Fredag 29. sep 2023 kl. 20:00

Arild Andersen, Lars Jansson, Jacob Young og Morten Lund – Ny nordisk kvartett!

Pustehullet Hønefoss og Alles Kulturhus / Alles Kulturshus
Hønefoss

Unik kvartett med legendene Arild Andersen og Lars Jansson sammen med Jacob Young og den danske trommeslageren Morten Lund spiller i Alles Kulturhus Hønefoss. Kvartetten debuterte på Victoria Jazzscene 24.2 i år med stor suksess. Her er anmeldelsen til Tot Hammerø i Nettavisen dagen etter:
Om organisasjonen Nordisk Råd skulle finne ut at de har behov for et musikalsk flaggskip, så kommer tipset helt vederlagsfri her: Arild Andersen, Lars Jansson, Morten Lund og Jacob Young er svaret på det som burde være alle deres bønner.

Musikk dreier seg i veldig stor grad om påfyll, inspirasjon og møter for min del. Denne kvelden på Victoria ga meg mye av alt dette. Om de er det slik at musikk kan hjelpe tankene til et fristed – spesielt når den er livsbejaende, lekende og ikke minst – bra. Slik var dette premiere-møtet med Arild Andersen, Lars Jansson, Morten Lund og Jacob Young. Fire strålende musikanter fra forskjellige generasjoner som åpenbart hadde mye å snakke om.
Maestro Arild Andersen og den svenske pianoelegantieren Lars Jansson går langt tilbake. De hadde ikke spilt sammen siden 1979, i bandet til Radka Toneff, men at forståelsen og empatien fortsatt var på plass, fortalte smila på scena fra første takt alt om. For et himmelsk gjenhør. Andersen tar vi nesten for gitt her hjemme og møtet med lyrikeren, klangmesteren og humoristen Jansson var uansett nok en bekreftelse på hans mesterskap.

Dronning Margrethe hadde sendt trommeslager Morten Lund oppover med danskebåten og bedre valg har ikke dronninga gjort på år og dag. Mer utadvendt, lekende, dynamisk og herlig trommespill blir ikke servert på bygdene nå til dags. Det blei levert med smil og førte til smil både på sal og scene også. Hans lette touch og uttrykksfulle cymballek, sikkert sterkt inspirert av Jon Christensen – Lund mener han definitivt er blant enerens fem største tilhengere på verdensbasis – var en sann glede å oppleve igjen. Påfyll!
Noe forteller meg at herren bak ideen til kvartetten var «ungkalven» Jacob Young som også var kveldens ordfører. Både på strømgitar og på den akustiske versjonen viser Young oss at han stadig tar nye, store steg i retning seg sjøl. Han er i ferd må å tilegne seg den unike stemma alle er på leiting etter.
En dags øvelse rundt låter Andersen, Jansson og Young hadde brakt til bordet, var alt som skulle til. Det endte med fire sultne, livsbejaende herrer fra øverste jazzhylle som stortrivdes i hverandres selskap og som bare ville leke og dele med hverandre – og med oss. Spontan, vakker, melodisk og herlig jazzmusikk med Andersen på slaphand og med Jaco-referanser – det får duga, som sidemann Jojje Wadenius klokt kunne melde. Og tro det eller ei: de slutta på likt!

Som oppvarming for kvartetten, spiller Ingvild Hasund Kvartett vokaljazz.

Konserter

Meld deg på vårt nyhetsbrev