Ukas Jazzprofil

UKAS JAZZPROFIL: Guro Kvåle

Guro Kvåle er en trombonist med mange jern i ilden. Hun spiller blant annet med Private Property!, HELLO WORLD!, SUPERSPREDER og Herman Hestbek Ensemble.
– Jeg ville bli rockestjerne, så da begynte jeg i skolekorps, forteller Guro Kvåle.

I spalten Ukas Jazzprofil presenterer Jazzinorge.no en aktuell musiker, arrangør, storband eller annen jazzaktør. Har du tips, send oss gjerne en epost.

Guro Kvåle

Hei Guro, hvordan står det til med deg?
– Heihei, så hyggelig. Det går bra med meg.

Trombone er vel mest kjent som et storbandinstrument? Var det veien inn i musikken for deg?
– Det begynte vel med at jeg ville bli rockestjerne, så da begynte jeg i skolekorps. Jeg har alt å takke korps for, men jeg skjønte fort at noe rockestjerne blir jeg ikke med det første av å marsjere rundt i sokkelessen i en HMS-tvilsom gymsal, våtere og våtere på sokkene for hver runde av det messingblåsere kaller kondens, allment kjent som spytt.
Korpskalenderens høydepunkt var uten tvil NMF sine «Blås i ferien» sommerkurs. Det var på disse kursene jeg ble introdusert for improvisasjon og storband av superinstruktører som Thomas Johansson, Kristoffer Kompen og Kristoffer Alberts. Dette var utrolig inspirerende, og gjorde at jeg begynte å oppsøke storband og improvisert musikk, og det er jeg evig takknemlig for. Samarbeid med jazznorge og korpsnorge er megaviktig. Mer av det.


Guro Kvåle. Foto: Thor Egil Leirtrø.

Hvor henter du inspirasjonen din fra?
– Kate Bush.

HELLO WORLD! skal snart ut på turné. Andreklasse ved NTNU. Kan du fortelle oss litt om prosjektet?
– Ja, 16. mars – 1.april skal vi på turné med årets andreklasseband HELLO WORLD! og det blir mega.
Print «hello world» er kjent som en av de første kommandoene man lærer av programmeringsspråk. Når man fullfører kommandoen kommer teksten opp på en side og man sier på en måte «hei, her er jeg» til hele denne virtuelle verdenen, det er ganske magisk.
Tema for prosjektet dreier seg om i hvilken grad musikk vi hører er akustisk, elektrisk eller noe midt imellom. Det er et stort spekter mellom disse motsatsene, og uendelige måter å bruke akustisk og elektrisk lyd sammen, eller ikke sammen. Spennende, musikken begynner å ta form i disse dager, og for å være helt ærlig: det låter dritbra. Jeg gleder meg skikkelig, herlighet for en gjeng.


HELLO WORLD! ut på turne 16. mars – 1. april. Med Guro Kvåle, Siv Aurlund, Tuva Viktoria Lundberg Olsson, Brede Sørum, Emil Bø, Hermann Arntzen Hestbek, Anna Ueland, Oliver Skou-Due, Odin Kristian Fiskvik, Albert Støver Rygh, Bendik Løland Lundsvoll, Johannes Midbrød Elnan, Inga Mei Steinbru og Niklas Heide. Foto: Sigrid Erdal.

Også spiller du med Hermann Hestbek Ensemble? Får vi høre noen konserter med dette ensemblet fremover?
– Vi spiller på Serendip-festivalen i Oslo den 16. februar, jippi. Så vidt jeg vet er det ikke noen andre konserter planlagt for øyeblikket, men plata Mørketid ligger ute på samtlige streamingtjenester.


Herman Hestbek Ensemble spiller på Serendip. Med Guro Kvåle, Siv Aurlund, Børge Brustad, Tuva Viktoria Lundberg Olsson, Amund Stenøien, Hermann Arntzen Hestbek og Elias Alexander Green Baadsvik. Foto: Thomas Olaussen.

