Nyhet

Torun Eriksen tildeles Radka Toneff Minnepris

Sangeren, komponisten, tekstforfatteren og bandlederen Torun Eriksen tildeles Radka Toneff Minnepris for 2024. – Torun Eriksen har en sterk og overbevisende tilstedeværelse og formidlingsevne som både griper og utfordrer lytterne, uttaler stiftelsen i sin begrunnelse for tildelingen. Prisen blir utdelt på Nasjonal jazzscene, Victoria i Oslo den 6. november.

Radka Toneff Minnepris er på kr 100 000 og deles ut annet hvert år av Stiftelsen Radka Toneff Minnefond. I 2024 går prisen til Torun Eriksen, som i år markerer 20 år som plateartist. Hun har utgitt syv kritikerroste soloalbum på selskapet Jazzland Recordings. I april i år kom hennes foreløpig siste utgivelse, Fastlandet. Eriksen får overrakt prisen i forbindelse med en konsert på Nasjonal jazzscene – Victoria i Oslo den 6. november. Her opptrer hun i en kvartett med Alessandra Bossa, Atle Nymo og Kjetil Dalland.

Sangeren Radka Toneff døde høsten 1982, bare 30 år gammel. Tanken bak Radka Toneff Minnepris er å hedre hennes minne og samtidig stimulere den kunstneriske aktiviteten til en fremragende utøver. Styret i Radka Toneff Minnefond, bestående av Arild Andersen, Sidsel Endresen, Jana Toneff og Jan Ole Otnæs samt forrige prismottaker Ellen Andrea Wang, har valgt ut årets prisvinner.

I begrunnelsen for årets minnepris heter det:
Torun Eriksen startet sin musikalske karriere i hjembyen Skien i gospelkor. Med bakgrunn i gospel og soul, formet hun tidlig sin egen stemme og stil som vokalist og solist. Samtidig ble hun også introdusert til jazzens standardrepertoar noe som åpnet en ny verden og hun begynte å skrive tekster på engelsk. Dette ble starten på hennes låtskriverkarriere.
I 1998 begynte Torun på Norsk Institutt for studio og scene (NISS) og markerte seg som soul- og popsanger i ulike coverband.  Parallelt med dette jobbet hun med egne tekster og komposisjoner.  Torun møtte bassisten Kjetil Dalland som siden den gang har vært hennes   viktigste samarbeidspartner og medmusiker i duo og ulike bandsammenhenger.  Hun spilte inn en demo som ble fanget opp av Bugge Wesseltoft, og dette resulterte i utgivelsen «Glittercard» som ble lansert internasjonalt av Jazzland til svært god mottakelse fra publikum og kritikere.

Torun Eriksen har en sterk og overbevisende tilstedeværelse og formidlingsevne som både griper og utfordrer lytterne. Stilistisk opererer hun i et uttrykk som blander jazz, soul og pop på en svært smakfull måte, noen som understrekes av bruken av elektroniske elementer smeltet harmonisk sammen med organiske og akustiske teksturer.

Utgivelsen «Grand White Silk» førte til et viktig samarbeid med Ensemble Denada – nå Oslo Jazz Ensemble, et av Norges fremste store ensembler, med premiere i 2017 og påfølgende konserter i inn og utland. Konsertalbumet «Live in Bremen» dokumenterer dette prosjektet.

Som tekstforfatter har Torun skrevet både på engelsk og norsk og har samarbeidet med artister som Sarah Chaksad, Julia Hülsmann, Susan Weinert og Bugge Wesseltoft.
Torun sine komposisjoner er arrangert for kammerorkestre, storband og kor. Samarbeidet hennes med det tyske Jazzchor Freiburg begynte i 2007, som resulterte i turneer i Japan, Korea, Tyskland og Frankrike. Forbindelsen deres ble gjenopplivet i 2019, da Torun dukket opp som vokalist på albumet deres «Infusion.»

Om Radka Toneff Minnepris
Da Radka Toneff døde i 1982, mistet vi en av våre aller fremste sangere. I løpet av sin korte karriere rakk Radka å gi ut tre fonogrammer:”Winter Poem”, ”It don’t come easy”og ”Fairytales” (Odin).  I 1993 ga plateselskapet Odin ut konsertplata ”Radka Toneff – Live in Hamburg”. Samtidig ble det besluttet å opprette et minnefond for å hedre Radka Toneff og for å stimulere utøvere som arbeider i Radka Toneffs ånd.
Minnefondet er opprettet på bakgrunn av royaltyinntekter fra de to utgivelsene på Norsk jazzforums plateselskap Odin og bidrag fra samleplata ”Some Time Ago”(Universal) og ”Butterfly”(Curling Legs)

Tidligere mottakere av Radka Toneff Minnepris:
1993      Sidsel Endresen
1997      Kirsten Bråten Berg
1999      Karin Krog
2001      Per Jørgensen
2003      Live Maria Roggen
2005      Solveig Slettahjell
2007      Arve Henriksen
2009      Elin Rosseland
2011      Eldbjørg Raknes
2013      Hanne Hukkelberg
2015      Susanna Wallumrød
2017      Kirsti Huke
2022      Ellen Andrea Wang

Fra forsiden

Now's the time

NTT: Når Anna-Eva Bergmans lys blir til lyd

Skjæringspunktets favorittbassist Adrian Myhr solodebuterer, musikk og kunst-spesial med Sigrid Aftret om Anna-Eva Bergman og Kim Myhr om Mark Rothko, Gard Nilssen plukker Brian Blade-favoritter, Phil Minton lager workshop på Nesodden, Audun Vinger er på psych-kjøret mens Joel Ring og Girl Talk gir ut gode plater.

Nyhet

Stiller ut 60 år med festivalhistorie

I sommer markerte Kongsberg Jazzfestival 60 år. I oktober åpner festivalen utstilling i Oslo med historiske plakater og andre trykksaker, et utvalg filmer og fotografier samt nylig digitaliserte opptak av legendariske konserter.

Meld deg på vårt nyhetsbrev