Nyhet

Klart for Drammen Jazzfestival

Winnæss/Antonsen/Kamfjord/Rud, Drammen Storband, Iiris Viljanen, Skikkelig Jazz trio, Buskerud Ungdomsjazzorkester, Pilfink og Makan står på programmet til Drammen Jazzfestival som starter opp torsdag 28. september.

Drammen Jazzfestival er tilbake på andre året, og åpner torsdag 28. september med jazzfilm. Fredag, lørdag og søndag byr festivalen på et bredt program med flere generasjoner musikere.

– Det lukter krutt av artistnavn som Wallumrød og Bjella. Det er morsomt å se en ny generasjon nå ta opp arven etter sine foreldre, sier bookingansvarlig Frode Bjørnstad i en pressemelding. Festivalens første konsert er med Pilfink, med de tre 17-åringene Julian Lenth-Johannesen, Christina Lilja Wallumrød og Bergljot Bjella.
Syttenåringene får fredag selskap av seksti- og syttiåringene i Winnæs/Antonsen/Kamfjord/Rud. Saksofonist Jørn Winnæss, pianist Ivar Antonsen, bassist Olaf Kamfjord og trommeslager Espen Rud spiller originale komposisjoner av drammenserne Winnæss og Antonsen, samt standardlåter i egne arrangementer. De tilstreber en markant, moderne swing i de raske låtene, og langsomme låter med rike stemninger.

Lørdag blir først jazzmatiné med Drammen Storband, i en konsert som spenner fra «The American Songbook» med storbandklassikere fra Count Basie og Duke Ellington til brasiliansk bossanova.
– Lørdagskvelden gleder jeg meg stort til finske Iiris Viljanen, en personlig favoritt med en unik signatur. Hun spiller en slags «jazz på finlandssvenska», og har blitt sammenliknet med navn som Keith Jarrett og Jan Johansson, sier Bjørnstad.
Viljanen har en variert ballast og sang på det første albumet med Vasas flora och fauna, vant Grammis for albumet «Den lilla havsfrun», har suksess med juleturneen «En finsk jul» og spilte i teaterstykket «Det vilda» på Orionteatern i Stockholm.
Lørdag spiller også Skikkelig Jazz Trio, hvor «Oslos mest abstrakte komp» Per Zanussi og Ståle Liavik Solberg inviterer med seg forskjellige tredjepersoner til en unik – men alltid swingende – trio.

Søndag byr Makan, med Emil Brattested, Mats Mæland Jensen, Bjørnar Kaldefoss Tveite og Magnus Aannestad Oseth, på utelukkende originale komposisjoner. De beveger seg fra det mørke og komplekse til det lette og drivende, med låter som drar i retning av moderne jazz og alternativ rock. I tillegg blir det konsert med Buskerud ungdomsjazzorkester, et band med unge, talentfulle musikere i alderen 15–20 år.
– Festivalen starter torsdag 28. september med gratisvisning av filmen «Whiplash», en fantastisk og Oscar-belønnet film om en ung og ambisiøs jazztrommis sin reise mot sitt mål om å bli en av de aller beste i verden, sier Bjørnstad. I tillegg til konsertene blir det fredag og lørdag også jazzplatesjappe i Kulturhuset med salg av vinyl og cd-er, og dj-er som spiller musikk mellom livekonsertene. Festivalens plakat er malt av kunstneren Christer Karlstad fra Drammen.

Drammen Jazzfestival arrangeres i Drammen kulturhus på Union Brygge. Mer om programmet her.

Fra forsiden

Moldejazz 2024 - dag 3 og 4

Folkefesten og jazzen møtes i kveldssola

FESTIVAL: Moldejazz på onsdag og torsdag går fra sur vind til godvær, Jaap Blonk fascinerer både ute og inne, Lightning Trio, Bliss Quintet, Schemes og Coincidences møtes i Jazzintro-finalen, Bill Frisell finner vrengpedalen og den store og den lille festivalen møtes på takterrassen i ellevetiden om kvelden.

Nyhet

Molderosen 2024 til Audun Vinger

Jazznytt-redaktør Audun Vinger ble i dag hedret med Moldejazz' utmerkelse Molderosen. Komiteen uttaler i sin begrunnelse at Vinger har opparbeidet seg en velfortjent status som en av landets aller fremste formidler av ulike kulturformer, der stor kunnskap om historie går parallelt med dypdykk om nye trender og fremtidig utvikling.

Meld deg på vårt nyhetsbrev