Nyhet

Jazzfest på Gressholmen

Lørdag 10. juli inviterer Konsertforeninga og Motvind Kulturlag til jazzfest på kroa på øyperlen Gressholmen i Oslofjorden.

Arrangør Tine Hvidsten i Konsertforeninga gleder seg til å ta med jazzen ut i Oslofjorden, kun 15 minutter fra Aker Brygge med rutebåt: – Gressholmen er kanskje det hyggeligste stedet jeg kan tenke meg å være i byen vår om sommeren, og vi har også hatt gode erfaringer med å arrangere noen mindre konserter der før, så når muligheten bød seg og kroa var på tilbudssiden var det bare å slå til. I tillegg har det vært ekstra viktig for både oss og Motvind å skape noe positivt forankret i den musikken vi elsker, etter en utrolig kjip tid, både for musikere og publikum, forteller Hvidsten i en pressemelding.

Konsertforeninga og Motvind er begge arrangører med en hang til den frie og improviserte musikken, og lørdagens minifestival blir intet unntak. På plakaten står tre konserter, to duoer som begge består av hver sin ringrev og hver sin representant for den yngre garde, samt et potensielt fyrverkeri av en avslutning, før alle må rekke siste båt hjem.

To duoer og ensemblefest
Gitarist Ketil Gutvik bør være et kjent navn for de fleste, han har de siste årene satt sitt preg på Paal Nilssen-Loves Large Unit og det gjenoppståtte bandet New Dance. For anledningen er han invitert til øya i duo med pianist og komponist Guoste Tamulynaite, som i denne sammenhengen trakterer synth og elektronikk. De to har samarbeidet i diverse åpne settinger før, og har funnet hverandre i et rendyrket improvisert univers.

Duo og konsert nummer to blir en fortsettelse av samarbeidet gitarist Ferdinand Bergstrøm innledet med Frode Gjerstad under coronanedstengingen sent i 2020. Saksofonisten som har betydd så mye for den norske scena som både Motvind, Konsertforeninga og kveldens musikere er en del av, holder ånden i hevd og viser seg å stadig være en utømmelig kilde til ny musikk, både innspilt og live. For dem som har vansker for å forestille seg hvordan duoen lyder, kan digitialplata Afternoon Tea, spilt inn og gitt ut med ca. en ukes mellomrom, gi en slags pekepinn.

Sommerkvelden avsluttes med et realt partysett, fra Andreas Røysum Ensemble. For anledningen har bandet fått med seg vokalist Sofie Tollefsbøl fra Fieh, og klarinettist og bandleder Andreas lover at gjesten kommer til å tilføre noe ganske uventa fra et allerede unikt band: – Det blir røysumianske arrangementer av noen av mine favorittlåter. Shirley Collins, Rick James og mye imellom.
Resten av bandet består av Henriette Eilertsen (fløyte), Signe Emmeluth (altsaks), Marthe Lea (tenorsaks), Hans Kjorstad (fele), Joel Ring (cello), Christian Meaas (bass), samt Andreas Wildhagen og Ivar Asheim (begge på perkusjon).

Et spark til sponsorsituasjonen i Kongsberg Jazzfestival
Arrangørene av Jazzfest på Gressholmen fornekter ikke at tidspunktet for festen er et spark til sponsorsituasjonen på Kongsberg Jazzfestival, som avslutter sin festival på samme dag. Da det gikk mot en avslutning av sponsorsamarbeidet mellom  jazzfestivalen og Kongsberg Gruppen, valgte Motvind å flytte sin festival til et annet tidsrom, da det ikke lenger føltes hensiktsmessig å kræsje i protest. Men vedtaket om å si opp sponsoravtalen ble omgjort, og på det tidspunktet ble det for vanskelig å flytte Motvind tilbake. Det var da idéen om en minifestival ble født.
– Vi hadde først og fremst et ønske om å markere motstand mot hvordan ting gikk for seg i Kongsberg i forkant av årets festival, og feire de positive kreftene som jobber for et uavhengig kulturliv, sier Hvidsten. – Vi håper lørdagen vår på Gressholmen kan minne folk på at det er fullt mulig å lage folkefest uten penger fra tvilsomme aktører, avslutter hun.

Fra forsiden

Nyheter

Årets unge jazzmusikere kåres på Moldejazz

Noen av landets mest lovende, unge musikere møtes i Jazzintro-finalen under Moldejazz onsdag 17. juli. Fire band skal spille om tittelen Årets unge jazzmusikere 2024, samt en lanseringspakke fra Norsk jazzforum med festivalturné og et tilrettelagt mentorprogram.

Meld deg på vårt nyhetsbrev