Nyhet

Paolo Vinaccia hylles med bestillingsverk

Trommeslageren Paolo Vinaccia ville fylt 70 år i år. Under Moldejazz blir han hyllet med bestillingsverket «Vinaccia Repercussions» av Audun Aschim.

Den italienske trommeslageren, komponisten, lydteknikeren og produsenten Paolo Vinaccia gikk bort i 2019, 65 år gammel. Han var bosatt i Norge fra 1979 og ble en svært respektert og anerkjent musiker. Han deltok som studiomusiker på over 300 plateinnspillinger, og spilte med størrelser som blant annet Anne Grete Preus, Terje Rypdal, Maj Britt Andersen, Knut Reiersrud, Bendik Hofseth og Arild Andersen.
I 6 CD-boksen «Mystery Man», utgitt til Vinaccias 64-årsdag i 2018, tegnes portrettet av musikeren i kombinasjon med hilsener fra 64 av hans artistkolleger. Et vitnesbyrd om en person og musiker som var elsket og respektert av svært mange.

I sommer blir Vinaccia hyllet med konsert under Moldejazz. Musikken er signert Audun Aschim, som samarbeidet tett med Vinaccia bl.a. på verket «Dommedag ifølge Paulus», skrevet til Oslo Jazzfestival i 2015.

Audun Aschim. Foto: Nils Petter Lothringen

– Siden 2019 har jeg systematisk gått gjennom Vinaccias omfattende arkiv, inkludert 150 DAT-kassetter, minidisker, VHS-er og harddisker, totalt over 700 timer med lydmateriale, forteller Aschim. – I dette arkivet har jeg funnet spennende og hittil ukjente tromme- og perkusjonsspor, mange av dem aldri tidligere utgitt. Jeg har dekonstruert dette materialet og satt det sammen på nye måter for å skape en helt ny komposisjon. Resultatet er en sonisk opplevelse hvor vi musikere interagerer live og skaper et atmosfærisk lydmaleri og portrett av Vinaccia, sier Aschim.

Medvirkende i utarbeidelsen av konserten er også Vinaccias enke, billedkunstner Trude Semb Vinaccia og lyskunstner Tord Knudsen. «Paolos tilstedeværelse veves inn i konserten gjennom innspillinger, uferdige materiale og komposisjoner, atmosfæriske perkusjonsspor, visuals og et overordnet musikalsk og visuelt konsept, som gjenspeiler hans visjon med verdighet, respekt og en spennende dramaturgi» står det i forhåndsomtalen av konserten.

Verket «Vinaccia Repercussions» har urpremiere på Teatret vårt (Plassen) i Molde lørdag 20. juli kl 12.00

Fra forsiden

Punkt - fredag 6. september 2024

Rå gitar og magisk Arve

FESTIVAL: Kontrastene er store og levende denne fyldige kvelden på Punkt-festivalens andre dag.

Now's the time

NTT: Ellie Mäkeläs mikrotonale mylder

Remsa møter endelig Ellie Mäkelä, Now We've Got Members vender endelig tilbake, Frode Gjerstad har knallskiver ute og vi hører på Punkt-remikser og mimrer om den kalde krigen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev