Debatt

NRKs viktige ansvar

Vi ser med bekymring på NRK-ledelsens forslag om nedbemanning og understreker viktigheten av å dokumentere levende musikk, skriver Norsk jazzforum i dette innlegget.

Norsk jazzforum ser med bekymring på NRK-ledelsens forslag om å redusere antall ansatte i NRK Arkiv & Research. Norsk jazzmiljø understreker viktigheten av at NRK i årene som kommer tar ansvar for å dokumentere levende musikk gjennom fortsatt opptak og distribusjon av viktige konserter ved norske festivaler og helårsscener, og Arkiv & Research er sentral i tilgjengeliggjøringen av slik dokumentasjon.

NRK har hatt en avgjørende rolle i dokumentasjon av jazzkonserter, noe «Kongsbergjazz i 50 år», som ble sendt i fjor sommer, er et godt eksempel på.  NRKs arkiv har muliggjort et slikt program, noe både musikere, arrangører og jazzelskere setter umåtelig stor pris på. Norsk jazzforum er redd en reduksjon i Arkiv & Research gjør det mer vanskelig å få flere slike viktige konsertopptak, samt for publikum å få tak i viktig jazzhistorie.

Det er NRKs unike ikke-kommersielle stilling i det norske samfunnet som gjør at arbeidet med å dokumentere norsk jazzmusikk bør fortsette. Man er klar over at både de markedsmessige og tekniske endringene gjør at tilnærmingene til oppdraget kan og bør skifte over tid. Allikevel bør det å skape og oppføre kunst av høy kvalitet sikres for all framtid. Derfor må NRK fortsatt se dette som en del av sitt samfunnsoppdrag og igjen sette fokus på seriøs dekning av livefeltet fremover.

Norsk jazzforum, de regionale jazzsentrene og de norske jazzfestivalene spesielt, vil gjerne diskutere med de rette instansene i NRK om hvordan dette kan gjøres på en god måte også i årene framover. Vi er alle en del av en teknisk utvikling med stadig nye muligheter: Lettere utstyr, raskere utstyr, smartere utstyr og alt kan distribueres direkte om det er ønskelig. Samtidig er det fortsatt behov for lagring og senere distribusjon, og framfor alt mulighetene for kontinuerlig tilgang for publikum.

Dette er derfor spørsmål om tekniske muligheter, om tidskapasitet, og om rettigheter, men mest handler det om å se mulighetene og å ha vilje til å sikre store verdier på kulturfeltet for ettertiden. Hva bør NRK gjøre framover på dette feltet; hva er mulig, hva er fornuftig, og hva er riktig? Og hva kan vi som arrangører og artister gjøre i fellesskap med NRK for å sikre at dette arbeidet fortsetter? Vi ber om at NRKs styre og ledelse bruker fornuft i de omstruktureringene de nå har bebudet, slik at det viktige samfunnsoppdraget på det sensitive kulturfeltet ikke blir rammet, men tvert i  mot utvikles på en forsvarlig måte. Vi er klare for dialog.

Tonje Johansson, fagansvarlig Norsk jazzforum

(foto: Wikimedia Commons)

Fra forsiden

Moldejazz - dag 1

Fordeler og ulemper med store orkestre

FESTIVAL: Bill Frisell Trio møter Trondheimssolistene og Luftforsvarets Musikkorps, I Like To Sleep lager sitt drømme-jazzorkester og Christian McBride swinger seg gjennom praten.

Nyheter

Årets unge jazzmusikere kåres på Moldejazz

Noen av landets mest lovende, unge musikere møtes i Jazzintro-finalen under Moldejazz onsdag 17. juli. Fire band skal spille om tittelen Årets unge jazzmusikere 2024, samt en lanseringspakke fra Norsk jazzforum med festivalturné og et tilrettelagt mentorprogram.

Meld deg på vårt nyhetsbrev