Torsdag 30. april feires den internasjonale jazzdagen med strømming av konserter og arrangementer fra Norge og resten av verden.
UNESCOs internasjonale jazzdag skal løfte fram jazz som musikkform, men også øke bevisstheten om interkulturell dialog og gjensidig forståelse, og styrke internasjonalt samarbeid og kommunikasjon.
– Med koronapandemien står verden i unntakstilling, og det er kanskje viktigere enn noen gang å fremme verdiene til UNESCO og den internasjonale jazzdagen: dialog mellom kulturer, mangfold og respekt for menneskerettigheter og menneskeverd, sier daglig leder i Norsk jazzforum, Gry Bråtømyr.
Når man nå av smittevernhensyn ikke kan samles fysisk, flyttes feiringen over i den digitale verden. – Det er en rekke arrangementer globalt, og her i Norge strømmes det fra flere steder. Norsk jazzforum deltar i Nasjonal jazzscenes markering torsdag, som vil foregå på engelsk og også deles med det internasjonale jazznettverket, forteller Bråtømyr.
Konsert og Jazznytt18 fra Victoria
Nasjonal jazzscene i Oslo har inntil videre omdøpt konsertscenen til Nasjonal jazzkringkasting, og strømmer konserter fra Victoria i april og mai. På den internasjonale jazzdagen 30. april livestrømmes konsert med LILJA i samarbeid med Nordic Black Theatre, Kampenjazz, Samspill International Music Network og Oslo Jazzfestival. Gitarist Oddrun Lilja samler noen av sine nære og fjerne favoritter. Tradisjonsmusikere fra ulike deler av verden strømmes sammen med et band på scenen bestående av Bugge Wesseltoft, Oddrun Lilja, Jo Skaansar og Helge A. Norbakken.
Før konserten arrangerer Norsk jazzforum og Jazznytt en ny utgave av Jazznytt18. Audun Vinger tar en prat med Oddrun Lilja om hennes ideer om at musikk er en viktig måte å knytte verden nærmere forståelse. Med i samtalen er også pianist og plateselskapssjef Bugge Wesseltoft som hele karrieren har jobbet med musikere kloden rundt og som med underselskapet OK World setter fokus på den blomstrende internasjonale scenen i Norge. Samtalen vil bli på engelsk for å nå ut til verdens jazzentusiaster.
Det vil også bli en presentasjon av den nye promoutgivelsen «This Is Our Music – JazzCD.no 9th Set», som opprinnelig skulle lanseres internasjonalt under Jazzahead i Tyskland i forrige uke. Samleutgivelsen skal vise verden hva vi har av ny, norsk jazz, og er produsert av Norsk jazzforum med støtte fra Utenriksdepartementet.
Norsk Jazzorkester markerer
De siste årene har Norsk Jazzorkester med Felix Peikli og Carl Nilsen gjort jazzens dag til en årlig tradisjon. Arrangementet skulle opprinnelig ha funnet sted på Chat Noir Teater, men er som andre rammet av konsertforbudet. Markeringen blir derfor digital, med konsert og diskusjonsforum direkte fra Hotel Amerikalinjen i Oslo. Alle retningslinjer og pålegg om smittevern blir respektert, og Norsk Jazzorkester stiller dermed i redusert besetning med vokalist Marlen Tjøsvoll, Knut Kippersund og Felix Peikli som solist. Journalist og programleder Tor Hammerø vil lede et diskusjonforum med blant andre Bugge Wesseltoft som gjest.
Moldejazz strømmer Espe Berg Trio
Torsdag kveld vil Moldejazz strømme konsert med Espen Berg Trio fra Molde Kulturskole. Det er der festivalens nyeste Steinway-flygel står utenom festivaltid.
– Det er første gang Moldejazz gjør en slik streamingkonsert etter at korona-restriksjonene trådte i kraft, og det blir slik sett en spennende erfaring for oss, sier festivalsjef Hans-Olav Solli, og legger til at han er veldig glad for at Espen Berg Trio hadde anledning til å gjøre dette «stuntet» på den internasjonale jazzdagen.
Espen Berg Trio er en kritikerrost pianotrio og består foruten Espen Berg selv på piano, av Bárður Reinert Poulsen på bass og for denne anledningen Thomas Strønen på trommer.
Den internasjonale jazzdagen ble opprettet av UNESCO i 2011. Herbie Hancock er organisasjonenes ambassadør for interkulturell dialog, og han vil være vert under en stor digital markering 30. april. Mer om International Jazz Day og oversikt over globale arrangementer her.