Nyhet

Per Husby tildelt Alf Prøysens Ærespris

Pianist og komponist Per Husby mottok lørdag 23. november Alf Prøysens Ærespris. – Han har gjort en uvurderlig innsats for at Alf Prøysens forfatterskap skal bli med oss videre, sier juryen i sin begrunnelse.

Alf Prøysens Ærespris blir tildelt for langt og fortjenestefullt virke innenfor musikk, visekunst eller diktning innenfor de sjangrene som forbindes med Alf Prøysen. I år ble jazzmusiker Per Husby ført inn i rekken av vinnerne av den ærefulle prisen.

– Det er utrolig hyggelig å få æresprisen. Jeg har jo vokst opp med Prøysen fra jeg var seks år, og har jobbet mye med Prøysens verker, og Elin Prøysen, utenom arbeidet med selve boken. Men gjennom mitt arbeid som blant annet kapellmester i NRK i over 20 år, så møtte jeg mange nye norske populærmusikere, som jeg da fikk muligheten til å presentere Prøysen til, forteller Husby.

– Og det er veldig hyggelig med det spennet som er fra Spellemannprisen, Buddyprisen til nå og få Prøysens Ærespris. Det er et livsløp her som har blitt satt pris på, og jeg setter stor pris på å få samme pris som Finn Ludt fikk i sin tid. Jeg har spilt med alt fra Sputnik til Sting, og Prøysen har alltid passet godt inn i midten her, sier han.

Tidligere vinnere av Alf Prøysens Ærespris er blant annet Hellbillies, Bjørn Eidsvåg og Anne-Cath. Vestly. Prisen består av kr 25.000 og en statuett med en sølvmynt laget av myntkunstner Øyvind Hansen. I juryen for Prøysenprisene satt Frida Ånnevik, Morten Abel og Linn T. Sunne.

Juryens begrunnelse:
«Prøysens Ærespris 2019 går til en som kan se tilbake på en lang og allsidig karriere i norsk kulturliv. Han er fortsatt aktiv utøvende og spiller på mange strenger. Han er kjent som musiker, komponist, arrangør og orkesterleder og har helt fra han var ferdig utdannet musiker vært en stor kapasitet innenfor sine genre.

Han er Oslo-gutten som nyutdannet pianist flyttet til Trondheim, ble sivilingeniør med akustikk som fag og som samtidig startet sin jazzkarriere i Trondheims jazzmiljø. Han har spilt i mange konstellasjoner siden og fikk i 1989 Buddyprisen. Han har ledet egne band og han har vært kapellmester i mange populærshow på TV gjennom 1980 og 1990-tallet.

Han jobbet i Jazzarkivet samtidig som Elin Prøysen jobbet i Visearkivet. Elin var i gang med å samle alle Prøysenvisene i en bok og hun inviterte årets prisvinner inn for å bistå henne i dette arbeidet. De nedla et kjempearbeid sammen som gikk over flere år og som resulterte i firebinds-verket Alf Prøysen: Viser og dikt, gitt ut i jubileumsåret for Alf Prøysens 100-årsdag i 2014. I dette verket presenteres kjente og ukjente tekster av Alf Prøysen fra de første diktene i 1932 til hans siste vise om Fjøs-Lisa og Prinsen av Siam som han skrev på sykehuset i november 1970. Dette verket åpner nye dører til Prøysens livsverk og vi får følge han fra de første famlende forsøk til de fullendte visene. Årets æresprisvinner har med denne jobben gjort en uvurderlig innsats for at Alf Prøysens forfatterskap skal bli med oss videre.»

Fra forsiden

Nyhet

Gjenforenes på åpningen av OsloJazz

Legendariske Masqualero gjenforenes med åpningskonserten på Oslo Jazzfestival i Operaen søndag 11. august. - Dette blir en kveld for den norske jazzhistorieboka, sier festivalsjef Line Juul.

Nyhet

Jaga Jazzist åpner Victoria-høsten

Jaga Jazzist sesongåpner Nasjonal jazzscene i Oslo med to konserter, fredag og lørdag 30. og 31. august. - Vi har den store gleden av å åpne høstsesongen med et band vi har ønsket på scenen siden vi flyttet inn på Victoria, sier direktør Øyvind Larsen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev