Nyhet

EDVARD-priser til Skarbø, Urheim og Træen

Årets to første EDVARD-priser ble delt ut i Bergen torsdag kveld. Øyvind Skarbø er tildelt prisen i kategorien Åpen klasse, og Samtidsprisen gikk til Stein Urheim og Jørgen Træen.

I forbindelse med bransjetreffet Vill Vill Vest i Bergen, delte TONO ut årets to første EDVARD-priser under et arrangement på Apollon Platebar torsdag 1. september. Øyvind Skarbø ble tildelt prisen i kategorien Åpen klasse for Skarbø Skulekorps’ album Dugnad.
– Musikken sjarmerer og rører med sin lekenhet og sine referanser. Den beveger seg blant annet mellom samtidsmusikk, jazz, gamle tv-spill, funk og 17. mai, sier juryen i sin begrunnelse.

I kategorien Samtid var det Stein Urheim og Jørgen Træen juryen som mottok prisen. Den får de for musikken på albumet Krympende Klode, som beskrives av juryen som «en svært vellykket plate som fyller samtidsmusikalske buzzwords som «lekent» og «sjangeroverskridende» med innhold.»


Stein Urheim og Jørgen Træen. Foto: TONO

Pris som hedrer komponister og tekstforfattere
EDVARD-prisen har vært delt ut årlig av TONO siden 1998, og deles ut i fem kategorier til komponister og sangtekstforfattere som har skapt musikkverk av særlig høy kvalitet det foregående år.
– Her løfter vi frem noe av den flotteste musikken som ble skapt det foregående året. Hensikten er både å hedre og takke komponister og sangtekstforfattere, men også å skape oppmerksomhet omkring det viktige arbeidet de gjør, sier kommunikasjonsdirektør i TONO, Willy Martinsen.
En fagjury utpekere prismottakerne, og for 2021 har juryen bestått av Torgny Amdam (NOPA, juryleder), Samsaya Sharma (NOPA), Kristin Norderval (Norsk komponistforening), Martin Rane Bauck (Norsk komponistforening), Ole Børud, (Uavhengig), Sten Ove Toft (Uavhengig), Oda Svendsby (Musikkforleggerne) og Andrew Smith (Musikkforleggerne).

Juryens begrunnelser:
ÅPEN KLASSE: Øyvind Skarbø for Dugnad
«På Skarbø Skulekorps’ seneste utgivelse, Dugnad, har musikerne spilt inn sine bidrag på hver sin kant av landet. Hjernen bak er komponist og produsent Øyvind Skarbø. Resultatet er en mangefasettert miksteip full av musikalske innfall og uttrykk. På den ene siden er det tilsynelatende tilfeldig og rastløst, med overraskelses- og gjenkjennelsesmomenter som avløser hverandre. På den andre er det hele mesterlig forent gjennom Øyvind Skarbøs imponerende kreative og kompositoriske teft. Musikken sjarmerer og rører med sin lekenhet og sine referanser. Den beveger seg blant annet mellom samtidsmusikk, jazz, gamle tv-spill, funk og 17. mai. Denne utgivelsen er befriende umulig å sette i bås, og er en verdig vinner av årets Edvard i Åpen klasse.»

SAMTID: Jørgen Træen og Stein Urheim for Krympende Klode (album)
«Krympende klode er en svært vellykket plate som fyller samtidsmusikalske buzzwords som «lekent» og «sjangeroverskridende» med innhold. Træens klangverden har klare referanser til den elektroniske musikkens spede begynnelse, og Urheims strengeinstrumenter er hentet fra musikkulturer over hele kloden, men i formsterke komposisjoner, hvor også opptak av dyr og mennesker får klinge med. Disse lydverdenene belyses på nye måter og resultatet fremstår som noe helt nytt og eget. Det er morsomt, det er vakkert og det er tankevekkende.»

Fra forsiden

Now's the time

NTT: Breiflabb og babb

Barytonsaksofonist Jenny Frøysa lager julesatire med Cosmic Swing Orchestra og trommeslager Ole Mofjell snakker om Broken Compass, jazz til maten og mat til jazzen.

Nyhet

Ti nyheter fra Moldejazz

Trondheim Voices & Asle Karstad, Anthony Braxton Lorraine Ensemble, Motorpsycho og Daniel Herskedal & Marius Neset er blant ti nye programslipp fra Moldejazz 2024.

Meld deg på vårt nyhetsbrev