Nyhet

Samspill i 25 år

Organisasjonen Samspill har arbeidet med inkludering og mangfold på musikkscenen i 25 år. Nå markerer de jubileet med tre konserter og jam på Nasjonal jazzscene onsdag 11. oktober. – Musikerne er de som virkelig pusher inkluderingen og kulturinnovasjonen framover, og organisasjonene og institusjonene må jobbe for å holde tritt, forteller daglig leder Siri Kvambe.

Samspill International Music Network feirer 25-årsjubileum på Nasjonal jazzscene 11. oktober i samarbeid med OK World. Det blir tre konserter med hhv. Marianna Sangita Engeletaki Røe, Inger Hannisdal og Nawar Alnaddaf. På scenen står også Yeisy Rojas – fiolin, vokal, dans, Anja Lauvdal – piano/elektronikk, Javid Afsari-Rad – santur, Adrian Myhr – bass og Ricardo Sanchez – perkusjon. Festen avsluttes med en jam, og musikere som har med seg instrument og vil delta, får gratis inngang. Her er lenke til arrangementet.

Samspill har jobbet målrettet mot inkludering og mangfold i musikken over 25 år. De har tilrettelagt for musikalske møter på tvers av landegrenser og bakgrunn, jobbet interessepolitisk for like muligheter og veiledet internasjonale aktører som har bosatt seg i Norge, og mer. Jazzinorge.no har tatt en prat med daglig leder Siri Kvambe.

Gratulerer med jubileum! Hvordan har året vært så langt?
– Tusen takk! Ja, 25 år – da begynner det virkelig å svinge! Året har vært fint og spennende, alltid gøy med litt ekstra blæst og stas rundt arbeidet vi gjør. Helt uavhengig av jubileumsåret, har vi alltid mye program og høyt tempo. Det er så mye som bør gjøres på dette feltet. Det beste så langt i år, er nok at vi har fått på plass et nytt studium på Norges Musikkhøgskole. Det heter Kulturelt mangfold i musikkundervisningen, og er et svar på et økende ønske om større bredde og mangfold i musikk og kulturlivet. Av andre ting, så har vi fått 1 mill fra Sparebankstiftelsen til ulike prosjekter for barn og unge; vi har fått på plass samarbeid om solokonserter i musikkavdelingen hos Deichman Bjørvika, vi jobber strategisk med prosjektet Søkerreisen sammen med Kulturdirektoratet, der vi ser på forbedringspotensialet i søknadsprosessene. Vi har satt i gang nytt samarbeid med organisasjonen Klassisk, med innpass for utøvere av ikke-vestlig klassisk musikk, samt fått på plass vår ganske nye nettside med artistkatalog.

Hvordan har utviklingen vært på den norske musikkscenen fra dere startet for 25 år siden? Har musikken blitt mer inkluderende og mangfoldig?
– Det har vært en stor utvikling de siste 25 årene, ingen tvil om det. Musikerne er de som virkelig pusher inkluderingen og kulturinnovasjonen framover, og organisasjonene og institusjonene må jobbe for å holde tritt. Det er mange flere utøvere som spiller og jobber innenfor ulike sjangre enn før, og det vokser opp en rekke musikkmiljøer rundt omkring. Mange arrangører har blitt bedre på å jobbe med publikumsutvikling, og når ut til grupper som ellers ikke oppsøkte scener og steder som kanskje har blitt oppfattet som mer lukket. Vi jobber aktivt i tett samarbeid med musikere og arrangører for en mer inkluderende jazz- og klassisk-scene. (Forresten oppfordrer vi gjerne jazzklubber om å ta kontakt med oss!)
20 år ble feiret på Cosmopolite, og nå feirer vi på Nasjonal jazzscene; et fint bilde på framgangen og endring. To flotte scener! Blir 50-årsfeiringa i Operaen tro?

Hva slags utfordringer står dere fremfor nå og fremover?
– Alle snakker om mangfold, men hverdagsarbeidet må løftes fram. Vi jobber daglig tett på og snakker med musikerne som vet hvor skoen trykker. Trange økonomiske rammer er vårt største hinder. Vi har et landsdekkende mandat, og er kun en og en halv ansatte. Det holder ikke! Feltet trenger kunnskap og handling. Det er nok av overfladisk strategiprat.

Hvilke planer har dere videre?
– Masse. Klassisk-samarbeid, styrking av arbeidet i jazzfeltet, fortsette arbeidet opp mot kulturskoler og utdanningsinstitusjoner, nordisk nettverk, og turnésamarbeid, mer variasjon i kultur til barn og unge – for å nevne noe. Vi hviler ikke på noen laurbær. Nettsiden vår med flere ressurser skal bli tilgjengelig på enda flere språk; spansk og arabisk.

Les mer om Samspill på hjemmesiden deres.

Fra forsiden

Now's the time

NTT: Jazzparagrafen lever!

Zakarias Meyer Øverli tolker Steve Grossman og JazzArkivets eksistens var truet etter at Stavangers jazzparagraf ble foreslått fjernet. La jazzlørdagen leve, sier nå vi!

Nyhet

Nattjazz-suksess og ny pengegave

Nattjazz melder om publikumssuksess på årets festival. En ny og sjenerøs gave fra Trond Mohn sikrer også overskudd i regnskapet, forteller festivalen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev