Nyheter

Europeisk jazz samlet

Nærmere 400 jazzaktører fra hele Europa var samlet da Europe Jazz Network arrangerte generalforsamling og konferansen European Jazz Conference 2019 i Novara, Italia.

Organisasjoner, arrangører, festivaler og andre jazzaktører fra hele Europa var samlet til tre travle dager med musikk og foredrag, samtaler og gruppediskusjoner i den italienske byen Novara 12. – 15. september i år. Europe Jazz Network teller i dag 156 medlemmer fra 35 land, og 117 av disse var representert på generalforsamlingen. Den åpne konferansen European Jazz Conference, den eneste i sitt slag i Europa, har vokst raskt siden starten for seks år siden og hadde totalt 383 påmeldte delegater.

– Europe Jazz Network har hatt en svært sterk medlemsvekst med over femti nye medlemmer de siste tre årene og det er særlig gledelig at vi ekspanderer sør og østover. Vi er nå en betydelig aktør i europeisk jazz. Creative Europe som legger inn betydelige økonomiske ressurser til EJN er svært imponert over veksten og begeistret over variasjonen i de femten prosjektene vi jobber med og betrakter oss som en av de viktigste nettverkene for kultur i Europa, sier Jan Ole Otnæs, president for Europe Jazz Network.

Saken fortsetter under bildet.

EJN-president Jan Ole Otnæs foran generalforsamlingen i Broletto-komplekset, en middelalderbygning som tidligere har vært fengsel, men som i dag huser et museum for moderne kunst. Foto: Mario Finotti

Klimafokus
Blant temaene på årets konferanse var programmering, mangfold, inkludering og samarbeid på tvers av landegrensene. Klimatiltak fikk et spesielt fokus, ikke minst da det i forkant ble utlyste en konkurranse om den lengste miljøvennlige reisen til konferansen. Nigel Slee fra den britiske organisasjonen Jazz North gikk av med seieren etter å ha brukt halvannet døgn med tog og sykkel fra Leeds i Nord-England ned til Italia.

I 2015 lanserte Europe Jazz Network manifestet Take The Green Train, og i en workshop i år ble det diskutert måling og verktøy og hvordan dette kan implementeres i en arrangørhverdag. Prosjektansvarlig i Norsk jazzforum, Aleksander Haugen, deltok i en gruppediskusjon om klimatiltak og fikk med seg mye nyttig: – Vi fikk eksempler fra flere steder i Europa, og det ble en god og interessant samtale om hvordan man kan gjøre sin egen organisasjon bærekraftig, hvordan vi med enkle grep kan gjøre en forskjell. Det er viktig at tiltakene man gjør har målbare resultater, og det å tenke litt nytt kan bety mer enn man tror. Vi må se på hvilke konkrete grep vi selv kan ta, og som vi raskt kan iverksette.

Saken fortsetter under bildet.

European Jazz Conference 2019 ble arrangert i vakre Teatro Coccia. Foto: Emanuele Meschini

Nyttig og produktiv konferanse
Europe Jazz Network vokser kraftig fra år til år. Blant de 21 nye medlemmene i år er Dokkhuset Scene i Trondheim og Punkt-festivalen i Kristiansand, som begge var tilstede i Novara. Jan Bang og Erik Honoré fra Punkt deltok for første gang, og var enige om at det var en nyttig og produktiv konferanse.
– Det var en hyggelig tur som både Erik og jeg hadde godt av rett i etterkant av Punkt, sier Bang, som opplever stor interesse for Punkt internasjonalt: – Vi har hatt møter med Annemaija Music Company fra Finland som vil gjøre to dager Punkt-festival i Tampere mars 2021, og med Nick Gebhardt og Tony Dudley Evans fra Birmingham City University hvor vi gjør to dager Punkt i mars 2020. Bimhuis i Amsterdam ønsker å programmere Punkt i 2021 og Banlieues Bleues-festivalen i Paris er interessert i å gjøre Punkt i etterkant av Birmingham, forteller Bang.

Til European Jazz Conference kommer en rekke norske festivaler, arrangører og organisasjoner, så konferansen er også en god arena for møter mellom de norske.
– Vi hadde møter med Sørnorsk jazzsenter om et mulig samarbeid om talentutvikling mellom UiA, jazzsenteret og Punkt. Dette er noe som kan bli et fint og viktig regionalt samarbeid. I det hele tatt er disse samlingene så verdifulle på flere plan, ikke minst når man kan dele ulike praktiske utfordringer og erfaringer med nasjonale arrangører i tillegg til å møtes over flere dager uten at det kun dreier seg om kjøp og salg, sier Bang.

Neste års generalforsamling og konferanse finner sted i Sofia, Bulgaria, og Bang er spent på live-programmet neste år: – Musikken som ble presentert i Novara var vel ikke det helt store, så her er det nok viktig med tanke på Sofia og programmeringen hvor man leter etter aktuelle kandidater. Bulgaria er så rik i sin tradisjonelle musikk, sier han.

Fra forsiden

Nyheter

Årets unge jazzmusikere kåres på Moldejazz

Noen av landets mest lovende, unge musikere møtes i Jazzintro-finalen under Moldejazz onsdag 17. juli. Fire band skal spille om tittelen Årets unge jazzmusikere 2024, samt en lanseringspakke fra Norsk jazzforum med festivalturné og et tilrettelagt mentorprogram.

Meld deg på vårt nyhetsbrev