Nyheter

Festivalklar 70-års jubilant

En markant bassist på den norske jazzscenen kommer til Kongsberg Jazzfestival med sitt kritikerroste band; Bjørn Alterhaug Quintet. Rett før festivalen fyller han 70 år, og kan feire en lang og innholdsrik karriere i norsk jazzliv.

For 58 år siden bestemte en 12-årig Bjørn Alterhaug seg for å bytte ut gitaren med brorens kontrabass. Det ble starten på en lang og fruktbar karriere i norsk jazzliv. Ikke bare har han bidratt som musiker til utallige jazzprosjekter, han har markert seg internasjonalt som musikkforsker, og ikke minst – som en av ildsjelene ved jazzlinja i Trondheim.

Blant alle dem han har spilt med, kan nevnes internasjonale storheter som Clark Terry, Lee Konitz, Joe Henderson og Chet Baker, i tillegg til utallige norske samarbeidspartnere. Fire av dem møter publikum på årets festival i det topplaget som rett og slett heter Bjørn Alterhaug Quintet.

Bjørn Alterhaug Quintet består av John Pål Inderberg (baritonsax), Frode Nymo (altsax), Vigleik Storaas (piano), Erik Nylander (trommer), Bjørn Alterhaug (kontrabass). (pressefoto: Freddy Wike)
Bjørn Alterhaug Quintet består av John Pål Inderberg (baritonsax), Frode Nymo (altsax), Vigleik Storaas (piano), Erik Nylander (trommer), Bjørn Alterhaug (kontrabass).
(pressefoto: Freddy Wike)

Musikalsk har Bjørn Alterhaug røttene sine i bopjazzen, men med et svært åpent øre for eksperimentering og nytolkning. 70-årsjubilanten er like kreativ og musikalsk nysgjerrig i dag som han har vært hele sitt musikerliv. Dette merkes tydelig i låtvalget til kvintetten. Her er det lederens egne komposisjoner, folkemusikk og jazzstandarder i skjønn forening. Alt til hyllest fra kritikerne. Da kvintetten spilte på Oslo jazzfestival skrev Terje Mosnes (Dagbladet): «Bedre klubbjazz kan jeg vanskelig forestille meg at det ble spilt noen sted i verden akkurat da».

– Vi gleder oss til å gratulere Bjørn Alterhaug med fylte 70 år og til å høre den flotte musikken hans fylle Energimølla, sier leder av festivalens programkomité Tor Dalaker Lund.

pressemelding: Kongsberg jazzfestival
pressefoto: Freddy Wike

Fra forsiden

Nyhet

Tysk prestisjepris til Bendik Giske

Bendik Giske ble nylig kåret til årets artist under German Jazz Prize. En saksofonist og komponist som kontinuerlig flytter grensene, uttaler juryen i sin begrunnelse.

OJKOS spiller: Andrine Dyblie Erdal - Victoria, Nasjonal jazzscene - 23. april 2024

Prima fra ungdommen

Andrine Dyblie Erdals komposisjoner gir OJKOS nye numre og adresser å levere på.

Meld deg på vårt nyhetsbrev