Nyhet

A Love Supreme på Dansens Hus

I fem forestillinger denne uka skal fire dansere tolke John Coltranes «A Love Supreme» på Dansens Hus i Oslo. Fredag innledes forestillingen med et musikalsk foredrag av saksofonist Petter Wettre.

Danseforestillingen A Love Supreme er basert på den amerikanske saksofonisten John Coltranes legendariske album. Det er en kvartett for fire mannlige dansere av den spanske danseren og koreografen Salva Sanchis og Belgias kanskje fremste koreograf, Anne Teresa De Keersmaeker. Samarbeidet begynte i 2005, og er et møte mellom to dansekunstnere som deler fasinasjonen for dette ikoniske stykket musikk. Forestillingen er en ny versjon fra 2017 av det originale verket fra 2005.

«Ecstatic. Freewheeling. Improvisatory.»– New York Times

Første forestilling er tirsdag 26. november, og spilles hver dag t.o.m. lørdag 30. november. Fredag holder Petter Wettre et musikalsk foredrag om Coltrane og jazzmusikkens oppbygging.

Fire dansere i duett med fire instrumenter
I forestillingen A Love Supreme danser de fire utøverne en duett med hver av de fire instrumentene. I de tre første delene har Sanchis skrevet ut dansernes fraser utifra de musikalske hovedtemaene, dette utgjør råmaterialet som danserne improviserer over. Den siste delen av suiten, Psalm, ble til ved at Coltrane skrev en bønn og brukte hver bokstav til å skape melodien. Koreografene har brukt samme metode og oversatt hver eneste note til en bevegelse. Den spirituelle dimensjonen i Coltranes musikk følges opp koreografisk gjennom dansernes forsøk på å motarbeide tyngdekraften, i følge de Keersmaeker. Det opphøyde eller guddommelige er til stede idet de strekker seg oppover, mot himmelen, før de kommer tilbake ned på bakken igjen.


Foto: Anne Van Aerschot

Fra forsiden

Nyhet

Oslo 14 med to urpremierer

Eric Egan og Tine Surel Lange har skrive to nye verk til Oslo 14. Eitt klanglegg dei undertrykte stemmene og eitt brukar stjernebilete for å gi retning til Jens Bjørneboe.

Meld deg på vårt nyhetsbrev