Nyhet

Norsk og nordisk på Mandaljazz

Årets Mandaljazz åpner 27. juni, og programmet har en spennende miks av norske og nordiske musikere som Bendik Giske, Fieh, The MaXx + Trondheim Jazzorkester, Kresten Osgood, Jimi Tenor og Mette Rasmussen kvintett.

Siste helgen i juni arrangeres Mandaljazz for femte gang, og den unge festivalen blir stadig større.
– Vi har booka et historisk stort program med utrolig mange varierte og fine nordiske og norske konserter. Programmet bærer preg av nordisk satsning på grunn av midler fra nordisk kulturfond, forteller festivalsjef Eirik Kristensen, som blant annet trekker fram de danske musikerne Jeppe Zeeberg, Snöleoparden og Kresten Osgood fra programmet.

Bendik Giske åpner
Åpningskonserten torsdag 27. juni blir med Bendik Giske i Teltet. Bendik Giske, som i vinter solodebuterte med «Surrender», er en utfordrende saksofonist som utforsker kropp og uttrykk gjennom musikken. Han bruker såkalt sirkulær pusteteknikk og enorme mengder naturlig romklang, og godt hjulpet av lydkunstner Bridgett Ferrill, vil han ta med publikum på en trollbindende reise der både messing og muskler skyves til sine absolutte yttergrenser.
På Mandaljazz-programmet står også Fieh, The MaXx + Trondheim Jazzorkester, Jimi Tenor, Mette Rasmussen kvintett, Horse Orchestra og SNUS (Sørnorsk Ungdomsstorband). Konsertserien Fresh Sounds kuraterer møter mellom improviserende musikere, og her får vi høre Erik Kimestad Pedersen, Mofjell/Kjær/Flaten/Egetoft, Kjær/Narvesen og Rasmussen/Rud. De aller yngste festivaldeltakerne får konserter med Frøy Aagre, Geitekillingen som kunne telle til ti og Småtassjazz.

Gratiskonsert for innvandrere
Åpningskonserten med Giske etterfølges av Majãz, et band som ble startet av tre syriske flyktninger.
– Vi har fått støtte fra selveste ordføreren til å gjøre denne konserten gratis for innvandrere, og vil i tillegg servere syrisk mat før og etter konserten som lages av Mandaljazz-patrioten Mohannad Aljamal, som også er syrisk innvandrer og som ble med i Mandaljazz i 2016 sammen med mange andre asylsøkere som vi fortsetter å ha med oss i frivilliggjengen. For oss blir dette en spesiell konsert fordi den er et perfekt eksempel på hva vi ønsker å oppnå med å arrangere festival. Inkludere mennesker med forskjellige bakgrunner gjennom musikk og opplevelser, og vise publikum noe nytt og banebrytende. Med seg i bandet har de syriske musikerne også norske musikere, blant annet Håkon Kornstad som har gjestet festivalen før, forteller festivalsjefen.

Skogstema
Årets tema for Mandaljazz er skog, og satsningen blir i år mer kunstnerisk orientert enn fjorårets sterke miljøfokus. Kunstneren Janne Christensen har laget årets grafiske profil, og designeren Espen Irgens vil lage en kunstinstallasjon i tre. I tillegg vil forsker Johannes Breidenbach holde et populærvitenskapelig foredrag om skog og klima. Dette kompletteres med diktopplesning fra Erlend Wichne, som passende nok valgte trær som tema for sin andre diktsamling, hvis forløper hadde temaet hav. Festivalområdet vil bære preg av skog, og Mandaljazz har fått med seg blant andre Neumann Bygg som sponsor for satsningen, i tillegg til at kommunen har gitt støtte til dette.

Forpliktet til kjønnsbalanse
Mandaljazz er også en del av det internasjonale Keychange-initiativet hvor så langt 169 festivaler fra hele verden har skrevet under på et løfte om 50/50 kjønnsbalanse på programmet innen 2022. I avtalen er 50/50 kjønnsbalanse definert som at femti prosent av alle band må ha minst ett kvinnelig/ikke-binær/transkjønnet medlem, og med denne definisjonen er Mandaljazz i mål allerede i år.
– Men vi har fortsatt en lang vei å gå før vi når en 50/50 kjønnsbalanse hvis vi ser på andelen kvinnelige musikere totalt på festivalen. Festivaler og arrangører har mye ansvar når det gjelder likestilling i kulturlivet og jeg har stor tro på konkrete tiltak og forpliktelser, slik som Keychange, sier Sandra Solli, Likestilling-, inkludering-, klima- og miljøsjef i Mandaljazz.

God lokal oppslutning
Mandaljazz har etablert et godt nettverk av ca. 40 frivillige, men har behov for flere.
– Det er utrolig gøy å se at det begynner å bli strekk i alderen blant de frivillige, og at det ikke bare er 89-kullet. Nå er vi frivillige mellom 20 og 45 år, så det er veldig gøy, forteller festivalsjef Eirik Kristensen.
Som andre festivaler opplever Mandaljazz at sponsormarkedet blir tyngre og tyngre, men Kristensen mener at i forhold til andre byer, er Mandalsbedriftene over gjennomsnittlig gode til å backe opp: – Det må da også nevnes at Sparebanken Sør har vært vår hovedsponsor i imponerende 6 år og står for omtrent halve inntektene våre på sponsorsiden. Vi håper og satser på at rekordåret fra i fjor kan gjenta seg i år, og billettsalget, som i år har vært bedre enn noen gang så tidlig, kan tyde på at det blir bra også i år, avslutter Kristensen.

Mandaljazz arrangeres 27.–29. juni. Mer om programmet her.

Fra forsiden

Konsert

Ungjazzfest på Victoria

Helgen 15. og 16. juni markerer et hundretalls ungjazzere at det er ti år siden etableringen av Østnorsk jazzsenters første regionale ungdomsjazzorkester.

Nyhet

Festivalidyll i skogen

Motvind i Middelalderskogen byr på store navn innen jazz og impro så vel som marokkansk gnawa, indisk klassisk musikk, norsk folkemusikk og dans ut i de sene nattetimer. Joe McPhee er årets Artist i Residence under festivalen som arrangeres 21. - 23. juni.

Meld deg på vårt nyhetsbrev