Nyhet

UKAS JAZZPROFIL: Røyken Jazzforum

Røyken Jazzforum i Slemmestad sør for Oslo, tar pulsen på den unge jazzscenen når de arrangerer jazzfest DIGEL lørdag 14. mars, en dag med konserter, visuell kunst, workshops og jam.

Hver mandag presenterer Jazzinorge.no en aktuell musiker, arrangør, storband eller jazzaktør som Ukas Jazzprofil. Har du tips om noen som fortjener litt ekstra oppmerksomhet, send oss gjerne en epost.

Røyken Jazzforum

Lørdag 14. mars inviterer Røyken Jazzforum til den aller første jazzfest DIGEL, en dag som skal ta pulsen på den unge, nasjonale jazzscenen. Vi har tatt en prat med leder av jazzklubben, Rita Rohdin Nyhuus.


Klubbleder Rita med DIGEL-plakaten.

– Lørdag inviterer Røyken Jazzforum til jazzfest DIGEL på Sekkefabrikken. Hva skjer der?
– Da åpnes dørene til jazzfest DIGEL for aller første gang. Det er klart for en dag med konserter, workshop, jamsession, visuell kunst og mat – alle sanser skal trigges! Jazzfest DIGEL ønsker å ta pulsen på den unge, nasjonale jazzscenen. Disse er booket til årets jazzfest DIGEL: YAWN, Duetrost, Eir, Leon Røsten Odyssey og MAKAN. Det blir også jam, og der har vi fått med oss selveste Oddrun Lilja som jamleder.
DIGEL er tenkt som en årlig arena hvor profesjonelle musikere og musikkstudenter møter arrangører og publikum på en ny måte; en smeltedigel på jazzscenen og en boltreplass for unge jazzmusikere og for et interessert og sultent publikum. Her kan unge musikere stifte nye bekjentskaper, delta på workshops, teste ut ny musikk og delta i arbeidet med arrangering og publikumsutvikling, side om side med publikum.
Men DIGEL handler ikke bare om musikk, den visuelle kunsten spiller også en viktig rolle. Thor Merlin Lervik leder workshopen som i løpet av to timer skal lage 3D-skulpturer som brukes som visuelt innhold til en konsert senere på dagen. Dessuten har DIGEL en egen billedkunstner som stiller ut denne dagen, Thomas Blix (20) fra Asker som er nominert til Drømmestipendet i 2020 med sine uttrykksfulle og fargesterke malerier. Kunstneren selv sammenlikner sin kreative prosess med en hip hop-artists låtskriving: «Lerretet blir rytmen, malingen er instrumentene og malingstrøkene blir ordene.»
Røyken jazzforum har som andre arrangører et ørlite samfunnsansvar, det handler om å løfte opp og frem nye stemmer, nye uttrykk og kanskje bidra til å skape nye konstellasjoner. Møter på tvers av generasjoner og ikke minst inspirere til bredere engasjement for den lokale jazzklubben er viktig.
Jazzfest DIGEL arrangeres på Sekkefabrikken kulturhus i Slemmestad. Ta buss 250 fra Oslo og hopp av på «Toern». Vi tar deg imot med digg musikk, hjemmelaga tai-suppe og mye loooove.


Jazzfest DIGEL åpner med  YAWN (bildet) kl 15:00 og avslutter kvelden med Makan kl. 20:00. Foto: Anette Skutevik.

– Dere vil «ta pulsen på den unge, nasjonale jazzscenen». Hvordan er ståa i deres eget distrikt?
– Vi har mange spennende musikere fra vårt område og tendensen er vel at det ikke er så mye snakk om sjangre lenger. Musikken krysser og flyter mellom ulike musikalske landskap. Vi er også svært heldige å ha landets største jazzfestival, Kongsberg jazzfestival, så nærme. Det er en stor inspirasjon for mange unge utøvere å vite at de en dag har muligheten til å stå på scenen der.
Trompetisten Magnus Aannestad Oseth er kåret til årets fylkeskunstner i Buskerud 2020 og han spiller sammen med bandet sitt MAKAN på jazzfest DIGEL. Han er en fremadstormende trompetist på den europeiske jazzscenen og har blant annet representert Norge tre år på rad i JM Jazz World Orchestra og presentert egenkomponert musikk på Kongsberg Jazzfestival.
Torfinn Sommerfeldt Lysne fra Hvalstad i Asker tar med seg bandet sitt YAWN til jazzfest DIGEL. Bandet henter elementer fra sjangre som jazz, metal, rock, improvisasjon og samtidsmusikk.

– Hva skjer resten av konsertsesongen hos Røyken Jazzforum?
– Vi har mye å glede oss til hos Røyken jazzforum fram til sommeren. Lørdag 18. april kommer «El Muro Tango», og de har med seg en av Argentinas fremste tangosangere, Juan Villarreal. Søndag 10. mai kan vi nyte Julie Falkevik Tungevåg sin unike og klokkeklare stemme da trion FALKEVIK tar turen til Slemmestad. Røyken Jazzforum avslutter vårsesongen lørdag 6. juni med bakgårdsfestivalen. En dag fylt med musikk, aktiviteter, mat og drikke for hele familien.

– Hvordan er det å drive jazzklubb i Røyken?
– Det er veldig gøy å drive jazzklubb i Røyken, nærmere bestemt Slemmestad. Slemmestad er en kreativ smeltedigel av et tettsted, 35 minutter sør for Oslo, hvor samarbeid står sentralt. Her er Sekkefabrikken kulturhus omkranset av kunstatelier, gallerier, kulturskole, spisesteder og industrihistorie. Det er svært mange kulturinteresserte i området og frivilligheten står sterkt. Konsertscenen vi bruker er Sekkefabrikken kulturhus, som er et spillested med sjel og dyktige folk som legger til rette for at det kan skapes originale og flotte kulturopplevelser.

– Er det en spesiell konsert du ønsker å anbefale?
– Oj, det er mange… Vi hadde en fantastisk konsert forrige måned: Heartattack and vine – en hyllest til Tom Waits, hvor Hilde Louise Asbjørnsen og Guro von Germeten inviterte til fest for å hylle sin store musikalske muse Tom Waits. I ryggen hadde de et glitrende band bestående av Olga Konkova på piano, Oddrun Lilja på gitar, Ellen Brekken på bass og Michaela Antalova på trommer. Konserten ga fullt hus og et strålende fornøyd publikum.

– Og helt til slutt, en plateanbefaling?
– Hører mye på plata «Do you see the falling leaves?» av BROEN om dagen. Var på en leken og minneverdig konsert med dem på Nasjonal jazzscene i februar. Anbefales! Ellers gleder jeg meg til LILJAs debutalbum «Marble» slippes 3. april!

Fra forsiden

Nyhet

UKAS JAZZPROFIL: Petter Wettre

Petter Wettre tok med seg saksofonen og flyttet til Paris kun et par uker for koronarestriksjonene satte inn. Nye samarbeid og musikalske møter må vente, nå er det blogging, øving, trening og generelt venting som fyller dagene.

Nyhet

Kongsberg Jazzfestival avlyser

Kongsberg Jazzfestival melder i dag at årets festival er avlyst. - Det er med tungt hjerte vi gjør dette, men styret har også et ansvar for å ta vare på festivalen, forvalte den godt og sikre dens fremtid. Vi kan ikke sette festivalen i en situasjon hvor vi med åpne øyne sender den inn i historiebøkene, sier styreleder Juel H. Rye.

Meld deg på vårt nyhetsbrev