Nyheter

Inspirasjon i ‘været

Den siste uka i mars var det vindstille og sol i Henningsvær. De fleste måkene var langt til havs for å overvåke skreifisket – horisonten var full av båter og det var matauke til alle. Fisk på hjell. Her, i Trevarefabrikken, har Liv Andrea Hauge komponeringsopphold som Nordnorsk jazzsenters aller første musikkprofil.

I andre etasje på Trevarefabrikken har Liv Andrea Hauge og Øystein Herkedal Hegvik satt seg rundt pianoet, foran seg har de tre dager med syngetrang og skrivero. Notatblokk, inspirasjon og dans på kaldt flisgulv. Dagen etter kommer også gitaristen Kristian Svalestad Olstad over fjorden fra Tromsø. Selv om det var første gang Liv og Øystein treffer Kristian, snakker de fort det samme språket. Det går ikke lang tid før gitaren og en anstendig rekke med bokser er plugget i forsterkeren og en ny dimensjon av lyd åpenbarer seg.

Dette var Nordnorsk Jazzsenters første forsøk på et komponeringsopphold for et bestillingsverk, som den fjerde dagen avsluttes med en konsert. Den er annonsert med låter som er i prosess. Vi vet at dette er de rette folka til en sånn målpassering – man må ta valg og stå for dem. Og at det var suksessfullt kan du selv se og høre på videoen under!

Her er et kort intervju og to sanger fra konserten som avsluttet oppholdet, artikkelen fortsetter under. Filmet og klippet av Leander Håvik:

Den ferske trioen sitter i Trandamperiet. Fra taket henger tappeendene av trekarene hvor leveren ble kokt og den dyrebare oljen utvinnet. Idag må man snuse dypt inn for å kjenne lukten av fordums industri. Tapperiet er gjort om til et moderne, nordisk minimalistisk rom med store vindusflater. Lyset faller langt inn og fra langbord og benkene i solid tre ser man ut over plassen som på sommeren huser både Codstockfestivalen og Trevarefest.

Liv Andrea bobler av energi og driver prosjektet fram med stø hånd. Den litt mer beskjedne Øystein er likevel veldig komfortabel i hennes selskap og ideene er mange og flyter fritt i rommet. Improvisasjonene fortettes og blir til låter. Inntrykk, følelser og ord blir til tekster – tekster som på konserten finner hjerter å røre. Det er åpent, men meningsbærende, inderlig og treffende. Det er gode diskusjoner, fine musikalske utflukter og mye latter. Og de tar seg en joggetur rundt i Henningsvær i pausene – musikere nå til dags!


Lørdag kommer og det er Lofoten jazzklubb som åpner dørene og ønsker et mangfoldig publikum velkommen til ettermiddagskonserten. Publikum har fått beskjed om at det er premiere på nye låter som er i prosess, men musikerne er trygge på seg selv og det de har laget, og responsen er overveldende!

Det dunk-dunkende hjertet i Henningsvær
Trevarefabrikken er nå et flerbruks kulturhus sentralt i Henningsvær. Gjennom nærmest hele året arrangerer de konserter, forfattermøter, quiz og disco – og alt i mellom. Det store huset har kafé, restaurant, rom for overnatting, møtelokaler, sauna og de har atpåtil startet sin egen turforening. Det var nemlig sånn det nye historieløpet startet for den tidligere hjørnesteinsbedriften, som inntil 2014 hadde stått inaktiv og tom i 6 år.

Dårlig værmelding i Jotunheimen førte til at de to brødreparene Alfsen og Hjelle fra Bergen i stedet dro på klatreferie i Lofoten sommeren 2014, og noen uker seinere stod de som eiere av Trevarefabrikken. At de forelsket seg i huset og omgivelsene var lett å forstå, men det måtte tusenvis av dugnadstimer til for å kunne ta i bruk bygningen til sitt nye formål.

Trevarefabrikken ble oppført i 1948 som både trandamperi og snekkerverksted, og man kan fortsatt lese byggets historie både på vegger og i interiør. Men lokalene er nå lune og rustikke, og de store vinduene inviterer Henningsvær inn til seg. I første etasje finner man all servering. Kaféen i forværelset og bak er restauranten i et stort, åpent lokale som på kvelden blir til konserter og fester. Naken betong og eksponerte ståldragere står i fin kontrast til de engasjerte ansatte som virkelig elsker å jobbe i lokalet. At de fleste har prosjekter med musikk, kunst, litteratur og friluftsliv er tydelig, det er mye energi og høy kvalitet på arrangementene.

Her er det ro og hygge på dagtid, yoga, tegnekurs og bokbad. På kvelden skrus energinivået opp og Trevare slår seg løs. Det er helt klart mest aktivitet her på sommeren, men Trevarefabrikken gjør sitt beste for å lage spennende aktiviteter for publikum gjennom hele året.

Vi takker for oppholdet og gleder oss til å komme tilbake!

Foto: Leander Håvik og Henrik Mehl

Fra forsiden

Nyhet

Sært i Smeltehytta

Kongsberg Jazzfestival har programmet for årets Særingfest klart. Den mer eksperimentelle delen av festivalen byr i år på blant annet trioen SPACE, Phil Minton & Veryan Weston, Nicole Mitchell solo og Christian Wallumrød & Ingebrigt Håker Flaten.

Nyhet

Vossa Jazz utlyser to stillinger

Etter ett års permisjon fra stillingen som festivalsjef i Vossa Jazz, har Trude Storheim annonsert at hun går nye veier. Nå utlyser festivalen både sjefsjobben og en produsentstilling. Søknadsfrist er 12. mai.

Meld deg på vårt nyhetsbrev