Nyheter

Normann-markering i Nasjonalbiblioteket

Robert Normann var en av jazzgitarens store pionerer, og onsdag 8. juni feires hans nært forestående 100-årsdag i Nasjonalbiblioteket med samtaler, sjeldne arkivklipp og kunstneriske innslag.

På bildet over:Robert Normann med musikerkollegaer i et studio i NRK. Fra venstre: Per Nyhaug, Robert Normann, Håkon Nilsen og Willy Andresen. (Fotograf: Tore Fredenlund. Eier: Nasjonalbiblioteket.)

I Nasjonalbiblioteket onsdag 8. juni vil Jon Larsen og Per Husby samtale om musikeren, mennesket og komponisten Robert Normann og gi et innblikk i musikken hans gjennom sjeldne arkivklipp og kunstneriske innslag sammen med Sigmund Groven, Birgitte Grimstad, Tove Karoline Knutsen og Ingrid Olava.

– Robert Normann var en utrolig fascinerende musikalsk personlighet. Alle kjenner jazzlegenden Robert Normann, men han var så mye mer. Vi ønsker å markere 100-årsdagen hans ved å tegne et bilde av både mennesket og musikeren, og det brede spekteret av sjangre han briljerte i, sier musiker og seniorrådgiver ved Nasjonalbiblioteket Per Husby, i en pressemelding.

Robert Normann er beskrevet som et musikalsk geni, en av de fremste jazzimprovisatorene i sin tid og av et format som kunne ha gitt ham en stor internasjonal jazzkarriere. Fra 1950- og 60-årene var han som husmusiker i NRK sentral i formidlingen av norsk populærmusikk. I mange år var han også musikalsk ansvarlig ved Riksteatret, og han komponerte musikk for både film og teater.
Stringswing-musikeren Jon Larsen, som er i ferd med å fullføre en biografi om Robert Normann, kommer til Nasjonalbiblioteket for å samtale med Husby om jubilanten og vise sjeldne arkivklipp fra Nasjonalbibliotekets samling.
– Noe av dette er materiale som ikke har vært vist siden det ble direktesendt på NRK for 30–40 år siden. Vi viser både filmklipp med Robert Normann og opptak fra radio og tv, forteller Per Husby.
Per Husby og Jon Larsen har samlet musikerne Sigmund Groven, Birgitte Grimstad, Tove Karoline Knutsen og Ingrid Olava til å framføre et knippe av Normanns komposisjoner innen så vel teatermusikk som jazz, viser og populærmusikk.
– Robert Normann var enormt produktiv, og han etterlot seg en stor mengde komposisjoner. Noen av melodiene er svært kjente, andre spilte han bare den ene gangen i Søndagsposten, og noen ble aldri framført. Kveldens melodiutvalg er hentet både fra den kjente og den ukjente siden av Normann som låtskriver og komponist, sier Per Husby.
Robert Normann ville fylt 100 år 27. juni 2016.

ONSDAG 8. JUNI KL. 19.00:
Fra String Swing til Søndagsposten – Robert Normann 100 år
Sigmund Groven, Ingrid Olava, Jon Larsen, Birgitte Grimstad, Tove Karoline Knutsen og Per Husby.

Arrangementet er gratis og foregår i Nasjonalbiblioteket på Solli plass i Oslo.

Fra forsiden

Konsert

Ungjazzfest på Victoria

Helgen 15. og 16. juni markerer et hundretalls ungjazzere at det er ti år siden etableringen av Østnorsk jazzsenters første regionale ungdomsjazzorkester.

Nyhet

Festivalidyll i skogen

Motvind i Middelalderskogen byr på store navn innen jazz og impro så vel som marokkansk gnawa, indisk klassisk musikk, norsk folkemusikk og dans ut i de sene nattetimer. Joe McPhee er årets Artist i Residence under festivalen som arrangeres 21. - 23. juni.

Meld deg på vårt nyhetsbrev