Nyhet

Moskus tolker Syner i siste Jazz på Munch

Moskus tolker Egil Kapstads «Syner» når Jazz på Munch arrangeres for siste gang i museet på Tøyen onsdag 28. august.

I morgen er aller siste mulighet til å oppleve Jazz på Munch i museet på Tøyen før Munchmuseet flytter våren 2020. Da skal trioen Moskus med gjester gi nytt liv til Egil Kapstads Syner og spille verket i samme sal som det ble spilt inn i for over 50 år siden. Albumet ble spilt inn i 1967 med noen av landets fremste jazzmusikere, og utgivelsen som kun ble trykket i 500 eksemplarer, har blitt et ettertraktet samlerobjekt. Pianist Anja Lauvdal, som utgjør Moskus sammen med bassist Fredrik Luhr Dietrichson og trommeslager Hans Hulbækmo, hadde ikke selv hørt verket før hun fikk forespørsel om å tolke det, forteller hun i et intervju med Jazznytt-bloggen Now’s The Time.

— Da vi først fikk spørsmålet hørte vi en stund på det og prøvde å finne noen som kunne føle seg nærme nok materialet til å føle seg hjemme i måten å improvisere på, men også være seg selv i det og gi det en ny stemme. Å tolke noe er jo også å finne et språk som både er respektfullt og nært og fjernt fra materialet på samme tid, sånn at man kan føle seg fri innafor rammene. Med Syner gikk det utrolig fort å finne en form! Vi har jobba sammen med Rohey Taalah, som jo er helt rå, og hoppa egentlig bare rett inn i temaer og former fra verket og prøvde å spille sammen og få det til å leve og være intuitivt for oss. Vi var så heldige å få tak i Hilde Hefte som gravde fram originalpartituret til oss fra arkivpappkassene sine. Vi krysser fingrene for at hun også får til å komme på konserten! Hans hadde også det glitrende forslaget å få med oss Ung Vokal, en vokalgruppe som driftes av Østnorsk jazzsenter og Anja Skybakmoen/Ingeborg Loe Bjørnstad. De er utrolig kule og åpne og gira på improvisasjon. Det blir helt vilt gøy rett og slett, sier Lauvdal til NTT.

Det blir en helaften på Munchmuseet onsdag med DJ-set i baren fra kl 19 – 23. Konserten avholdes kl 21-22.

Jazz på Munch
Konsertserien Jazz på Munch ble arrangert i årene 1965 – 1968, og store navn som Jan Garbarek, Svein Finnerud, Bill Evans og Egil Kapstad spilte i festsalen på Munchmuseet. Det var Karin Krog og Johs Bergh som tok initiativet til konsertserien. De etablerte det som den gang het Norsk Jazzforum, en forening for norske jazzmusikere, med formål om at musikerne selv skulle arrangere konserter. Norsk Jazzforum arrangerte en rekke konserter fram til 1970, da en oppblomstring av jazzaktiviteten gjorde at virksomheten ble overflødig.
I 2017 startet Jazz på Munch opp igjen. Konsertserie er kuratert av Espen Horne fra Bobby Hughes Experience og Jassbox. Om Jazz på Munch fortsetter etter flyttingen til Lambda, er foreløpig ikke bekreftet, men Horne forteller at han jobber med saken.

Fra forsiden

Now's the time

NTT: Jazzparagrafen lever!

Zakarias Meyer Øverli tolker Steve Grossman og JazzArkivets eksistens var truet etter at Stavangers jazzparagraf ble foreslått fjernet. La jazzlørdagen leve, sier nå vi!

Nyhet

Nattjazz-suksess og ny pengegave

Nattjazz melder om publikumssuksess på årets festival. En ny og sjenerøs gave fra Trond Mohn sikrer også overskudd i regnskapet, forteller festivalen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev