Hyllestkonsert , Varangerjazz - 5. august 2015 cover
Hyllestkonsert , Varangerjazz - 5. august 2015

Onsdag kunne jazzglade finnmarkinger oppleve en vakker hyllest til Aksel Niska som gikk bort i fjor. Niska var en av Finnmarks viktigste ambassadører for jazzmusikk og var med da Vadsø Jazzklubb ble startet i 1981 og da Varangerfestivalen første gang ble arrangert året etter.

Tekst og foto: Torgrim Halvari

– Vi er her for å hedre en livskunstner, musiker, billedkunstner, pasjonert laksefisker, en fantastisk mann vi alle kjente, sa konferansier Jan Ditlev Hansen i sin åpningstale. Vårbrudd, de gamle festlokalene i Vadsø, var fylt opp med venner og bekjente av den folkekjære trekkspilleren, Aksel Niska. Kveldens konsert startet med en samling musikere som alle hadde spilt sammen med Niska. Ivar Thommassen på piano, Kjetil Ytre-Arne på saksofon, Glenn Phillip Nilsen på bass og Jonny Johansen på trommer leverte et repertoar som de fleste blant publikum kjente igjen.

Rørende konsert
Etter pausen var det Aksel Niskas datter som skulle trollbinde publikum. Bodil Niska kjenner alle som daglig leder av ”Bare Jazz”, og en av landets beste saksofonister syntes det var en virkelig rørende konsert Varangerfestivalen hadde stelt i stand til minne om faren. Med seg hadde hun Per Husby på piano, Stig Hvalryg på bass, Marcus Lewin på trommer og Kurt Samuelsen på trekkspill. Bodil Niska sa om sin far at han var den som hadde fått henne interessert i jazzen.
– Vi har spilt sammen siden jeg var liten. Han spilte på piano og jeg lagde basstoner. Jeg lærte alle standardlåter av ham da jeg var liten. Han var min mentor, sa en tydelig rørt datter som var nervøs da hun mente det var vanskelig å prestere noe i forhold til det far hadde gjort opp gjennom årene.

Saksofonist Bodil Niska hyllet sin far, avdøde Aksel Niska, under en konsert på Varangerfestivalen 2015. (foto: Torgrim Halvari)
Saksofonist Bodil Niska hyllet sin far, avdøde Aksel Niska, under en konsert på Varangerfestivalen 2015. (foto: Torgrim Halvari)

Fra forsiden

Now's the time

NTT: Jazzparagrafen lever!

Zakarias Meyer Øverli tolker Steve Grossman og JazzArkivets eksistens var truet etter at Stavangers jazzparagraf ble foreslått fjernet. La jazzlørdagen leve, sier nå vi!

Nyhet

Nattjazz-suksess og ny pengegave

Nattjazz melder om publikumssuksess på årets festival. En ny og sjenerøs gave fra Trond Mohn sikrer også overskudd i regnskapet, forteller festivalen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev