Nyhet

Internasjonal festival mot alle odds

Festivalen Kids in Jazz presenterer unge norske og internasjonale talenter på Nasjonal jazzscene og Sentralen i Oslo 12. – 17. august.

Torsdag 12. august åpner festivalen Kids in Jazz som fram til og med tirsdag arrangerer konserter på klubbscenen Nasjonal jazzscene og på ulike scener på Sentralen.

– Etter en noe nedstrippet versjon i fjor er festivalen tilbake i full skala, mot alle odds, sier arrangør Odd André Elveland i Improbasen, ressurssenteret for jazz og improvisasjon for barn og unge. De arrangerer festivalen for niende gang, og har gjennom banebrytende nettverksbygging gjort Oslo til et internasjonalt sentrum for rekruttering av nye generasjoner jazzinteresserte.

Under normale omstendigheter har Kids in Jazz gjester fra minst 12 land. Det er ikke mulig i disse tider, men før sommeren sikret festivalen seg noen godbiter fra de grønneste landene i Europa. – Da hele Europakartet endret seg dramatisk for en drøy uke siden, var gode råd dyre. Men etter en vanvittig snuoperasjon, med ombooking av samtlige fly og overnattinger er det klart at de fleste internasjonale gjestene likevel blir klare til festivalstart. De var nemlig på plass allerede forrige uke, for å gjennomføre karantene sammen med et solid støtteapparat av fullvaksinerte voksne, forteller Elveland.


Internasjonale gjester utnytter karantenetiden godt. Foto: Kids in Jazz

Storslått åpning i Marmorsalen
Festivalen åpnes av rektor ved Norges Musikkhøgskole, Astrid Kvalbein. Improbasen har samarbeidet med NMH i flere sammenhenger, og Astrid Kvalbeins forskning berører flere temaer som står høyt på Improbasens agenda, som kjønnsbalanse i musikkbransjen.
Hvert år er Improbasen ansvarlig for en svært omfattende workshop i regi av Oslo Jazzfestival, og i år er det rekordpåmelding. På åpningskonserten i den ærverdige Marmorsalen på Sentralen blir det særlig fokus på de yngste deltakerne: – Her får vi høre barn helt ned i 7-års alderen, og erfaring viser at de vi møter her er unge talenter vi vil få høre mye til i årene som kommer. I tillegg opptrer Improbasens egne elever sammen med noen eksklusive internasjonale gjester på åpningskonserten, sier Elveland.


Kids in Jazz-deltakere på mottakelse hos ordfører Marianne Borgen i Oslo Rådhus i 2018. Foto: Kids in Jazz

Ordføreren med på festen
De eldre ungdommene fortsetter festivalen på Sentralen fredag, og lørdag 14. august kulminerer det hele i en stor festkonsert på Nasjonal jazzscene, med Oslos ordfører Marianne Borgen til stede.
– Ordføreren har medvirket helt siden 2016, og hennes varme hilsener til artister og publikum har hvert år gjort at de unge talentene har reist hjem med enda mer løftet hode, forteller Elveland. Festivalen avsluttes tirsdag 17. august i Marmorsalen på Sentralen.

 

Fra forsiden

Vossa Jazz 2024 - dag 3

Mowday! Mowday!

FESTIVAL: Ekstatisk, politisk og rørende verk fra underkjente Shannon Mowday toppet årets Vossa Jazz. Les Audun Vingers siste rapport fra festivalen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev