Nyhet

Smeltedigelen åpner torsdag

Festivalen Smeltedigelen i Mo i Rana åpner torsdag 17. oktober med det samiske bandet Ánnásuolo og med en egen scene for unge, lokale talenter.

Ánnásuolo er en bortgjemt perle på Finnmarkskysten, og det er her det samiske jazz/pop/elektronika-bandet har hentet navnet sitt fra. John-Kåre Hansen har komponert musikken til tekster av blant annet den samiske dikteren Nils-Aslak Valkepää,  med en respektfull tilnærming til den samiske kulturarven.
Ánnásuolo spilte på Smeltedigelen i 2016, og har tidligere hatt noen skolekonserter i Rana. Nå gleder de seg til å komme tilbake og åpne festivalen torsdag:
– Det var supertrivelig sist gang. Vi fikk gode tilbakemeldinger men hadde ingen plate å tilby publikum. Denne gangen har vi med oss både to album og annen merchandise, så vi gleder oss masse og håper mange har muligheten til å komme på konserten vår, sier bandleder og gitarist John-Kåre Hansen.På årets smeltedigelprogram står også Jan Garbarek, Karin Krog, Hekla Stålstrenga, Håkon Kornstad og «Mestermøte» med Hoff/Novak/Hofseth/Mathisen. Se hele programmet her.

Løfter frem unge talenter
Smeltedigelen, Kulturskolen, Verket, Helgeland Sparebank og Kulturhuset Mo samarbeider om å løfte frem lokale talenter, og på festivalens åpningsdag arrangeres Smeltedigelens Unge Talenter 2019 på den nye byscena til Kulturhuset Mo. Årets deltakere har spesielt mye å se frem til.
– Sammen med Kulturskolen har vi har lyst til å teste ut et samarbeid som kan stimulere enda flere til å delta på Unge Talenter under Smeltedigelen. Vi vil gjøre folk bevisst på både Kulturhuset Mo og alle muligheter som er her, samt Støtteverket, som er fondet til Verket og Helgeland Sparebank. Dette skal ikke bare være en vinn-vinn-situasjon, det skal være en vinn-vinn-vinn-situasjon. Fungerer det fint er det noe vi kan få til sammen i flere år fremover, forteller Bjørn Bonsaksen fra Smeltedigelen.

Alle som er på scena i forbindelse med årets Unge Talenter, inviteres til en av U18-arrangementene eller konsertene til Kulturhuset Mo i 2019 eller 2020. De får også invitasjon til en konsert i regi av jazzklubben 4/4 Forum for Takt og Tone. Én deltaker får dessuten mulighet til å være support for en av artistene eller bandene som skal spille på Kulturhuset Mo i inneværende eller neste år, og én artist eller et band får opptre på Underverket i 2020 foran flere tusen tilskuere. Juryen består av representanter fra Smeltedigelen og Verket.

Seminar-program
I år byr festivalen på tre ulike seminarer. Det første, et foredrag av saksofonis Håkon Skog Erlandsen, ble arrangert allerede forrige lørdag.  På åpningsdagen torsdag vil Trond Valberg fra Nasjonalbiblioteket belyse noen sider ved innspilt musikk fra et teknologisk, kulturelt og fenomenologisk ståsted i foredraget «Lydbæreren i vår kulturhistorie». Dagen etter vil den iranske sangeren og musikeren Masha Vadat holde foredraget «Foregangskvinner innen persisk vokalkunst». Der tar hun for seg de siste 90 års historie om hvordan kvinner har maktet å holde denne tradisjonen levende på tross av fordommer og forbud i det iranske samfunnet under vekslende regimer. Siden 2007 har Mahsa Vahdat vært ambassadør for Freemuse, en uavhengig, internasjonal organisasjon som kjemper for musikeres, komponisters og artisters ytringsfrihet. Seminarene arrangeres på Rana Bibliotek, er gratis og åpne for alle.

Fra forsiden

Nyhet

Et varmt vennskap

Bjørn Johansens vakre ballade «Friends», tilegnet vennen Egil Kapstad, ble tittelen på albumet som ble spilt inn for 40 år siden. Bassist Bjørn Alterhaug skriver her om innspillingen, musikken og et varmt vennskap med Ole Jacob, Bjørn og Egil som alle ville ha fylt 80 år i 2020.

Nyhet

Konsertserie med Master Oogway

Fra august til desember skal Master Oogway spille én konsert i måneden på Kafé Hærverk i Oslo. Hver konsert byr på ny musikk og ny gjest, og først ut er trompetist Eivind Lønning 8. august.

Meld deg på vårt nyhetsbrev