføre «Røter II» – eit verk komponert av Knut Vaage, med tekstopplesning frå Frode Grytten og videokunst av Anne Marthe Dyvi. Dette er 2. fremførelse av «Røter II».

Gjennom musikken ønsker Vaage å skape et refleksjonsrom for vår egen tid. Jazzen som kunstform har reist fra kontinent til kontinent, og musikken har sine røtter helt tilbake til den grusomme slavetransporten. I USA ble impulser fra afrikanere, europeere og amerikansk urbefolkning blandet sammen i en stor smeltedigel. Selv om situasjonen var sørgelig brutal, oppstod det utrolig spennende kunst som resulterte i nye musikkformer og kulturell nyskapning. Røtter ble revet opp, men nye oppstod, og med en styrke og et mangfold verden ikke hadde sett før.
Frode Grytten har laget en tekst som er nydelig poetisk og grundig integrert i verket. Tematikken og idéene bak verket, sammen med materialet fra musikerintervjuene, blir billedliggjort gjennom en ung gutts utvikling, oppvåkning i samfunnet og oppdagelsesreise i jazzens verden. Gryttens stemme og personlige opplesningsstil forsterker verkets egenart effektfullt.
Samtidig sklir Anne Marthe Dyvis videokunst inn og ut av de forskjellige uttrykkene i musikken og teksten – noen ganger støttende, andre ganger provoserende. Gjennom sin abstrakte og assosiasjonspregede stil og manipulering og bearbeiding av bildene skaper hun fantastiske uttrykk og stemninger og lager en flott ramme og helhet til verket.

Konserter

Meld deg på vårt nyhetsbrev