Bandet deres BÅNN SPIKER med Brede Sørum, Johannes Elnan og Jørgen Fiske ga nylig ut albumet Jul På Trondhjæmsk. Et anti-kapitalistisk, anti-rasistisk- anti-seriøst julealbum som fint kan lyttes til etter jul også, synes jeg. Hvor kom denne ideen fra?
– Ideen kom i mid-november. Det var en ganske rolig periode, vi hadde snart spilt våre siste konserter før årsskiftet, og telte egentlig bare ned til juleferie. Men så, midt i denne slusetiden som mid-november er, var det plutselig flust av nyheter om julekonserter og julealbum som skulle slippes. Dette ville jo vi også være med på, så da var det ikke annet å gjøre enn å hive seg rund å få laget et julealbum.
Vi hadde spilt fritt improvisert sammen, og bestemte oss for å ta med alt vi hadde av ting som lager lyd, møtes i studio og lage all musikken der. Det var en spennende prosess i studio den dagen, og på grunn av tidspress var det uaktuelt å si noe annet enn ja til ideer. Dette resulterte i en god blanding av pønkelåter, grafiske partiturer, frie improstrekk og ikke minst versjoner av våre favorittjulesanger, mer eller mindre gjenkjennbart.
Vi rakk akkurat å slippe plata på Bandcamp natt til selveste julaften, som en slags julegave fra oss til verden, med litt blandet mottakelse. Det var en artig seanse med tilbakemeldinger om albumet under julefrokost med la familia den neste dagen. Jeg har blant annet et opptak liggende som lyder: «Guro, når jeg hører denne musikken her så tenker jeg… Hvem lager en dette for?» For en gavepakke. Det blir åpningstracket «Jul på Trondhjæmsk vol.II».


SUPERSPREDER med Guro Kvåle, Mona Krogstad, Miriam Namtero Kibakaya, Amalie Dahl, Oliver Skou-Due, Oda Kristine Steinkopf og August Glännestrand. Foto: Thor Egil Leirtrø.

Hva annet driver du med for tiden? Er det noe du vil dele med oss?
– Det er en travel periode, mange katter i lufta for å si det sånn.
SUPERSPREDER skal på en liten turné nå i februar og vaske dansegulv med såpeboblevann fra vår Bubbletron XL™, stemning.
Også jobber jeg litt med mine to hjertebarn: punkjazz-trioen Private Property, og Guro-shapeshifter-band-uten-navn. Jeg har faktisk akkurat sendt Private Property!-plata til miks, så det gleder jeg meg helt sinnsykt til. Termin i oktober’ish.
Jeg skriver også litt sanger om det å ikke få sove, til et band som ikke har fått et navn enda. Men prosjektet heter «Insomnia», og det er jeg veldig inspirert til å jobbe mer med fremover. Ellers spiller jeg litt brettspill, dritgøy.


Punkjazz-trioen Private Property! med Guro Kvåle, Nicolas Leirtrø og Bjørn André Syverinsen. Foto: Thor Egil Leirtrø.

Kan du gi oss en konsertanbefaling?
– Ååå det er umulig. Det er ingen bra konserter i Norge for tiden, bare frijazz skvip og pop-horer. Dra til New York om du vil høre skikkelig musikk er min anbefaling.
Nei, selvfølgelig ikke. Tvert imot har det vært utrolig mye fete konserter i Trondheim den siste tiden. Min erfaring er at det ofte er de konsertene man kanskje ikke hadde planlagt å dra på som setter sterkest inntrykk, så da er det egentlig bare om å gjøre å få med seg mest mulig. Når det er sagt, så gleder jeg meg skikkelig til å se Large Unit med Fendika nå i mars.

Og en plate du synes flere bør høre?
– Nelson Angelo E Joyce av Nelson Angelo. Sinnsykt fin plate, love it.

Albumet Mørketid av Herman Hestbek Ensemble kan lyttes til på strømmetjenester og kan kjøpes her
SUPERSPREDER på facebook
Lenke til albumet Jul på Trondhjæmsk

Fra forsiden

Nyhet

Sært i Smeltehytta

Kongsberg Jazzfestival har programmet for årets Særingfest klart. Den mer eksperimentelle delen av festivalen byr i år på blant annet trioen SPACE, Phil Minton & Veryan Weston, Nicole Mitchell solo og Christian Wallumrød & Ingebrigt Håker Flaten.

Nyhet

Vossa Jazz utlyser to stillinger

Etter ett års permisjon fra stillingen som festivalsjef i Vossa Jazz, har Trude Storheim annonsert at hun går nye veier. Nå utlyser festivalen både sjefsjobben og en produsentstilling. Søknadsfrist er 12. mai.

Meld deg på vårt nyhetsbrev