Nyheter

Nytt Maijazz-slipp

Gurls (bildet), med Ellen Andrea Wang, Hanna Paulsberg og Rohey Taalah, er klare for Maijazz i Stavanger. Det samme er Cutting Edge, Extended Noise, Anders Jormins Trees of Light, Electro Deluxe og Shobaleader One.

– Maijazz-programmet begynner å falle på plass og kun noen få artister står igjen før festivalprogrammet er komplett, forteller festivalsjef Per Hasse Andersen.

Trioen Gurls har en fot i popverdenen og beveger seg i landskapet til Rihanna så vel som Neneh Cherry, og lager musikk med enkle og fengende melodier med virtouse strekk. Ellen Andrea Wang  og Hanna Paulsberg er navn som for lengst har markert seg på den norske og internasjonale jazzscenen ved å blant annet spille med musikere som  Manu Katché, Bobo Stenson, Jon Balke, Chick Corea, Marilyn Mazur og Trondheim Jazzorkester. Det siste medlemmet i trioen er stjerneskuddet Rohey Taalah som i løpet av det siste året har gjort seg bemerket som Norges nye soul-sensasjon. Med én fot i jazzen og én i popen, henter musikerne inspirasjon fra både neo soul, hip hop og elektronika. Gurls spiller på Spor 5 tirsdag 9. mai.

Extended Noise på Maijazz: Audun Kleive (trommer), Frode Haltli (trekkspill), Frode Alnæs (gitar) og Carl Morten Iversen (bass).  (pressefoto)
Extended Noise på Maijazz: Audun Kleive (trommer), Frode Haltli (trekkspill), Frode Alnæs (gitar) og Carl Morten Iversen (bass).
(pressefoto)

Norske gjenforeninger
Cutting Edge og Extended Noise er to store norsk jazznavn fra åttitallet som er gjenforent den siste tiden. Extended Noise het opprinnelig AHA!!, men måtte av åpenbare grunner skifte navn. Bandet ble startet av pianist og komponist Eivind One Pedersen fra Stavanger og debuterte på Moldejazz i 1983. De turnerte gjennom hele åttitallet og gav ut tre album før de ble oppløst. I fjor ble deler av bandet gjenforent etter forspørsel fra Oslo Jazzfestival om å minnes Eivind One Pedersen som gikk bort i 2012.  Maijazz synes det er på sin plass å ta stafettpinnen videre fra Oslojazz og hylle Eivind One Pedersen hjemme i Stavanger. Besetningen på Spor 5 mandag 8. mai vil være Frode Alnæs (gitar), Audun Kleive (trommer), Frode Haltli (trekkspill) og Carl Morten Iversen (bass).
Cutting Edge ble startet i 1981 av en gjeng unge, entusiastiske og ambisiøse jazzmusikere: gitaristen Knut Værnes, saksofonisten Morten Halle, pianisten/keyboardisten Rune Klakegg, bassisten Edvard Askeland samt trommeslageren Frank Jakobsen som senere ble erstattet av Stein Inge Brækhus. Debutinnspillingen «Cutting Edge» i 1982 vakte oppsikt, og bandet turnerte i inn- og utland og gav ut tre plater før de ble oppløst i 1986. I fjor gjorde bandet et par eksklusive gjenforeningskonserter, og 11. mai er de på plass i Stavangeren på Maijazz. Cutting Edge stiller med hele originalbesetningen intakt, og med begge trommeslagerne på plass med hvert sitt trommesett og masse perkusjon.

Fransk, britisk og svensk-japansk
Det franske elektrojazz bandet Electro Deluxe har hatt stor suksess i hjemlandet og opptrådt på prestisjefylte festivaler verden rundt. Konserten på Folken 11. mai blir bandets første besøk i Norge. Tom Jenkinson, aka Squarepusher, fikk et gjennombrudd på midten av nittitalet da han ble en referanse innen drum ’n bass. Nå er han klar med et nytt prosjekt, Shobaleader One, og er i følge Maijazz vel så groovy som Daft Punk, bare hakket vassere. Den svenske bassisten Anders Jormin kommer til Maijazz med et spennende svensk-japansk prosjekt, Trees of Light.  Her introduseres Karin Nakagawa, en av Japan’s fremste virtuoser på 25-strengers Koto, et instrument som sjelden spilles utenfor Japan, og fantastiske Lena Willemark som med røtter fra Älvdalen har spredt svensk folkemusikk i flere tiår. Tradisjon og improvisasjon møtes på Obrestad Fyr, Tungenes Fyr og Sola Strand Hotel 11., 12. og 13. mai.

Se hele Maijazz-programmet her.

Fra forsiden

Ukas Jazzprofil

UKAS JAZZPROFIL: David Jønsson

David Jønsson kvesser blyanten. Det neste året vikarierer han som markedsansvarlig på Nasjonal jazzscene, og med fem ukentlige konserter i jazzens storstue Victoria, er det mye tekstarbeid og info som skal pushes ut.

Meld deg på vårt nyhetsbrev