Konsert

Ungjazzfest på Victoria

Helgen 15. og 16. juni markerer et hundretalls ungjazzere at det er ti år siden etableringen av Østnorsk jazzsenters første regionale ungdomsjazzorkester.

Tida flyr når man har det gøy, og jaggu var det plutselig ti år siden Østnorsk jazzsenter, med gode hjelpere, trommet sammen det aller første, av etterhvert seks, regionale ungjazzband.

Feiring to dager til ende
Nåværende Akershus og Oslo ungdomsjazzorkester var første band ut da det i 2014 ble etablert under navnet Akershus ungdomsjazzorkester. Lørdag 15. juni markeres tiårsjubileet med en storslått konsert som omfatter tre versjoner av ensemblet. I løpet av de ti åra har hele 121 unge musikere vært innom rekkene i bandet, og på konserten møter vi (cirka!) 48 nåværende og tidligere medlemmer. Vi får ett sett med dagens medlemmer i AOJO under ledelse av Olav Andreas Abildgaard, mens Shannon Mowday, som var musikalsk leder fra 2016 til 2022, stiller opp med to varianter av Akershus og Oslo ungdoms-veteran-jazzorkester.

Søndag 16. juni fortsetter ungjazzfesten med nitti musikere fordelt på seks band. Medlemmene har tilhørighet i hele Østlandsregionen, og er i aldersspennet fra 12 og opp til 21 år.

Ungjazzensemblene har markert seg som vitale tilskudd til norsk jazzliv gjennom å gi stadig nye generasjoner unge musikanter smaken på jazzbasillen og musisering i stort band med improvisasjon og originalskrevet norsk musikk som fellesnevner. Bandene reiser også land og strand for å spille på store og små konsert- og festivalscener, og denne helgen møtes de altså til Ungjazzfest på samme scene.

Hundreogtjue musikere, sju musikalske ledere og én scene.
Østnorsk jazzsenter retter på forhånd en stor takk til det lydtekniske teamet på Victoria Nasjonal jazzscene som besørger en smule mer omfattende rigg enn man ellers gjør ei gjennomsnitts konserthelg på Vic’: Hundreogtjue musikere, sa du? – Lett!

Publikum møter også sju musikalske ledere i front for hvert sitt band denne helgen. De tar med en miks av egenkomponert, noe trad og noe litt utrad materiale som formes og tilpasses til de unike utøverne i hvert orkester. Hvert band gjør et utvalg fra repertoaret de har jobbet med det siste året og spiller ett sett på ca femten minutt.

  • Karoline Wallace leder Ung vokal.
  • Henriette Eilertsen leder Ungdommens improorkester.
  • Trygve W. Fiske er vikar for Hanna Paulsberg som leder nyetableringen Østfold ungdomsjazzorkester.
  • Nilas Grosås Granseth leder Innlandet ungdomsjazzorkester.
  • Magnus Aannestad Oseth leder Buskerud ungdomsjazzorkester.
  • Olav Andreas Abildgaard leder Akershus og Oslo ungdomsjazzorkester (både lørdag og søndag).
  • Shannon Mowday leder veteranutgaver av Akershus og Oslo ungdomsjazzorkester (lørdag).

Akershus og Oslo ungdomsjazzorkester ti år // Victoria Nasjonal jazzscene lørdag 15. juni kl 19.
Ungjazzfest // Victoria Nasjonal jazzscene søndag 16. juni kl 16.

PS. Sjekk også ut konsert med Det Nye Norske Storband, «Rullemann & Hilleborg» av David Hveem, i Kulturkirken Jakob søndag 16. juni kl 19.

 

Østnorsk jazzsenter mottar statlig driftstilskudd fra Kulturdirektoratet og fylkeskommunale driftstilskudd fra Akershus, Buskerud, Innlandet og Østfold fylkeskommune og Oslo kommune.

Takk til Akershus fylkeskommune som ga tilskudd til å etablere det første ungdomsjazzorkesteret i 2014, og takk til Sparebankstiftelsen DNB og Amedia/Drammens Tidende som støtter ungjazzaktivitetene på Østlandet. Takk også til Ung Musikk, Norsk jazzforum/Frifond, Norsk musikkråd og Musikkens studieforbund for prosjekttilkudd.

Stor takk også til Buskerud musikkråd som er med-kollaboratør for Buskerud ungdomsjazzorkester.

Fra forsiden

Nyhet

Nattjazz-suksess og ny pengegave

Nattjazz melder om publikumssuksess på årets festival. En ny og sjenerøs gave fra Trond Mohn sikrer også overskudd i regnskapet, forteller festivalen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev